Katsastakaamme mitä kuuluu Helmet-lukuhaasteelle (linkissä on myös listaus jo lukemistani kirjoista) tässä vaiheessa vuotta. Olisi kiva, jos saisin koko haasteen luettua, mutta jotkin kohdat tuottavat vielä päänvaivaa. Se tietenkin on haasteen ideakin eli haastaa ja töniä lukemaan sellaisiakin kirjoja, joihin ei kenties muuten tarttuisi. Näin on kohdallani käynytkin.
Olen saanut ujutettua haasteeseen 37 lukemaani kirjaa (olen tänä vuonna tähän mennessä lukenut 55 kirjaa). Lukematta on kolmetoista kohtaa, jotka luettelen alla. Osaan on kirja katsottuna, osaan ei joten vinkkejä voi heitellä.
2. Kotimainen runokirja
Tähän kohtaan ajattelin lukea Anni Korpelan minirunokirjasen, Tähtienväli, johon on koottu hänen runojaan eri teoksista. Kirjalla – ja siten sen runoilla tietenkin - on minulle suuri tunnearvo eli olen lukenut sen aiemminkin joskus aikoja sitten. En kuitenkaan ole koskaan blogannut siitä (kirjan hankin ennen kuin minulla mitään blogia oli), sillä enpä muista lukeneeni kirjaa blogini olemassaolon aikana.
10. Ystävän tai perheenjäsenen sinulle valitsema kirja
Haluaako joku blogiystäväni ehdottaa jotain? Pitäisi olla saatavilla enkuksi.
Mieheltäni en viitsi edes kysyä, koska hän ehdottaisi kuitenkin Elizabeth Kostovan Historiantutkijaa, jota suosittelin (itse sitä lukematta) hänelle joskus sata vuotta sitten, koska ajattelin että hän voisi pitää siitä. Mies luki sitä noin sata sivua, jätti kesken ja ilmeisesti traumatisoituikin (koska kirja oli hänen mielestään mm. puuduttavan kuiva).
Historiantutkijasta on tullut kesinäinen inside-vitsimme, joka on kulkenut nämä noin sata vuotta mukanamme. En uskalla tarttua kirjaan, koska se on tässä aikojen saatossa muodostunut minulle painajaiseksi (siitäkin huolimatta, että mieheni ja minun lukumaut ovat tyystin erilaiset eikä mieheni nykyään edes juuri lue romaaneja).
12. Sarjakuvaromaani
En ole vielä valinnut, mutta vaihtoehtoja kyllä on. Saa ehdotella (luonnollisesti pitäisi olla saatavilla enkuksi)!
13. Kirjassa on vain yksi tai kaksi hahmoa
Yritin tähän lukea Tove Janssonin kesäkirjaa, mutta kesken jätin. Nyt ei oikein tule mieleeni mitään kirjaa paitsi jo lukemani Dostojevskin Kellariloukko, josta en ole koskaan blogannut ja joka on eräs lempikirjani.
18. Kirja kertoo elokuvan tekemisestä
Aloittelin lukea Luca D’Andrean romaania The Mountain (suom. Rotko), mutta en päässyt alkua pidemmälle. Kuivahdin alun konserttikuvaukseen, joka ei tuntunut loppuvan sitten millään enkä vain jaksanut enää. Pitäisikö antaa kirjalle uusi mahdollisuus? Muita ideoita?
20. Taiteilijaelämäkerta
Omasta hyllystä löytyisi useampikin teos (mm. Ozzy Osbournen I am Ozzy ja Hayden Herreran kirjoittama Frida Kahlon elämäkerta jonka olen lukenut joskus tuhat vuotta sitten) eli kohta ei tuottane vaikeuksia. Ei vain ole ollut lukuvirettä nyt näiden kirjojen suuntaan. Muita kirjoja saa ehdottaa (en yleensä oikein innostu elävistä julkkistaiteilijoista).
