Moraaliset ja eettiset kysymykset kiinnostavat ja se oli syy, miksi otin An Anonymous Girlin luettavakseni, vaikka en erityisemmin ollut “trillerituulella”. Rohkenin unelmoida kirjan takakansitekstin (ja pikaisen selailun) perusteella, että luvassa on ainakin jossain määrin syvällistä pohdintaa, ehkäpä jopa mullistavia ajatuksia.
Greer Hendricks & Sarah Pekkanen: An Anonymous Girl
Macmillan 2019
S. 371
New Yorkissa asuva Jessica osallistuu ehdottoman luottamukselliseen tutkimukseen, joka käsittelee moraalia ja etiikkaa. Vaikuttimena Jessicalla on raha, jota meikkitaiteilijalla ei liikaa ole.
Niin että tokihan Jessica päättää jatkaa osallistumistaan tutkimuksessa, kun rahaa tarjotaan lisää: se tosin vaatii hieman suurempaa paneutumista. Samalla Jessica alkaa epäillä tukimuksen motiiveja, mutta jatkaa silti osallistumistaan.
Todella herkullinen asetelma, josta voisi saada vaikka mitä irti ja varmasti moni pitää tästä sangen koukuttavasta trilleristä, jossa lukija muuttuu Jessican tavoin vainoharhoiseksi ja alkaa miettiä tutkimusta tekevän tohtorin motiiveja ja siinä sivussa monien muidenkin.
Mutta.
Minulle tässä kirjassa ongelmaksi muodostui – tadaa – pinnallisuus. Moraaliset kysymyset ovat lopulta toisarvoisia ja vaikka moraali on tutkimusta tekevälle Dr Shieldsille ilmeisen tärkeää, se ei näy hänen omissa teoissaan.
Nyt joku huomauttaa, että harva ihminen elää täysin ihannemoraalinsa mukaan – kaikki lipsuvat ja selittelevät sitten asioita parhain päin ja jopa valehtelevat itselleen. Niin, aivan. Mutta tältä kirjalta menee mielestäni uskottavuus juuri sen takia. Et voi ymmärtää, ellet lue tätä kirjaa koska en aio paljastaa yhtään enempää. Jos tämän kirjan lukee, kannattaa tietää mahdollisimman vähän.
Siksi jätän juonen rauhaan ja kerron lukutuntemuksiani.
Kyseessä on tosiaan varsin koukuttava (ja siitä huolimatta myös hieman junnaava) kirja ja siksi sen luinkin loppuun asti. Tokihan halusin tietää, miten siinä käy ja aavistukseni osuivat fifty-sixty oikeaan.
Jessica on ärsyttävä henkilöhahmo, josta olisin toivonut saavani enemmän irti. Nyt hän kuitenkin jää melko latteaksi mutta ei sentään niin latteaksi kuin Dr Shields.
Alla oleva (piilotettu) teksti on kirjan lukemisen lomassa kirjaamani miete. Olen hieman siistinyt kielenkäyttöäni (en siistinytkään, menköön sellaisenaan), koska jos kirjoitan huomioitani kesken lukemisen, teen sen yleensä nopeasti (voidakseni jatkaa lukemista asap) ja saatan käyttää tunteitakasta kieltä tavoittaakseni myöhemmin sen hetkisen lukumielentilani.
Kyseessä siis EI OLE dissaus, vaan tuohtunut muistiinpano (niinkin voi ajatella, että kirja tosiaan herätti tunteita eli ei jättänyt kylmäksi).
Vuodatus on alla, maalaa teksti niin näet lukea sen. Piilotin sen, koska en osaa päättää spoilaako se kirjaa. On vaikea siis määritellä spoilausvaaraa, kun on itse lukenut kirjan, joten lue omalla vastuullasi ja ole varoitettu.
Joo on vaitiololupaus mutta eikö nyt saamari voi jotain kysyä tutkimukseen liittyen, yrittäisi saatana edes. Melko ankeaa, että raha on muka AINOA tekijä joka kiinnostaa Jessicaa niin paljon että tekee mitä vain kyselemäti. Ja jos Dr Shields on niin ihana ja lämmin, niin luulisi että sitä suuremmalla syyllä uskaltaisi yrittää hieman enemmän kysellä tutkimuksen raameista – johan nyt koko touhu on ihan omituista säätämistä. Ei kai kukaan voi tuollaista uskoa jestas sentään.
