perjantai 28. kesäkuuta 2019

Ei ollenkaan kuiva Kuiva kausi!

Olin ajatellut ainakin toistaiseksi skipata Jane Harperin dekkarin, The Dry (suom. Kuiva kausi), mutta muutin mieltäni luettuani joitakin bloggauksia kirjasta. Harperin romaanit (häneltä on nyt julkaistu Briteissä yhteensä kolme) ovat olleet – ja ovat yhä - täällä varsin näkyvästi esillä, mutta minulle ei ollut syntynyt tarvetta niitä lukea.

Tarve voi kuitenkin tulla myöhemminkin – ei sen aina tarvitse tulla heti kirjan ilmestyessä markkinoille. Lukuvaikeudet levottomuuden sun muiden olotilojen takia talttuivat lopulta nimenomaan dekkareita lukemalla.

Jane Harperin Kuivassa kaudessa minua kiehtoi nimenomaan miljöö: kuvitteellinen ja pikkuinen maalaiskaupunki, Kiewarra, ennen näkemättömän kuivuuden runtelemassa Australiassa.


Melbournessa asuva talousrikoksiin erikoistunut poliisi Aaron Falk palaa juurilleen Kiewarraan lapsuudenystävänsä hautajaisiin. Tapaus on järkyttävä, sillä Luke Hadler on listinyt ensin vaimonsa ja toisen lapsensa ja sitten itsensä. Eloon jäi vain reilun vuoden ikäinen nuorimmainen.

Aaron ei ole järin suosittu Kiewarrassa, sillä parisenkymmentä vuotta vanhat tapahtumat vainoavat edelleen. Tapahtumat, jotka leimasivat Aaronin ja hänen isänsä niin voimakkaasti, että he lopulta joutuivat muuttamaan muualle. Tätä taustaa vasten ei ole ihme, ettei Aaronia hirveästi houkuttele jäädä Kiewarraan yhtään pidemmäksi aikaa kuin on pakko.

Eräänlaisen lojaalisuuden pakottamana visiitti pitkittyy. Luke Hadlerin isä tietää jotain, mitä Aaron ei arvellut hänen tietävän. Lopulta kaupungissa tuntuu yksi sun toinen tietävän vähän sitä sun tätä liittyen nimenomaan menneisyyden painolasteihin. Tietämisen pohjalta on tehty kaikenlaisia tulkintoja, joilla ei välttämättä ole minkäänlaista yhteyttä totuuteen. Juoruja, juoruja, juoruja. Ken uskoo, ken ei.

Kiewarra näyttäytyy sen verran ankeana ja lohduttomana paikkana, että täytyy ihan ihmetellä miksi siellä kukaan haluaa asua. Toisaalta aina ei ole mahdollisuutta lähteä ja toisaalta pienessä paikassa ikänsä eläneen voi olla vaikea sopeutua muunlaiseen. Eikä ole ehkä edes haluja ja erityisesti työ maatilalla kulkee sukupolvelta toiselle.

Aaron Falk on rauhallinen ja mietiskelevä persoona. Tässä siis poliisi, jolla ei ole alkoholi- tai raivonhallintaongelmia (ainakaan vielä tässä ensimmäisessä kirjassa). Tai no, on Aaronillakin tunteet ja joskus voi kiehahtaa yli mutta en sanoisi että hän etsiytyy ongelmiin.

Pidin Kuivasta kaudesta sen verran paljon, että menin hupsista saatana ostamaan jo kirjasarjan toisenkin osan, Force of Nature jota ei ilmeisesti ainakaan vielä ole suomennettu.

Harperilta julkaistiin Briteissä tänä vuonna trilleri nimeltä The Lost Man, joka ei ole tätä Aaron Falk -sarjaa. Goodreadsin mukaan (katso ”Popular Answered Questions”) kirjassa mahdollisesti kuitenkin on muutama risteävä kohta tai viittaus, jonka voi Kuivan kauden lukeneet bongata.