21. Kirja ei ole mukavuusalueellasi
Olin lukemassa tähän Ken Mogin Ikigaita, mutta alkoi pää hajoilla ja oli pakko lopettaa kesken. Saatan kyllä yrittää vielä uudelleen.
25. Novellikokoelma
Olisi paljonkin tarjokkaita, mutta kiinnostuksen kanssa on taas vähän ongelmia (eli minulla on edelleen se "novellivamma", mikä harmittaa itseänikin).
33. Selviytymistarina
En ole lukenut misery littiä pitkään aikaan – voisi omasta hyllystä jonkun napata.
35. Entisen itäblokin maasta kertova kirja
Ei sitten niin mitään hajua, mitä lukisi. Kissani Jugoslavian ajattelin lukea, mutta ei minulla ole kys. kirjaa enkä oikeastaan halua lukea sitä enkuksi, vaikka sen kirjastosta saisi. Ehdotuksia, pliide (pitäisi saada enkuksi, mutta en haluaisi lukea suomesta käännettyä).
44. Kirja liittyy johonkin peliin
Ei hajuakaan, olisko ehdotuksia?
45. Palkittu tietokirja
En ole perehtynyt aiheeseen vielä. Tarjokkaita varmaan on, mutta eri asia sitten ovatko palkittuja.
48. Haluaisit olla kirjan päähenkilö
Tätähän ei periaatteessa voi tietää ennen kuin lukee kirjan, jos haluaa lukea haasteeseen ennenlukemattoman kirjan.
Novellikirjaksi suosittelen Lucia Berlinin Siivoojan käsikirjaa, jos et ole ennen sitä lukenut. Tietysti voisit lukea myös Raymond Carverin novelleja Mitä puhumme kun puhumme rakkaudesta.
VastaaPoistaOlen lukenut tuon Carverin novellikokoelman ja oli aika vaikuttava :) Lucia Berlin ei oikein nappaa, en osaa sanoa miksi. Olen selaillut kys. kirjaa kirjastossa, mutta jotenkin olo on ollut "meh" enkä ole viitsinyt lainata sitä. Ehkä menen vielä kerran sitä kirjastoon kokeilemaan.
PoistaMinulla on joitakin samoja kohtia vielä auki kuin sinulla. Kohdasta 48. Haluaisit olla kirjan päähenkilö luulin, että sitä en saa suoritetuksi, mutta sitten luin Daniel Kehlmannin romaanin Measuring the World. Toinen päähenkilö on Carl Friedrich Gauss ja kukapa nyt ei tahtoisi olla yksi maailman kuuluisimmista matemaatikoista!
VastaaPoistaLuulen, että saatan valita tuohon kohtaan 48 jonkin eläimestä kertovan kirjan ja olisin sitten se eläin. :D Hyvän kirjan sinä löysit itsellesi - minä en haluaisi olla maailman kuuluisin matemaatikko edes leikisti :D
PoistaMultakin puuttuu vielä 13, 18, 35 ja 48. Muutama muukin uupuu, kuten se sattumanvaraisesti valittu kirja.
VastaaPoista10-kohtaan haluan suositella Jenny Lawsonin kirjoja Let's Pretend This Never Happened ja Furiously Happy. Minä pidin enemmän tuosta Let's Pretendistä, Siina jälkimmäisestä.
Sarjakuvakohtaan suosittelen David Smallin omaelämäkerrallista sarjakuvaromaania Stitches. Se on monella tapaa rankka ja vaikka piirrostyyli on melko karu, "tykkäsin" siitä tosi paljon. (Voiko oikein sanoa tykkäävänsä jostakin tosi rankasta tarinasta, joka on tosi?)
Tuoho kohtaan 44 laitoin Ernest Clinen Armadan. Siihen voisi sopia myös Ready Player One samalta tekijältä.
