keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Vaikeuksien kautta voittoon?

Jane Elliott: Sadie

Sadien ollessa lapsi hänen isänsä kuolee. Se on ensimmäinen käännöskohta hänen elämässään. Hän jää kaksin äitinsä kanssa, mutta äidistä ei ole paljon iloa, sillä hän (äiti) ryypiskelee suruunsa.

Myöskään äidin uusi mies ei tuo onnea taloon, päin vastoin: pelko asettuu taloon.

Lopulta asiat kärjistyvät niin pahaksi, että Sadie kokee ainoaksi vaihtoehdokseen pakenemisen. Ja hän pakeneekin. Elämä Lontoon kaduilla opettaa ja karaisee.

Kirja on jaettu kahteen osaan: ensimmäinen osa kuvaa Sadien lapsuutta ja varhaisnuoruutta. Toisessa osassa keskitytään tapahtumiin Sadien ollessa kolmikymppinen.

Miten Sadie sai luotua itselleen uran ja varakkuutta, kun lähtökohdat olivat, mitä olivat? Ja mitä tapahtuu, kun menneisyys palaa kummittelemaan Sadien uuteen elämään?

Kirjan asetelma on mielenkiintoinen. Pidin myös kirjan ensimmäistä osaa ihan onnistuneena: se imaisi mukanaan. Valitettavasti toinen osa ei sitten olekaan ihan niin onnistunut. Se on melkoisen ennalta-arvattava ja siksi jopa lattea.

Kokonaisuudessaan kirja on kuitenkin ihan luettava, mutta ei vetele vertoja Elliottin romaanille Mammy’s Little Girl.

Jane Elliott on itsekin kokenut kovia lapsena. Hän on kirjoittanut omaelämäkerrallisen teoksen The Little Prisoner, josta voit lukea enemmän täältä.

2 kommenttia:

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.