Pinnallista – ollaan kauniita ja ihania. X on olevinaan aikuisen älykäs, mutta hän paljastuukin olevan mustasukkainen petetty ja pakkomielteinen hermokimppu, joka vain osaa teeskennellä hyvin. Moraali my arse.
Että semmoinen trilleri on An Anonymous Girl. Kirja on saanut hyvän vastaanoton Goodreadsissa, joten sieltä voi lukea positiivisempia mielipiteitä. Vaikka tämä kirja ajoittain kävi hermoilleni, niin ei tullut kertaakaan mieleeni jättää sitä kesken. Mieleeni ei myöskään tule lukea enää lisää tältä kirjailijakaksikolta.
~~~
Sijoitan tämän kirjan Helmet-lukuhaasteessa kohtaan 31. Kirjassa ajetaan metrolla.
Onpa erikoinen jippo tuo maalaamalla esiin tuleva teksti! Ei se minulle ainakaan spoilaa.
VastaaPoistaOn kyllä täälläkin ärsyynnytty muutamankin kerran lukiessa. Joskus voisin tuoda nuo tunnelmat esiin sen sijaan, että jätän kirjoittamatta tai "sivistän" sanottavani hyväntahtoiseksi.
Marjatta, jippo tehdään niin että muuttaa tekstin samanväriseksi kuin blogin tekstipohja (eli tässä tapauksessa valkoiseksi), jolloin se ei näy maalaamatta. Kätevä tapa piilottaa mahdolliset spoilerit ja antaa lukijan tehdä valinta, mitä haluaa nähdä. :)
PoistaMinäkin turhan herkästi varon blogissani sanottaviani (eli mielipiteitäni), mikä toisaalta ärsyttää jopa minua itseäni. Miksi tuntuu, että nykyään on ihan kauhistus kertoa vähänkin negaan suuntautuva mielipide, vaikka sen kuinka perustelisi. Pidetään lyttäämisenä tai ihmetellään, “miksei voi olla hiljaa, jos ei ole mitään hyvää sanottavaa.”
En ymmärrä tällaista, mutta olen silti langennut siihen itsekin usein. Tämänkin kirjan kohdalla mietin, voinko nyt noin “rumasti” sanoa. Sitten mietin, milloin subjektiivisista kokemuksista on tullut “rumia” tai miksi ne pitää tulkita ilkeilynä. En suostu. Koen että minulla on oikeus kertoa mielipiteeni kirjasta X rehellisesti, se ei ole lyttäämistä. Toki senkin voi tehdä monella tavalla enkä itsekään arvostaisi sellaista “karseeta paskaa” -tyylistä “perustelua”.
Oho, avautuminen. Mutta kannustan ehdottomasti kaikenlaisten mielipiteiden ilmaisuun ilman hattarasensuuria!
Nerokas idea toi näkymättömällä musteella kirjoitettu teksti! Maltan tuskin vastustaa kiusausta varastaa idea ;)
VastaaPoistaNegasta: mulla on linjaus, että jos kirja ei yhtään inspaa eli juuri juuri saan sen luettua loppuun (itku tai oksennus kurkussa), niin en todellakaan jaksa siitä enää mitään blogata, vaan ajattelen että pitäkää tunkkinne ;) Voi käydä myös päinvastoin eli lumoutuminen lamaannuttaa eikä taaskaan pysty niinku skriivaamaan :D
Tuija, niin on! Olen sen varmasti itsekin joskus jostain p;llinyt, mutta siitä on jo niin kauan aikaa, etten muista mistä. Että käyttöön vaan! :D
PoistaMinulla oli joskus linjaus, että kirjoitan kaikista lukemistani kirjoista. Luovuin kuitenkin linjauksesta, koska en jaksa väkisin mitään vääntää. Nykyään linjaukseni on sellainen, että kirjoitan jos on jotain sanottavaa ja jaksan kirjoittaa. Huonompikin (huom. subjektiivinen kokemus) kirja saattaa kirvoittaa paljon ajatuksia, joskus suoranaisen aivomyrskyn ja joskus en edes itse oikein osaa päättää pidinkö kirjasta vai en. Ja joskus hyvästä kirjasta ei vain jaksa kirjoittaa jne. Sellainen linjaus minulla kyllä on, että etenkin negan puolelle kalskahtavat mielipiteeni pyrin perustelemaan jollain tavalla. En saa mitään kiksejä negojen mielipiteiden kirjaamisesta :D