Kurkkasin tuota Lawsonin kirjaa ja taidanpa ottaa kopin eli sillä mennään. Kiitos suosituksesta! Hieman kyllä jännättää, että mahtaako olla minun kakkupala, mutta sehän selviää sitten lukemalla. Pääasia, että on nyt tiedossa tuohon kohtaan kirja. :)
PoistaTäytyypä tutkia tuota David Smallin sarjakuvaa, nimi vaikuttaa jotenkin etäisesti tutulta – samoin aihe. Mutta sen tiedän, etten ole kirjaa lukenut. Vaikuttaa kyllä minulle sopivalta!
Clinen Armada ei kuulosta ihan mun jutulta ainakaan pikaisen tutkailun perusteella. Toisaalta voisihan sitä hieman avartaa rajojaan. Tosin nyt kun luin kirjan kuvauksen, niin tuli mieleeni toinen kirja joka minulla itse asiassa on omana ja joka voisi sopia kohtaan 44.
Minä en tavoittele täyttä listaa, ajattelin että 40 luettua voisi olla hyvä ja realistinen tavoite. 5 kirjaa puuttuu vielä tuosta luvusta, sen jälkeen kaikki on suurta plussaa. Novellivinkkinä heitän Dan Rhodesin Don't tell me the truth about love (https://www.goodreads.com/book/show/147108.Don_t_Tell_Me_the_Truth_About_Love), josta itse tykkäsin kovasti, vaikken ole mikään novellien suuri ystävä minäkään.
VastaaPoistaAhaa, hyvä tietää että Kesäkirja voisi sopia tuohon yhden tai kahden hahmon kohtaan. Se on ollut mulla lukusuunnitelmissa naisten kirjoittamat klassikot -haasteeseen, ja jos sillä saa pisteen tuohonkin kohtaan, niin ehkä saan sen luettua loppuun!
Minullakin jäi Rotko kesken, vaikka aloittelin sitä suurin toivein. :D
Minulle haasteen kaikkien kohtien lukeminen on periaatteessa ihan realistinen tavoite, mutta en oikeastaan usko että pääsen siihen. Tavoite oli sama viime vuonna ja muutama jäi uupumaan. Tavoittelen aina täyttä ja se onnistuu jos onnistuu. Maailma ei kaadu, jos ja kun ei :D
PoistaTäytyypä tutustua tuohon novellivinkkiisi, kiitos. Nimi kyllä kuulostaa pelottavalta, koska love (minulla on rakkausvamma, haha, se on sukua ruokavammalle). Toisaalta Carverinkin novellikokoelman nimessä on sana love, mutta silti pidin sen novelleista. Eli ei ollut sellaista imelää ja tavanomaista.
Kesäkirjan keksin muistaakseni tuohon kohtaan Helmet-lukuhaasteen naamakirjasivulta. Olin aika innoissani ja avoimin mielin lähdin kirjaa lukemaan, mutta lerpahdus tosiaan tapahtui jo melko alussa. Olisikin kiinnostavaa kuulla, miten sinä sen koet! Monihan on kirjasta tykännyt kuitenkin.
Ai sinullakin jäi Rotko kesken. No en sitten ollutkaan ainoa! Minulla oli melko suuret odotukset sen suhteen, joten siksi vielä harkitsen sen lukemista joskus toiste. Ehkä sen alku on vain lattea, mutta paranee edetessään. :P
Minä luin yhden tai kahden henkilön kirjaan muistaakseni Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarinan (tai Ebba Witt-Brattströmin Vuosisadan rakkaussodan, en ole ihan varma kumman siihen lopulta laitoin), se toimi hyvin. Pelilliseen kirjaan taisin lukea Piia Leinon Taivaan, mutta myöhemmin luettu Nathan Hillin Nix olisi käynyt siihen myös. Sarjakuvaromaaniksi voisin suositella Craig Thompsonin Habibia!
