Hae tästä blogista

lauantai 17. joulukuuta 2016

17. Novellimaraton (päivittyvä postaus)

Kukkuu, täällä taas. Seitsemännentoista päivän aihe on glögiä/piparia. Kumpaakaan ei minulla juuri nyt ole eikä ehkä ole myöhemminkään.

Piparista en piittaa eikä nyt tee glögiäkään mieli. Täällä glögi on nimeltään mulled wine, jota saa jokaisesta ruokakaupasta. On hyvää mikrossa lämmitettynä.

Olen maistanut myös mulled cideria, kun sitä tarjottiin maistiaiseksi kantiksessani. Se oli jopa parempaa kuin mulled wine. Mutta jospa jätämme viinakset ja siirrymme varsinaiseen aiheeseen eli novelleihin.

Tänään vietetään Ompun aloitteesta novellimaratonia. Veivasin kauan ennen kuin päätin osallistua ja vaatimaton tavoitteeni oli saada luettua edes yksi novelli. Arvatkaa mitä - olen jo lukenut sen!

Maratonin aloitin tänään kello 10:00UK / 12:00FI eli se päättyy huomenna kello 10:00UK

Tämä on päivittyvä postaus eli lisäilen lukemisiani ja tunnelmia pitkin päivää.

Kello 11:20  (13:20)

Päätin aloittaa maratonin vähemmän hurjasti lukemalla Khaled Al Khamissin Taxi-nimisestä novellikokoelmasta (Aflame Books 2008, arabiasta englannistanut Jonathan Wright) ensimmäisen novellin. Se siitä sekatekniikasta ja hurjastelusta. Mutta ehkä myöhemmin irrottelen.

Novelleja ei ole nimetty, vaan ovat tylsästi numeroitu. Kirjassa on 58 novellia. Numero yksi kertoo iäkkäästä taksikuskista, joka sairastuu. Hän joutuu olemaan kymmenen päivää poissa töistä, ja koska hän on köyhä, rahat loppuvat ja vaimon pitää kerjätä.

Novelli on kiinnostava ja se sisältää pienen opetuksen. Pidin kovasti tuosta lämminhenkisestä ja napakasta tarinasta.

Luettu tähän mennessä: 1

Kello 16:40 (18:40)

Tuli tuossa luettua Khamissilta toinen novelli ja järjestyksessään toinen eli en ole irrotellut. En sentään tuntikaupalla sitä lyhyttä novellia lukenut, vaikka tällainen hidas olenkin. Kävin muun muassa ulkoilemassa ja kaupoilla jne. Kovasti on ollut sumuista tänään.


Palatakseni vielä Khamissin Taxi-novellikokoelmaan, niin ovat tosiaan melko lyhkäisiä ja kukin tarina sijoittuu Kairoon. Tai ainakin Eyptiin. Oletan, että kaikki Kairoon. Kirjailija on itse ahkera taksien käyttäjä, joten siitä lienee se ideakin novelleihin syntynyt. Kakkosnovelli oli mielenkiintoinen. Siinä ei ollut opetusta, vaan kritiikkiä.

Luettu tähän mennessä: 2 

Sunnuntai kello 9:45 (11:45)

Suuret visioni kirjallisesta hurjastelusta muun muassa sekatekniikan muodossa eivät toteutuneet. Pysyttelin tuossa yhdessä ja samassa Taxi-kirjassa koko novellimaratonin ajan ja käytin lukemiseen hyvin vähän aikaa. Tiesin, että näin käy koska lauantait ovat minulle yleensä melko "kiireisiä", ts. olen järkännyt itselleni paljon puuhaa.

Sain luettua päivän aikana vielä kolme novellia lisää eli lopulliseksi saldoksi muodostui viisi luettua novellia. Melko aneeminen tulos, sillä nämä tarinat eivät olleen pitkiä. Satuin lukemaan Taxin esipuheenkin. Siinä Khaled Al Khamissi kertoo, että nämä tarinat hän on koostanut omista kohtaamisistaan Kairon takseissa vuosina 2005-2006.

Kirjan kattava teema onkin kuvailla taksikuskien elämää Kairossa. Antaa heille ääni, että hekin saavat tulla kuulluksi. Taksikuskin työ stressaavaa ja melko epäkiitollista hommaa, jossa pitää raataa ns. niska limassa saadakseen sen päivittäisen leipäpalansa pöytään.

Luettu yhnteensä: 5

Tämä ei tosiaan ollut minulle paras ajankohta maratoonailla. Kannatti silti osallistua ja aion varmasti osallistua toistekin, jos novellimaraton vielä järjestetään. Silloin toivon itselleni suotuisampaa ajankohtaa - eilinen oli kenties kaikkein epäsopivin päivä minulle. 

8 kommenttia:

 1. Jee, hauskaa että sinäkin osallistut! Ja alkuunkin jo päästy, ei paha. Minulla on nyt lukutauko, olen lukenu kolmesta eri kokoelmasta 21 novellia. Osa tosi lyhyitä, pisin 68 sivua. Lukuintoa tuntuu piisaavan, toivottelen samaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla meni ihan reisille koko hommeli, mutta tiesin sen kyllä ennestään. Nyt kierrokselle toisten blogeihin maratonfiiliksiä lukemaan näin jälkijunassa!

   Poista
 2. Minä olen lukenut 11 superlyhyttä SusuPetalilta, 2 Mika Waltarilta, keskipitkää ja yhden superpitkän Foster Wallacelta - kahvitauko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin luettu, Riitta! Minulla kokonaismäärä jäi viiteen ja nekin kaikki samasta kirjasta kronologisessa järjestyksessä luettuna. Että se siitä irrottelusta. :D

   Poista
 3. ruattalaisii piparei löytyy pikku kaupoistakin Englannis: http://hannelestraditioner.blogspot.se/2015/12/i-england-finns-allt.html

  jag mulled wine joka markkinoil

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, juu piparia saa monista ruokakaupoista täällä. Minä en vain ole piparin ystävä eli ei tule niitä ikinä ostettua. :)

   Poista
 4. Hyvä alku! Me tässä vasta aloitellaan.

  VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.