Hong Kong on kiehtonut minua lapsesta lähtien, sillä olin ns. Hong Kong -elokuvien suurkuluttaja. Jackie Chan lienee monille kasarilapsille tunnetuin näyttelijä siltä suunnalta ja ajalta.
Vastikään lukemallani hongkonglaisen Joshua Wongin teoksella Unfree Speech (Penguin Books 2020, s. 268, co-writer Jason Y. Ng) ei ole mitään tekemistä kyseisten elokuvien kanssa. Wong syntyi 1996. Seuraavana vuonna Britit ojensivat Hong Kongin Kiinalle: 156 vuotta kestänyt Brittien hallintokausi sai päätöksen. Lapsi palasi äidilleen.
Kotiinpaluu oli – ja on edelleen - kaikkea muuta kuin kivuton ja siitä teoksessa Unfree Speech on kyse. Se on Hong Kongin matka nykypäivään Kiinan tunkiessa kommunistia näppejään joka asiaan.
Wong kertaa ja selittää todella mielenkiintoisesti ja selkeästi Hong Kongin lähihistoriaa ja vallanvaihdon vaikutuksia sekä Hong Kongin talouteen että hongkonglaisten identiteettiin ja kulttuuriin. Kirja valottaa vuoden 2014 protesteja ja niiden vaikutuksia nykypäivään.
Unfree Speech on myös nuoren Joshua Wongin kasvutarina: kuinka hänestä varttuu demokratiaa kannattava ja sen puolesta taisteleva syvällisesti ajatteleva humaani nuori mies, joka päätyy vankilaankin protestiensa takia. Melko mielivaltaista on syyttäminen ja tuomitseminen, mutta Wong ei vaikene vankilassakaan. Nostaisin hattua, jos minulla sellainen olisi.
Jos Hong Kongin tilanne vähänkin kiinnostaa, niin tämä kirja on aivan must read. Itse asiassa vaikka Hong Kong ei kiinnostaisi, kannattaa tämä kirja silti lukea. Tässä ei ole pelkästään kyse Hong Kongista, vaan oikeastaan koko maailmasta. Kirjan lukemalla ymmärrät, mitä tarkoitan.
Jos antaisin tähtiä, antaisin tälle kirjalle – ja Joshua Wongille – viisi tähteä viidestä.
Kirjan “takateksti”
When he was 14, Joshua Wong made history. While the adults stayed silent, Joshua staged the first ever student protest in Hong Kong to oppose National Education – and won.
Since then, Joshua has led the Umbrella Movement, founded a political party, and rallied the international community around the anti-Extradition Bill protests, which have seen 2 million people – more than a quarter of the population – take to Hong Kong’s streets. His actions have sparked worldwide attention, earned him a Nobel Peace Prize nomination, and landed him in jail twice.
Composed in three parts, Unfree Speech chronicles Joshua’s path to activism, collects the letters he wrote as a political prisoner, and closes with a powerful and urgent call for all of us globally to defend our democratic values.
When we stay silent, no one is safe. When we free our speech, our voice becomes one.
Kiinnostaa ja on minulle must read.
VastaaPoista"Tässä ei ole pelkästään kyse Hong Kongista, vaan oikeastaan koko maailmasta. Kirjan lukemalla ymmärrät, mitä tarkoitan." Tämä on sellainen kohta, joka saa minut liikkeelle googlailemaan.
Tämä on muuten nyt Adlibriksessä tarjouksessa hintaan 7,90 (normaalisti 14,90)!
PoistaTodella avaava ja hyvin kirjoitettu ja jäsennelty teos, jossa Wong pohtii omien tekojensa vaikutusta myös muihin (esim. vanhempiinsa). Hyvin fiksu nuori mies - tällaisia maailma tarvitsee!
Kiinnostava kirja! On kyllä surullista, että Hong Kong päätyi takaisin Kiinalle, kun tilanne siellä on mikä on. Mahtavaa, että on tuollaisia rohkeita ihmisiä, jotka eivät vaikene, vaan nousevat taistelemaan vapauden puolesta!
VastaaPoistaTämä on todella avartava kirja. Joshua Wong on muuten kristitty ja sivuaa hieman uskontoakin kirjassaan. Minusta hän kirjoittaa kauniisti ja pohtivasti, vaikka myös kriittisesti.
PoistaOnpa tosi ajankohtaisen oloinen kirja. Minulla ei ole sen kummempaa sidettä Hong Kongiin (oikeastaan ainut kirjallinen kosketukseni ko. paikkaan on James Clavellin Noble House -tiiliskiviromaani, jonka ahmin jokuseen kertaan teinivuosina :D), mutta uutisista on kyllä tullut seurattua, miten tilanteet siellä kehittyvät. Hirveästi ei itsellä ole optimismia tulevaisuuden suhteen, Kiina kun on mitä on. Mutta hienoa, että tämmöisiä kirjoja julkaistaan ja levitetään tietoa tällä tavoin.
VastaaPoistaTämä on ihan superajankohtainen ja nyt ainakin itse ymmärrän paremmin Hong Kongin tilanteen ja uutisointiakin ymmärtää eri tavalla.
PoistaJoshua Wong on itsekin realisti, toiveikas sellainen. Hänkään ei näe Hong Kongin tulevaisuutta järin optimistisesti, mutta toisaalta Kiina on muutaman kerran saatu perääntymään mielivaltaisissa toimissaan (miten,selviää kirjan lukemalla). Jos ei edes yritä, ei ole toivoakaan.
Nuoret globaalit aktivistit ja mielipidevaikuttajat kiinnostavat aina, ja vielä parempi, jos joku heistä sattuu olemaan mieskin. Hong Kong on kiehtova paikka, olen siellä käynytkin ja tuonut mukanani joitain (muistaakseni historiallisia) kirjoja. Vielä jokunen saattaa olla korkkaamatta, ehkä koronakriisin aikana ehdin lukea nekin. Tämä teos kyllä kiinnostaisi enemmän tuoreudellaan ja ajankohtaisuudellaan. Ehkä vielä löydän sen jostain suoratoistopalvelusta.
VastaaPoistaMinäkin olen aikoinaan käynyt Hong Kongissa eli toteuttanut erään suuren haaveeni. Tuolloin päädyin vastaamaan nuorten koululaisten kysymyksiin: he tekivät pientä kartoitusta turismista. Oli joku heidän koulutehtävä. Tuli sitten siinä juteltua jonkin verran ja tuo kohtaaminen on jäänyt voimakkaana mieleeni.
PoistaTätä kirjaa voin kyllä suositella ihan kaikille! Toivottavasti saat sen lukemistoosi jotain kautta.
Hong Kong kyllä kiinnostaa. Sen kokemat muutokset ovat sellaista luokkaa, jota on vaikea edes käsittää. Toisaalta Kiinan vaikutus koko maailmaan on sitä luokkaa, että kaikki Kiinaan liittyvä pitäisi kiinnostaa kaikkia.
VastaaPoistaJep, Kiinan vaikutus ihan kaikkeen on todella voimakasta ja se tulee ilmi tässä kirjassakin eri tavoin. Kirjan voi siis lukea ihan siitäkin näkökulmasta, vaikka juuri Hong Kong ei kiinnostaisi. Teksti on todella selkeää ja kansantajuista.
PoistaTämä hyppää luettavien listalle!
VastaaPoistaKiva kuulla!
PoistaMeni lukulistalle.
VastaaPoistaHienoa kuulla, tämä on todella avaava kirja monessakin mielessä!
Poista