VastaaPoistaItse olen lukenut haasteeseen nyt 47/50 kirjaa, perheenjäsenen suosittelema sekä entisestä itäblokin maasta kertovat kirjat puuttuvat, mutta tiedän jo kai mitä niihin luen. (Jälkimmäiseen löytynee ainakin toiseen maailmansotaan sijoittuvia DDR:ään tai keskitysleireille sijoittuvia suht helposti, vaikka tekisi kyllä lukea jotain muuta. Tiedä sitten vain mitä) Eniten tuskaa tuottaa elokuvan tekemisestä kertova kirja, en ole kiinnostunut vielä yhdestäkään ehdotetusta, eikä niitäkään ole ollut kuin muutama hassu. :D Saa nähdä saanko siihen luettua mitään vai jääkö kohta tyhjäksi kokonaan!
Tikkasen kirjat kiinnostaisivat kyllä, mutta unohdin etsiä niitä kirjastosta ollessani Suomessa! Ensi kerralla täytyy muistaa. Googlettin Ebban kirjaa (mahtava nimi sillä!) ja ilokseni huomasin, että se on saatavilla enkuksikin. Ei meidän kirjastosta tosin, mutta kirja vaikuttaa niin kiinnostavalta, että kaipa sen voisi ostaakin. Eli nyt on sitten siihenkin kohtaan kirja, jee ja kiitos!
PoistaNathan Hillin Nix ei oikein kiinnosta minua. Sitä on täällä melko lailla hypetetty, mutta minulle ei ole toistaiseksi syntynyt tarvetta sitä lukea, kun on niin paljon muitakin kirjoja, jotka jyräävät sen alleen. Mutta ehkä joskus luen sen – tai sitten en. :D Habibin olen lukenut jo. :)
Sinulla onkin haaste hyvällä mallilla, kun vain muutama kirja uupuu. Keskitysleireistä varmaan tosiaan löytyisi kirja entiseen Itäblokin maasta kertovaan kohtaan, mutta en oikeastaan jaksaisi sellaista kirjallisuutta ainakaan nyt. Olisi kiva lukea alueeseen liittyvää muuta kirjallisuutta, kun varmasti sellaistakin on. Elokuvan tekemiseen liittyvää kirjaa on tosiaan melko haastavaa löytää, kun oikeastaan aihe sellaisenaan ei edes kiinnosta minua :D
Mää tilasin kesällä Michelle Elmanin Am I ugly?- kirjan ja oottelen, että saan tartuttua siihen. Luepa se tohon kohtaan 10! Lontoolainen nainen tää Elman ja kehopositiivisuusaktivisti. Kirjassa on hänen tarinansa. Seuraan naista somessa ja hänellä on kyllä fiksuja ajatuksia.
VastaaPoistaGoogletin tuon Elmanin kirjan ja hieman tutustuin siihen. Vaikka kehopositiivisuus ja -rauha on tärkeä asia, en oikein usko kirjan olevan minua varten. Toisin sanoen ei vain kiinnosta. Olen kyllä kehopositiivisuudesta lukenut kaikenlaisia juttuja ja artikkeleita, mutta en usko että jaksaisin tällaista kokonaista kirjaa lukea. Tämä sujahtaisi minulla haasteessa kohtaan 21. Kirja ei ole mukavuusalueellasi.
PoistaMielenkiinnolla kyllä sitten luen sinun mietteesi kirjasta, jos siitä kirjoitat!
Novellikokoelmaan voisin suositella japanilaisen Seirai Yūichin teosta Ground Zero, Nagasaki. En kyllä tiedä meneekö se makuusi, mutta ainakin on Japanista ja enkuksi :) Luin itse kirjasta muutaman novellin, ja aika hämmentäviä ja voimakkaita lukukokemuksia ne olivat.
VastaaPoistaKiitos kirjavinkistä, googletin kys. kirjan ja vaikuttaapa kyllä oikein kiinnostavalta eli mahdollisesti voisin sitä kokeilla tuohon novellikohtaan (harmikseni kirjaa ei kylläkään saa kirjastosta)! Vaikka tykkään lukea japanilaista kirjallisuutta, niin olen kyllä hyvin valikoiva senkin suhteen eli ihan mikä tahansa ei kiinnosta :D Mutta tämä kyllä aidosti kiinnostaa, täytyypä tutkailla josko sen saisi hommattua jostain sopuhintaan! :))
Poista