Hae tästä blogista

lauantai 19. maaliskuuta 2022

Toosaa on tuijoteltu (pääasiassa eteläkorealaisia sarjavinkkejä)

Suhteeni televisioon on sellainen, ettei sitä ole perinteisessä muodossa. Meidän taloudessa ei näy televisiokanavat, koska ei niitä tulisi kuitenkaan katsottua.

Pari striimauspalvelua on, minun makuuni on Netflix josta katson lähinnä korealaisia sarjoja. Pidän siitä, että sarjat on huolellisesti mietittyjä kokonaisuuksia ja ne loppuvat joskus.

Olen kyllästynyt yhdysvaltalaisiin sarjoihin, jotka eivät lopu suunnilleen ikinä ja sitten kun loppuvat, syy on yleensä romahtaneet katsojaluvut (koska sarjaa on tehty tipottain katsojalukuja kytäten), kun koko juoni on jo niin levinnyt ja lätsähtänyt, ettei ketään yksinkertaisesti enää kiinnosta. Toki poikkeuksiakin on, itse preferoin minisarjoja: esimerkiksi The Sinner on makuuni. Samoin Line of Duty.

Kovasti korpesi taannoin, kun eräs seuraamani (jenkki)sarja lopetettiin kesken, koska katsojia ei ollut tarpeeksi. Itse pidin kys. sarjasta, joten oli todella petetty olo, kun se vain lopetettiin. Vähän sama kuin lukisi kirjaa ja yhtäkkiä kirja vietäisiin pois enkä saisi lukea sitä loppuun.

Mutta valitukset sikseen. Ei tarvitse valitella, kun katsoo laadukkaita sarjoja, jotka on suunniteltu etukäteen niin hyvin, ettei niitä tarvitse lopettaa kesken. Ja toisaalta - osataan lopettaa ajoissa eli ei jäädä pyörittelemään samaa skeidaa kaudesta toiseen.

Tässäpä muutamat parin viime vuoden aikana katsomani sarjat, joista pidin paljon. Kussakin on vain yksi kausi, ellen erikseen muuta mainitse. Sarjan nimeä klikkaamalla pääset MyDramaListin esittelyyn kys. sarjasta (englanninkielinen).

 

HISTORIALLISTA DRAAMAA Mr. Sunshine

Sarjan keskiössä on alhaista sukua oleva Eugene Choi, joka vanhempiensa kuoleman jälkeen pelastuu Yhdysvaltoihin ja luo siellä uran laivastossa. Kun Eugene palaa Koreaan 1900-luvun alussa, on maa jälleen muutoksen kourissa. Myös Eugenen menneisyys alkaa valottua.

Aivan mahtavan upea, cinemaattinen ja koskettava sarja! Henkilöhahmot ovat kiinnostavia ja korealaiseen tyyliin näyttelijät ovat todella taitavia. Henkilöhahmot muuttuvat ja kehittyvät sarjan edetessä. Juoni on monipolvinen. Mukana romantiikkaa, mutta se on yhtä hienovireistä kuin esim. Crash Landing on You -sarjassa eli ei mitään yliäitelää siirappia tuutin täydeltä.

En ikinä unohda tätä sarjaa (paitsi jos dementoidun)! Trailerin voi katsoa TÄSTÄ (Youtube, enkunkielinen tekstitys).

 

KORRUPTIOTA JA KOSTOA Doctor Prisoner

Superkiero sarja, joka sijoittuu sairaalamaailmaan ja vankilaan. Taitava ja humaani tohtori Na I-je menettää lääkärilupansa ja saa perusteettomasti fudut sairaalasta. Syynä on muiden kieroilu ja korruptio, jonka välikappaleeksi hän joutuu. Na värväytyy vankilaan lääkäriksi kosto mielessään.

Sarja on osin niin kiero ja absurdi, että se naurattaa ja hykerryttää, vaikka erityisesti sarjan alussa on erittäin koskettava kohtaus (joka on osasyy Na I-jen tuhoon ja potkuihin). Oikeustaju on alati koetuksella ja joidenkin henkilöiden takki kääntyy tiuhempaan kuin hygieniafriikki vaihtaa kalsareitaan.

