Hae tästä blogista

maanantai 12. joulukuuta 2016

12. Lahjahevosen hampaat

Nyt ei mitään alkulätinöitä, vaan suoraan asiaan eli

12. Kirja jonka antaisit lahjaksi

Luin juuri kirjan, jota en missään tapauksessa antaisi lahjaksi kenellekään. Syyt siihen kerron myöhemmin. Nyt itse kirjaan, joka on Sayo Masudan muistelmateos geisha-ajastaan ja vähän sen jälkeenkin. Teosta ei ole tutkimusteni mukaan käännetty suomeksi (saa oikaista, jos olen väärässä).

Sayo Masuda: Autobiography of a Geisha
Alkuper. Geisha, kutō no hanshōgai 1957
Vintage 2004
Japanista englannistanut G. G. Rowley
S. 180

Masuda syntyi 1925 Shiojirissa, joka on vuoristoisella alueella Naganon kupeessa. Masudan lapsuus jäi melko lyhyeksi, sillä hänet lähetettiin viisi- tai kuusivuotiaana lastenhoitajaksi erääseen perheeseen. Elämä oli yksinäistä, alituista nälkää ja talvisin hyytävää kylmyyttä.

Masuda työskentelee lastenhoitajana aina 12-vuotiaaksi asti, jolloin hänen äitinsä päättää myydä hänet okiyaan eli geishataloon. Ai miksi? No, äityli tarvitsee rahaa sairaan miehensä hoitokuluihin. Lasten myyminen tai heillä tienaaminen ei ollut mitenkään tavatonta tuohon aikaan.

Lukijalle avautuu karu kuvaus geishan elämästä. Näillä vuoristogeishoilla ei ole oikein mitään tekemistä Kyoton geishojen kanssa, vaikka eräänlainen geishakoulu toki käydään. Kyse on kuitenkin lähinnä huoraamisesta eikä geishana oleminen tee maineelle hyvää - siihen liittyy vain häpeää.

Kirjan kieli on melko toteava ja jokseenkin etäinen. Ihan hyvä niin: toki kirja on koskettaa, vaikka siinä ei keskitytä rypemään. Käännös on kömpelö ja siksi välillä ärsyttävä lukea.

En antaisi tätä kirjaa lahjaksi, koska pidän sen itse (kerään aasialaista kirjallisuutta ja haaveeni on tehdä niistä itselleni epävirallinen exlibris-kirjasto). Haha. Vakavasti ottaen jos antaisin kirjan jollekin lahjaksi, haluaisin antaa arvokkaan ja saajaa ilahduttavan kirjan. En ehkä edes antaisi romaania, vaan mahdollisesti valokuva- tai taidekirjan. Riippuen tietenkin vastaanottajasta ja hänen intresseistään.

~~~

Tällä kirjalla lentelen taas kurjen siivellä. Haaste alkaa lähestyä loppuaan, mutta vielä tulee ainakin yksi haasteeseen sopiva kirja luettua, kun sellainen on jo kesken.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.