perjantai 11. toukokuuta 2012

Kirjat, jotka kesken jäivät


Minulla on melko suuri keskeyttämiskynnys lukemieni kirjojen suhteen, mutta joskus on vain pakko heittää hanskat tiskiin.

Siinä vaiheessa, kun kirja on ollut kesken puoli vuotta, lienee aika luovuttaa. Tähän haluan nyt koostaa pari kesken jäänyttä kirjaa.


Joan Collins: The World According to Joan


En ole aivan varma, miksi jätin tämän kirjan kesken. Joan kirjoittaa ihan hauskasti ja eloisasti, mutta minua häiristi ajoittain hänen "ennen muinoin oli paremmin" -asenne.

Maailma muuttuu, that's the fact. Kuka jaksaa oikeasti lukea sivukaupalla samaa päivittelyä siitä, että ennen oli toisin ja lapsetkin olivat silloin sitä ja tätä ja plaa plaa.

Kirjan rakenne on miellyttävä: se on jaettu eri osa-alueisiin, kuten esim. on fame, on children, on modern-day travel, on manners jne. Kukin luku on ikään kuin oma "kolumuninsa".

Luin kirjaa about puoleen väliin asti, mutta rasituin siitä jankkaamisesta ja jeesustelusta. Ajoittain tuli mieleeni, että kirjan nimeksi sopisi paremmin "mummo muistelee".

Siinähän ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta vastaavaa jeesustelua voi lukea muualtakin. Eli Joanin ajatukset eivät ole mielestäni mitenkään kovin erityisiä, vaan lukemani perusteella kuvastavat hyvin hänen ikäryhmänsä ajatuksia.

Todennäköisesti luen kirjan joskus loppuun, joten en poista kirjanmerkkiä siitä. Luku kerrallaan silloin tällöin voi olla ihan jees. Se, mikä kirjassa kiehtoo, on sen kosketus brittikulttuuriin.Jeffrey Archer: Cat o'Nine Tales

Tämä on novellikokoelma, josta olen lukenut viisi novellia - vielä olisi seven to go. Varmaan luen ne loputkin joskus - kenties otan kirjan mukaan lennolle. Novellit ovat hyvää lentolukemista.

Tästä kirjasta kiinnostuin lukiessani sen synnystä. Jeffreyn mukaan hän on napannut nämä tarinat ollessaan pari vuotta vankilassa (itse asiassa viidessä eri vankilassa parin vuoden aikana). Eli novellit ovat syntyneet h'nen vankilassa kuulemiensa tarinoiden pohjalta.

Odotin jotain tosi jännittävää ja repäisevää. Noiden viiden lukemani perusteella sellaisesta ei kuitenkaan ollut kyse. Mielestäni jokainen lukemani novelli on melkoisen naiivi.

En myöskään näe syytä, miksi Jeffreytä pidetään erinomaisena tarinankertojana: minusta hän on vain keskinkertainen. Hyvin hän toki kirjoittaa, erittäin selkeää englantia.

En sano, että lukemani novellit huonoja. Sanoisin vain, että olivat melkoisen ennalta arvattavia. ja naiiveja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.