Korruptio ja kosto ovat empiiristen tutkimusteni ja katsomusteni mukaan melko suosittuja teemoja korealaisissa sarjoissa (enkä ihmettele miksi). Minäkin niistä pidän, koska aiheita käsitellään mielestäni erittäin luovasti ja viihteellisestikin riippuen sarjasta.

Doctor Prisonerista on ilmeisesti tulossa toinen kausi. Ensimmäisen kauden trailerin voi katsoa TÄSTÄ (Youtube, enkunkielinen tekstitys).

KAUHUA Strangers from Hell

Parikymppinen kirjailijuudesta haaveileva nuorukainen, Yoon Jong Woo, muuttaa maaseudulta Souliin saatuaan vanhalta opiskelukaveriltaan työtä.

Asuminen kaupungissa on kallista eikä Yoonin rahat riitä huoneistoon. Siispä hän vuokraa huoneen halvasta asuntolasta. Asuntola onkin melkoinen hourula…

Henkilökaarti on kiinnostava ja osa henkilöistä on sairaan ärsyttäviä. Lisäksi Yoonin suhde entiseen opiskelukaveriinsa on jännitteinen: itse asiassa koko työpaikan ilmapiiri on melko karsea.

Tätä en herkille suosittele, koska sarjassa esiintyy brutaaleja kohtauksia, vaikka jännite ja kauhu on pääasiassa saatu aikaan muilla keinoin. Kauhugenren ystävät arvostanevat. Traileriin TÄSTÄ (Youtube, enkunkielinen tekstitys

BRUTAALIA KILPAILUA

Squid Game

Squid Gamessa pelataan isoista rahoista ja peliin houkutellaan ja osallistuu lähinnä taloudellisessa ahdingossa olevia ihmisiä, sillä epäonnistumisesta voi seurata ja usein seuraakin kuolema. Pelin järjestäjä ja organisaatio on hyvin hämärä ja laajempi kuin alussa voisi olettaa.

Tästä oli sarjan julkaisun aikaan Briteissä paljonkin uutisointia ja muuta juttua, tässä eräs The Guardianin kirjoitus (jutun lopussa on linkkejä muihin sarjasta julkaistuihin juttuihin).

Näin ja luin erään jutun myös Ilta-Sanomissa, mutta sen saatte googlettaa itse: en halua linkittää siihen, koska mielestäni juttu oli typerä.

Sarjasta on tulossa toinen kausi, mutta ei ole tietoa vielä milloin. TÄSTÄ voi katsoa trailerin (Youtube, enkunkielinen tekstitys).

Alice in Borderland

Japanilainen sarja, jossa niinikään pelataan kuolettavaa peliä. Trailerin voi katsoa TÄSTÄ (Youtube, enkunkielinen teksitys).

Tämä on näistä sarjoista vähiten makuuni, vaikka pidin tästäkin ja aion katsoa toisen kauden, kun se joskus julkaistaan. Tarkempi ajankohta ei ole vielä tiedossa. Sopii äksönin ja pelien ystäville. Herkkikset älkää vaivautuko.

16 kommenttia:

  1. Squid Gamesta olen nähnyt ekan jakson ja se kauhistutti. En pystyisi katsomaan todellakaan enempää. :D Mutta olenkin herkkis. Kiva kun esittelet näitä sarjoja, on mahtavaa että alkaa olla tarjontaa muualtakin kuin Jenkeistä ja Briteistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos jo ensimmäinen jakso oli liikaa, niin ei tosiaan kannata jatkaa. :D Mutta hyvä on tietää omat rajansa ja intressinsä muutenkin. On niin paljon hyvää tarjolla, että turha haaskata aikaa sellaiseen, joka ei itselle edes sovi. Luulen, että voisit pitää tuosta Mr. Sunshinesta.

