perjantai 24. huhtikuuta 2009

Sidney Sheldon


Luin välipalaksi erään Sidney Sheldonin kirjan (Kuin rotta loukossaan) ja olin revetä liitoksistani.

Minulla on useita Sheldonin kirjoja, koska luin niitä teininä urakalla – ja okei, luen joskus niitä vieläkin. Sheldonin kirjojen tasoerot ovat todella suuria.

Siinä missä jos huominen tulee on edelleen mielestäni hänen paras teos (ja tv-sarjana myös todella onnistunut – melkeinpä parempi kuin itse kirja) niin Kuin rotta loukossaan taitaa jäädä ihan hännille.

Miksi minua sitten nauratti?

Kirjan päähenkilö on komea lääkäri, ihan psykoanalyytikko. Hänen luonaan kävi mm. eräs homopotilas (ennen kuin hänet murhattiin), jonka hän kuitenkin sai parannettua. Tässä kohden minua jo hieman hymyilytti, mutta yritin olla välittämättä.

Myöhemmin kuitenkin repesin, kun eräs toinen homo anoi tältä komealta psykoanalyytikoltamme apua, että ”voitko tehdä minustakin heteron!!!??” Siihen tämä lekurimme sanoi, että ”kyllä, jos oikeasti haluat”.

Noh, täytyy muistaa että kirja on kirjoitettu 70-luvulla ja silloin nähtävästi homoutta pidettiin sairautena, jonka voi parantaa.

Kirjasta huomaa muutenkin, että se on Sheldonin ensimmäisiä (ellei jopa ensimmäinen, en tiedä). Juoni on aika kliseinen salamarakkauksineen ja muine tavanomaisuuksineen.

Plussaa tulee siitä, ettei kirja ole kovin pitkä ja siinä sentään tapahtuu koko ajan. Muuten sitä ei olisikaan jaksanut lukea.

Pakko muuten mainita vielä eräs hyvä kirja Sheldonilta Jos huominen tulee lisäksi. Nimittäin Timanttidynastia. Sitä suosittelen mahdollisen huomisen tulemisen lisäksi.

4 kommenttia:

 1. Minäkin olen lukenut joskus nuorena Sheldoneita, muistan jopa pitäneeni hänen kirjoistaan... En vaan muista niistä enää paljon mitään, paitsi sen, että niissä oli huikeita (?) juonikehitelmiä. Kai ne ovat kohtalaisen hyvää viihdettä.

  Oliko tuo Jos huominen tulee se, mikä liikkui naisvankilamaailmassa? Ja sitten oli joku timanttirikoshommeli. Tosi mieliinpainuvia kirjoja :D

  70-luvulla homous muuten tosiaan oli mielisairaus, joka oli parannettavissa. Homoseksuaalisuus "vapautettiin" rikoslaista -71 ja sairausluokituksista Suomessa vasta -81!
  Tuntuu ihan ksäittämättömältä, että tuosta on niin vähän aikaa.

  Hauska lukukokemus sinulla joka tapauksessa. Olen joskus kirjastossa miettinyt, että pitäisi lukea joku Sheldon ja katsoa ovatko ne vielä yhtä hyviä kuin silloin joskus...

  VastaaPoista
 2. Tulipa nuoruus mieleen! Teininä kahlasin (ja vähän vanhempanakin..) Sheldoneita läpi oikein urakalla, se maailma johon nämä tarinat sijoittuvat oli niin jännittävä ;O)

  VastaaPoista
 3. Mymskä, teininä nämä kirjat ehkä toimivat paremmin. Silloin ei ollut niin kriittinen vielä. Tosin täytyy sanoa, että kyllä minuun uppoaa vieläkin muutamat Sheldonin teokset (mm. nuo postauksessa mainitsemani).

  Hyvää viihdettä ne siis ovat minusta edelleenkin, joskin taso on tosi vaihteleva. Muistat ihan oikein tuon Jos huominen tulee –teeman. Se on kyllä sellainen kirja, jonka voi lukea useita kertoja. Se on aika harvinaista dekkareille.

  Olin muuten jotenkin varma, että olisit nähnyt kirjan pohjalta tehdyn tv-sarjan. Tai en tiedä oliko se tv-elokuva, mutta Suomessa se oli pätkitty sarjaksi. Sen voisi myös katsoa uudelleen! Olen katsonut sen useita kertoja.

  Aika mielenkiintoisia nuo faktat! Niinkö vähän siitä on aikaa! Jos lainaat Sheldonia, niin ota ihmeessä se Jos huominen tulee tai Timanttidynastia. Sitten oli vielä joku persoonallisuushäiriöistä kertova kirja… Hetkinen, käyn kurkkimassa kirjahyllyä.

  Noh, en löydä sitä kirjaa (enkä jaksa nyt tonkia tuota hyllyä). Mutta minulla on muistikuva, että olemme jutelleet tästä joskus (samassa yhteydessä, kun siitä When rabbit howls –kirjasta).

  Mikaela, Teininä nämä kirjat tekivät tosiaan suuren vaikutuksen. Ja osaa niistä voi lukea vieläkin.

  Hannele, kirja ilmestyi 1970 ja Suomessa ensimmäisen kerran käännettynä 1976.

  VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.