Hae tästä blogista

maanantai 2. toukokuuta 2016

Hurmaava Japani, hurmaava kirja!

Minna Eväsoja: Melkein geisha - hurmaava ja hullu Japani
Gummerus, 2016
S. 239
Arvostelukappale


Hurmaava on Japani, kyllä, ja niin on Eväsojan kirjakin. Melkein Geisha on melkein kuin matka Minna Eväsojan opastama Kiotoon, jossa "lämmintä on vain tee".

"Tämä kuvastaa hyvin japanilaisten asennetta kiotolaisia kohtaan: heitä pidetään vaikeina, viileinä ja etäisinä."

Eväsoja kertoo kirjassaan elämästään ja kokemuksistaan pääasiassa Kiotossa, jossa hän on asunut ja opiskellut. Kirja koostuu lyhkäisistä luvuista, jotka on osuvasti otsikoitu kuvaamaan käsiteltävää teemaa. Näiden kokemusten kautta Eväsoja pirtää eloisan kuvan kiotolaisesta elämänmenosta ulkopuolisen silmin.

Ulkopuolisella en tässä yhteydessä tarkoita turistia, sillä turisti tuskin saa esimerkiksi arkeen liittyvistä tavoista ja käytännöistä juuri mitään irti. Eväsoja on kuitenkin ulkomaalainen eli gaijin, ulkopuolinen. Japanilaiseen kulttuuriin on hyvin vaikea ulkomaalaisen solahtaa. Tätä solahtamista Eväsoja kuvaa lämpimällä huumorilla höystettynä selkeästi kulttuuria arvostaen.

Eväsojan - sanoisinko varsin aktiivinen - vuokraemäntä tulee lukijalle tutuksi. Myös Eväsojan vuokra-asunto tulee tutuksi. Samoin saamme tutustua muutamiin Eväsojan opiskelutovereihin ja Senseihin. Heidän kanssaan kiertelemme erilaisissa menoissa ja seremonioissa, ihastelemme luontoa ja vuodenkiertoa.

Kasvojen menettäminen -tai säilyttäminen - on jatkuva huolenaihe japanilaisille. Eväsoja käsittelee tätäkin teemaa, sillä onhan se eräs peruspilari japanilaisessa kulttuurissa ja sääntelee sitä, mikä on hyväksyttävää käyttäytymistä.

Japanista kiinnostuneille tämä kirja tarjoaa paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia tarjoiltuna kokemusten ja kommellusten muodossa. Kirja on nautinnollista luettavaa ja pidän Eväsojan tyylistä, joka on jutusteleva ja lempeä, mutta silti jämäkkä.

Jos kokee japanilaisen kirjallisuuden vieraaksi, mutta haluaisi silti sitä lukea, suosittelen lukemaan Eväsojan kirjan, jolloin monet arkiset asiat saattavat avautua ihan eri tavalla. Itse olen tehnyt opiskeluaikoinani tutkielman japanilaisesta kulttuurista ja olen muutenkin Japani-fani, joten minulle japanilainen kirjallisuus tuntuu tietyllä tapaa tutulta ja ymmärrän vihjeitä ilman, että niitä pitää avata erikseen.

Toisaalta täytyy muistaa, että eläminen esimerkiksi Kiotossa on melko toisenlaista kuin vaikkapa Tokiossa. Mutta niinhän se on monissa muissakin maissa: kaupungit ovat erilaisia, samoin on eri asia asua vaikkapa maaseudulla, pienessä kylässä tai kaupungissa.

Suosittelen Eväsojan kirjaa myös ihan kaikille Japanista ja japanilaisuudesta kiinnostuneille. Melkein Geisha (kirjan nimivalinta selviää lukemalla kirjan - sen taustalla on eräs hassu tapaus!) on helposti lähestyttävä, mutta asiapitoinen ja runsas - ja erittäin japanilainen kantta (jonka on suunnitellut Jenni Noponen) myöten.

Osallistun tällä kirjalla Kurjen siivellä -haasteeseen. Tämä onkin jo kolmastoista haasteeseen lukemani kirja.

Kirjasta ovat bloganneet mm. Riitta K, Kirjakirppu ja Suketus.

12 kommenttia:

 1. Kiva kun sinäkin hullaannuit tästä ihanasta kirjasta! Paljon tosi mielenkiintoista & Eväsojan tapa kirjoittaa viehätti.

  Piti käydä tutkimassa Kurjen siivellä -haasteen säännöt tarkemmin... En ole tätä ymmärtänyt lisätä :) Mulla luettuna vasta muutama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tämä on todella runsas kirja ja ainoastaan hyvässä mielessä. Oli jotenkin todella rentouttavaa lukea tällaista. Luulen, että palaan tähän kirjaan vielä useita kertoja ihan vain nautiskelemaan tunnelmasta.

   Hyppää ihmeessä mukaan Kurjen siivellä -haasteeseen! Kaikki tänä vuonna luetut Itä-Aasia-kirjat soveltuvat haasteeseen. :)

   Poista
 2. Japani on aina kiinnostanut minua kovasti ja olenkin etsinyt siitä kertovia kirjoja. Tästä en ollut aijemmin kuullut, joten kiitos paljon vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että kiinnostuit tästä kirjasta! Tämä onkin oikein passeli kirja Japanista kiinnostuneille. :)

   Poista
 3. Mahtavaa, että pidit! Tässä tosiaan on paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia ja Japanista kiinnostuneille ehdoton kirja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kovasti pidin ja tätä tulee varmasti selailtua uudemmankin kerran!

   Poista
 4. Tämä kiinnostaa kyllä kovasti. Oletpas ahkeroinut Kurjen siivellä -haasteen kanssa, minä vasta aloittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on melko paljon Kurjen siivellä -haasteeseen sopivia kirjoja kotona jo valmiiksi. :P Täytyy ihan yrittää toppuutella itseäni, etten koko ajan luuhaa samoissa Aasian maissa. :D

   Poista
 5. Hienon kuuloinen ja menee tämä(kin) korvan taakse, kiitos vain! Minun pikkupyrähdykseni perusteellakin olen samaa mieltä tuosta Kiotosta ja lämmöstä verrattuna muihin paikkoihin :D Mutta menisin takaisin silti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulenpa, että tykkäisit tästä - tämä on ihana kirja! Ja kun olet vielä ollut Kiotossa, niin tulisi sinulle varmasti extra-liki (kirja tosin herättää kaamean matkakuumeen). :)

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.