      Poista
  2. Ihanaa, meillä on samat huvit. Mr. Sunshine oli minulle merkittävä sarja. Joskus eteläkorealaiset ja japanilaiset sarjat yllättävät minut perusteellisesti. Viimeksi näin kävi sarjan The Fishbowl Wifes kohdalla. Sarja alkoi mielestäni perusviihdyttävänä, mutta kääntyi ihan puhtaaksi WOWksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä – samat huvit :D Ja aina on mahtavaa kun on muita jotka nitä korealaisia ja japanilaisia arvostavat! Mr. Sunshine oli aivan uskomattoman upea, melkein tekisi mieli katsoa se uudelleen. Ehkä joskus katsonkin.

      Tutkin tuota Fishbowl Wifesia ja alkoi nyt hieman kiinnostaa. Se ei edusta ihan sitä, mitä tyypillisesti etsin katsottavaksi, mutta alkoi nyt kiinnostaa kun sinä siitä niin pidit. Lisäsin sen omalle Netflix-listalle, että jospa jossain vaiheessa katson sen. :)

      Poista
    2. Ja minä puolestani lisäsin uudelleen katsottavien listalle tuon Mr. Sunshinen. Nyt olen aivan Bulgasal Immortal Soulsin lumoissa.

      Poista
    3. Minulla on tuo Bulgasal omallakin listalla, ensi viikolla tarkoitus aloitella, kun ei ole nyt mitään “omia” kesken (katson viikolla “omia” juttuja eli jotain aasialaista sarjaa ja viikonloppuisin miehen kanssa katsomme jotain muuta yhdessä).

      Poista
  3. Minullakin koralaiset ja japanilaiset sarjat sijoittuvat katsomisen kärkeen. Onneksi on Netflix!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Netflixissä on tosi hyvät valikoimat aasialaisia sarjoja! Tai ainakin minun makuuni sieltä löytyy niinkin paljon niitä, että suorastaan runsaudenpula vaivaa. :D

      Poista
    2. Ootko katsonut sarjaa Giri/Hari? Tykkäsin siitä.

      Poista
    3. Olen katsonut ja tykkäsin myös!

      Poista
  4. Mielenkiintoista! Itse en ole tainnut koskaan katsoa mitään eteläkorealaista, mutta aasialaiset jutut kiinnostavat kyllä. Minäkin katson tosi vähän televisiota. Yle Areenasta tulee joskus katsottua jotain, silloin kun olen sillä tuulella. Mutta liikaa sielläkin jää rästiin kaikkea kiinnostavaa, kun en helposti saa nenää irti kirjasta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen jo pienestä asti tykännyt aasialaisista elokuvista. Silloin tosin tuli katsottua lähinnä Hong Kong -tuotantoa, kun muuta ei juuri ollut saatavilla. Myöhemmin ostelin elokuvia dvd:nä. Sittemmin Yuotube ja striimauspalvelut ovat avanneet ovia todella hyvin muiden maiden tuotantoihin.

      Minullakin on aina vaikeuksia aloittaa uusi sarja, koska toosan tuijottamisessa keskittymiskykyni ei ole yhtä hyvä kuin lukiessa. Mutta ongelma koskee vain uuden aloittamista eli kun saa sarjasta katsottua ensimmäisen jakson, niin yleensä minulle muodostuu rutiini (eli katson yhden jakson per päivä).

      Poista
  5. En ole koskaan katsellut korealaisia sarjoja, enkä halunnut nähdä Squid Gamea, sen väkivaltaisuuden vuoksi.Mutta tuo Mr.Sunshine alkoi kiinnostaa, kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
  6. Mää en oo kattonu korealaisia tai japanilaisia sarjoja juuri mitään. Sen japanilaisen Sherlock Holmesin, josta tykkäsin tosi paljon. Piti guuglata nimi, se oli Miss Sherlock. Kiinnostais kyllä kattoa nää sun sarjat, muttei oo Netflixiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon Miss Sherlock näkyy olevan Amazonissa, harmi ettei kuulu PrimeVideoon vaan pitäisi erikseen maksaa. Mutta pitelen silmällä, jos se joskus tulee PrimeVideoon maksuttomaksi!

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.