Hae tästä blogista

tiistai 3. marraskuuta 2015

Katsaus orjuuden historiaan

Lawrence Hill: The Book of Negroes
Black Swan, 2007
S. 488
Yhdysvalloissa julkaistu nimellä Someone Knows My Name

I seem to have trouble dying. By all rights, I should not have lived this long.

Kenties kaunein kirjan alku sitten Martaan. Muuta yhteistä näillä kirjoilla ei olekaan: niitä erottaa parisataa vuotta ja valtameri.

The Book of Negroes kertoo orjamarkkinoista. Siitä, kuinka mustia kaapattiin eri puolilta Afrikkaa ja kuljetettiin Yhdysvaltoihin valkoihoisten orjiksi.

Kirjan kertoja on Aminata Diallo, joka lopulta lukuisien vaiheiden kautta päätyy Lontooseen. Aminata on vain 12-vuotias, kun hänen kyläänsä tunkeudutaan ja hänet kaapataan monien muiden mukana. Matka on rankka, ja moni kuolee jo sen aikana.

Vaikka kirja on fiktiivinen, se mukailee todellisia tapahtumia. Miljöö- ja aikakuvaus on autenttista ja niissä onkin mielestäni kirjan vahvuus. Vaikka Aminatan kokemukset ovat koskettavia, en pääse niihin oikein tunnetasolla kiinni.

Mietin paljon, mistä se voisi johtua ja tulin siihen tulokseen, että tapahtumien kuvaaminen ja muu selittäminen syö tunteet. Toisaalta Aminata kertoo tarinaansa, kun hänellä on jo kaikki ns. hyvin (mikä on tietenkin suhteellista), joten ehkä myös se etäännyttää lukijaa. Ja onhan Aminatan ollut pakko kovettaa itsensä kestääkseen sen kaiken, mitä joutui kokemaan.

Kirjan pohjalta on tehty kuusiosainen tv-sarja. Katsoin sen trailerin ja mietin, että tämä voisi olla kirja, jonka pohjalta tehty sarja on parempi kuin itse romaani. Täytyypä katsella kys. sarja joskus, että voin joko vahvistaa tai tyrmätä ennakkoaavistukseni.

The Book of Negroes viittaa saman nimiseen kirjaseen, joka on oikeastikin olemassa. Varsinen Book of Negroes on laajin yksittäinen mustista ihmisistä kirjoitettu dokumentti Pohjois-Amerikassa aina 1900-luvun loppuun saakka.

It (The Book of Negroes) contains the names and details of 3000 black men, women and children, who, after serving or living behind British lines during the American Revolutionary War, sailed from New York City to various British colonies.

The Book of Negroes voitti Commonwealth Writers' -palkinnon vuonna 2008. Sanonkin, että hyvin kiinnostava ja koskettava kirja, ja rohkenen sitä suositella kaikille historiasta ja orjuudesta kiinnostuneille. Minulle tämä kirja avasi myös muutamia näkölulmia, joita en pahemmin ole tullut ajatelleeksi.

Kirjaa ei tutkimusteni perusteella ole käännetty suomen kielelle.

6 kommenttia:

  1. Kiinnitin tähän huomiota, kun huomasin Goodreadsista sinun tätä lukevan. Tykkään lukea historiallisia romaaneja, eli aihealue kiinnostaa joten lukulistalle menee! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jei, onpa kiva kuulla että kiinnostuit tästä! Tässä tarjoillaan tosiaan aimo annos historiaa mielenkiintoisella tavalla. Alkuperäisestä dokumentista on ainakin joitakin osia Lontoossa ja aion käydä niitä katsomassa, kunhan palailen kotiin sitten joskus.

      Poista
  2. Mielenkiinto heräsi. Tämä kirja minun pitääkin vielä lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, tämä on tosiaan lukemisen arvoinen eli voin suositella!

      Poista
  3. Aika pitkälti samoja ajatuksia mullakin tästä kirjasta. Tykkäsin (myös tuosta alusta), oli kiinnostava ja opin uutta, mutta vähän vahvemmin olisi tarina saanut tulla lähelle.

    http://satunluetut.blogspot.fi/2013/03/lawrence-hill-book-of-negroes.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että joku muukin on lukenut tämän kirjan! Tulenkin tutustumaan sinun mietteisiisi. Tämä on muuten sellainen kirja, että ihan aiheensakin takia ansaitsisi tulla käännetyksi suomen kielelle.

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.