Hae tästä blogista

sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Farmi - kuka teki ja mitä

Tom Rob Smith: The Farm
Simon&Schuster, 2014
S. 351


Tom Rob Smith teki sen taas! Vaikutuin Lapsi 44 -romaanista suunnattomasti eikä tarvinnut pettyä Farminkaan kohdalla.

Kyseessä on aivan erilaiset romaanit, eikä The Farm liity mitenkään tuohon Lapsi 44 -trilogiaan, jonka muut osat ovat 2) Salainen puhe ja 3) Agent 6. The Farm on itsenäinen romaani, joka sijoittuu sekä Lontooseen että Ruotsiin.

Daniel on kolmikymppinen nuorukainen, joka on saanut elää turvatun ja vakaan lapsuuden. Hänen äitinsä on ruotsalainen, isänsä britti. Tom Rob Smithin oma tausta on muuten samanlainen eli hänenkin äitinsä on syntyjään ruotsalainen. Kirjailijan äidin kokemus psykoosista innoitti Smithin kirjoittamaan tällaisen romaanin.Smithin haastattelun (The Telegraphissa) voi lukea täältä.

Kirja alkaa rytinällä heti ensimmäisellä sivulla. En tarkoita mitään action-rytinää, vaan Danielin isä pudottaa poikansa päälle pommin.

"Your mother ... She's not well."
"Mum's sick?"

Jep, äiti on sairastunut. Hän on kuulemma harhainen, ollut jo jonkin aikaa. Daniel ei ole tavannut vanhempiaan kuukausiin sen jälkeen, kun he muuttivat Ruotsiin perustaakseen omavaraisen maatilan, jossa viettää eläkepäiviään. Danielilla on ollut omat syynsä olla kyläilemättä, mutta nyt omatunto soimaa ja äidistä on suuri huoli.

Mitä on tapahtunut, mikä on äidin tarina? Ja ennen kaikkea onko se totta. Jos ei ole, niin mikä sitten on. Siinäpä onkin miettimistä koko romaanin ajaksi, joka muuten ihan oikeasti on varsinainen matokoukku. Eihän tätä kirjaa voinut laskea käsistään edes vessareissun ajaksi ja kun en lukenut kirjaa, mietin sitä jatkuvasti.

Luvassa ei ole raakuuksia, ei yksityiskohtaista rivoilua tai sadistisia kohtauksia, ei verta eikä väkivaltaa. Luvassa on tarina, joka on tai ei ole totta. Smithin kirjoitustyyli on melko pelkistettyä ja sujuvaa, soljuvaa: kielen tehtävä on kertoa tarina ja tukea sitä, ei olla pääosassa. Tällä en tarkoita, että kieli olisi tylsää tai monotomista, sillä sitä se ei ole.

Romaanin rakenne on mielenkiintoinen. Se on tottumastani melko toisenlainen. Olisin saattanut olla ennakkoluuloinen, jos olisin tiennyt asian etukäteen, joten onneksi en tiennyt. Mainio ja monisäikeinen romaani, josta ei kannata tietää tämän enempää ennen lukemista.

~~~

Loppuun pari sanaa Lapsi 44 -elokuvasta. Se sai ensi-iltansa huhtikuussa, mutta kaikessa hiljaisuudessa elokuva on vedetty pois Suomen valkokankailta. Hesari uutisoi 15.4. näyttävästi, että elokuva on bannattu Venäjällä. Sen sijaan Suomen "bannauksesta" Hesari vaikeni tyystin.

Episodi, 16.4.
  
"Myöskään Suomessa Lapsi 44 ei tule saamaan valkokangasaikaa, mutta ei leffaa sentään kieltämässä olla."

Niin, elokuva tulee dvd:lle 20.8. Olen kysynyt Finnkinolta, miksi elokuva poistettiin ohjelmistosta. Tätä kirjoittaessa tulikin vastaus: asiaa pitää kysyä elokuvan levittäjältä eli Nordisk Filmiltä. Täytynee sitten sieltä kysäistä.

Toki tietänen syyn, mutta mutta... Kysytääs nyt ensin.

2 kommenttia:

 1. Voi kiitos kun muistutit tästä kirjailijasta! Olen tuon Lapsi 44 laittanut aikaisemmin jo mieleeni, mutta jonnekin olin sen uhohtanut. (No huomasin, ettei tuosta ollutkaan niin kauan aikaa kuin luulin, kun tsekkasin aikaisemman bloggauksesi.) Nyt kävinkin heti katsomassa kirjastotilannetta, ja siellä se olisi paikalla, kunhan vain jaksaisi mennä sen hakemaan... =D

  Ohhoh, olen tyrmistynyt siitä, että Suomikin voi olla varsinainen takapajula ja bannaa jotain, ainakin osittain. Juuri muutama päivä sitten törmäsin erääseen juttuun, että eräs nuorten kirjasarja on aikoinaan bannattu Suomessa koska se ei "tue" kristillisiä arvoja tai jotain vastaavaa. Olin ihan että Whaaat? Really?!!! =D Tapahtuuko tällaista täälläkin?!! Ehkä sitä tapahtuu kaiken aikaa, en ole vain huomannut aikaisemmin. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, heti kirjastoon siitä hus! :D Kiinnostaisi nimittäin kovasti kuulla sinun mietteesi Lapsi 44:stä.

   Itse kuulin sattumalta siitä, että tuo elokuva on Suomessa "bannattu". Sehän piti alun perin esittää valkokankaalla. Minulla on omat foliohattuiset epäilyni takaisinvedon syystä. Naapuria ei saa suututtaa, you know. Suomi-neito on polvillaan. Mutta joo, odotteleen Nordisk Filmin vastausta asiaan. Jos ei sitä tule, vetelen omat johtopäätökseni siitäkin. :D

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.