Kirjan tiedot:

Jane Harper: The Dry
Abacus 2016
s.401
suom. Kuiva kausi

Kuivasta kaudesta ovat bloganneet ainakin Kirjasähkökäyrä, Kirjarikas elämäni, Leena Lumi ja Oksan hyllyltä.


Muita kuulumisia:

Lähden viikon kuluttua patikkareissulle: olen kertonut reissusuunnitelmista toisessa blogissani kuvien kera. Blogi siis hiljenee joksikin aikaa, sillä reissussa en lue enkä varmaan juuri pääse nettiinkään.

Swirral Edge: tämän lähemmäs reunaa en uskaltanut viime kesänä mennä, nyt olisi tarkoitus mennä tuosta alas. Apua!

Ennen hiljaisuutta aion kuitenkin paljastaa tämän kuun kirjashoppailut (lähti vähän lapasesta) ja blogata muutamasta kirjasta.

Oikein mukavaa viikonloppua!

8 kommenttia:

 1. Ei todellakaan, vaan postiviinen yllätys Kiewarran kuvauksineen. Falkin persoona on sympaattinen ilman turhia röyhelöitä; paljon potentiaalia jatkoa silmällä pitäen. Konstailematon teksti ja vahvat kuvaukset ovat Harperin vahvat valttikortit.

  Juonikasta vaellusreissua, avaria maisemia ja leppeitä tuulia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, todellakin positiivinen yllättäjä, kun en kuitenkaan uskaltanut liikoja toivoa. :)

   Kiitokset reissutoivotuksista!

   Poista
 2. Kiva kuulla, että sinäkin pidit Kuivasta kaudesta ja innostuit jo ostamaan jatko-osankin! Suomessa tosiaan Kuiva kausi ilmestyi vasta keväällä, joten jatkoa joutuu täällä vielä odottelemaan, ellei lue englanniksi.

  Maalla on kyllä juuri tuollaista kuin Kiewarrassa, ikävä kyllä... Terveisiä vain täältä maalta! :) Ihanaa vaellusreissua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ihan itsekin yllätyin miten kovasti tästä pidin. Jatko-osa houkuttelee kovasti ja samoin tuo Harperin uusin itsenäinen teos. Olisin tuon jatko-osan kaiketi jo ottanut lukuun, mutta päätin lukevani nyt lyhyempiä kirjoja, ettei jää mitään romaaneja kesken, koska tulee parin viikon lukutauko.

   Minulla ei ole asumiskokemuksia maalta, ainoastaan kyläilyjä ja reissuja. En usko, että sopeutuisin asumaan kovin pieneen kaupunkiin - ainakaan toistaiseksi. :)

   Kiitokset toivotuksesta!

   Poista
 3. Kiitos vinkistä, laitan Kuivan kauden lukulistalle. Uudet dekkarivinkit ovat aina tervetulleita. Tuosta Kuivasta kaudesta tuli mieleen Andre Brinkin Valkoinen kuiva kausi. - Ihanaa patikointireissua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä uskaltaa kyllä suositella: on jouhevasti etenevä ja jännite kestää hyvin. Olen lukenut tuon Brinkin Valkoisen kuivan kauden - vaikuttava teos kuten moni muukin Brinkin teos <3

   Kiits!

   Poista
 4. Kivaa, että tykkäsit tästä! Minullekin käy usein noin, että innostus jostain dekkarisarjasta yhden osan perusteella niin paljon, että pitää heti käydä ostamassa lisää osia omaan hyllyyn. :) Tämän kohdalla ehkä odottelen suomennoksia - toivottavasti niitä siis on tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle kävi näin Ragnar Jonassoninkin kanssa (ja sitä ei saa kirjastosta kuin hajanaisia kirjoja) ja nyt mulla on koko Dark Island -sarja paitsi kolmas osa puuttuu välistä enkä siksi pääse jatkamaan sarjan lukemista (kaksi ekaa olen lukenut). :D Lukenen tuon Force oj Naturen pikkimmiten reissusta palattuani - sen verran paljon tosiaan kiinnostaa!

   Luulisi, että se saadaan suomeksikin kun ensimmäinenkin osa saatiin. :)

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.