Hae tästä blogista

keskiviikko 29. tammikuuta 2020

Japanilainen palapeli


1970-luku, Japani.

Painostavan hikinen kesäpäivä merenrantakylässä enteilee sadetta. Huvilassa juhlitaan syntymäpäiviä peräti kolmessa sukupolvessa. Herkkuja ja juotavaa piisaa, osa syanidilla terästettyä. Juhlasta tulee tragrdia, joka vie seitsemäntoista ihmisen hengen ja pyyhkäisee Aosawat elävien kirjoista lukuun ottamatta perheen sokeaa tyttöä, Hisakoa.

Kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin tapaus vainoaa edelleen, vaikka tekijä periaatteessa tai ainakin luultavasti saatiin kiinni – tosin vasta tehtyään itsemurhan. Mutta tragedian aikaan pidettiin selvänä eli haluttiin uskoa, että murhaaja on tiedosssa: mitä väliä, vaikka motiivia teolle ei koskaan keksitty.

Riku Ondan The Aosawa Murders on niin sanottu mysteeri/arvoitusdekkari, joka koostuu eri kertojien antamista tiedonmuruista. Kaikki palaset on sekoitettuna alustalla, se pitää vain koota nähdäkseen millainen kuva siitä muodostuu.

Ja muodostuuhan siitä kuva, joskin joitakin palasia jää puuttumaan kun taas jotkin tuntuvat olevan väärässä paikassa. Näyttävät kuin sopisivat, mutta silti jokin kuvassa näyttää vääristyneeltä.

Eikä oikeastaan ihme, sillä mitä voi odottaa kun aikaa on kulunut niin kauan. Aika värittää, aika muuttaa. Aika pyyhkii pois kokonaisia rakennuksia. Ja jos on vain sanat, mutta ei näyttöä sanoille, mistä tietää että sanat eivät valehtele.

Lopulta kirjassa käsitellään melko vähän itse tragediaa. Murhapaikalla vieraillaan ja tapaukseen viitataan, mutta suurin osa tarinasta käsittelee eri tavoin tragediaan kiinnittyiden henkilöiden elämää  ja persoonaa.

Pidin kirjasta, mutta minulle se jäi lopulta silti hieman vaisuksi.

Kirjan tiedot:

Riku Onda: The Aosawa Murders
alkuper. Eugenia 2005
Bitter Lemon Press 2020
japanista englannistanut Alison Watts
s. 315

~~~

Elämä, kerta kaikkiaan! -lukuhaaste on päättynyt. Luin siihen 11 kirjaa, jotka on listattu tänne. Teen varsinaisen koontipostauksen ja tarinan sitten, kun jaksan (en ole toistaiseksi ihan kunnossa). Kirjaluotsi-blogista voit katsoa muut haasteeseen osallistuneet.

2 kommenttia:

  1. Kiinnostavan tuntuinen kirja, vaikka harmi jos se tuntui jäävän vaisuksi. Aina ei voi innostua täysillä joka kirjasta. Minulla olisi jo monta japanilaista romaania lukulistalla, kylläkin ihan suomennettuja sellaisia, joten pitäisi alkaa "urakoida" niitä. Paranemista sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, eivät kaikki kirjat voi aina kolahtaa kuin metrinen halko. Ihan luettava tuo kuitenkin oli ja tunnelmaltaan melko voimakas eli siinä mielessä mieleenpainuvakin. :)

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.