Hae tästä blogista

maanantai 19. joulukuuta 2022

Kirjabloggaajien joulukalenteri, luukku 19

Kuva: Yöpöydän kirjat/Niina T.
 

Tervetuloa kirjabloggaajien joulukalenterin luukkuun 19! Eilinen luukku avautui Kirjapöllön huhuiluja -blogissa ja huomisen luukun tarjoilee Kirjakaapin kummitus. Linkit kaikkiin joulukalenteriblogeihin näet Ankin kirjablogin aloitusluukusta.

Osallistuin joulukalenterin tekemiseen hetken mielijohteesta ja säikähdin heti ilmoittauduttuani, että mitä ihmettä oikein tungen luukkuun.

Kylillä ja kaupoissa kulkiessani Peter Rabbit -kirjat ja muu krääsä hyppii silmilleni. Yleensä ignoraan nuo Beatrix Potterin luomat hahmot ja niin tein nytkin.

Peter Rabbit And Friends -puoti Keswickissä, Lake Districtillä.
 

Potter jäi kuitenkin hautumaan päähäni ja mietin olisiko hänestä ainesta luukuntäytteeksi. Jospa vihdoin ottaisin hieman enemmän selvää kyseisestä kirjailijasta, joka muuten osoittautui olevan paljon muutakin kuin kirjailja.

Helen Beatrix Potter syntyi vauraaseen ylemmän keskiluokan perheeseen Lontoossa 26. heinäkuuta 1866. Hän lienee tunnetuin lastenkirjoistaan, erityisesti Peter Rabbit -kirjoista, joita on suomennettukin (Petteri kaniini).
 
Ovatko ne kenellekään tuttuja? Itse en niitä muista lapsuudestani, vaikka _aina_ olenkin lukenut.

Havahduin Beatrix Potterin ja kirjojensa olemassaoloon vasta kymmenisen vuotta sitten, kun ensimmäisen kerran vierailin Lake Districtillä Pohjois-Englannissa. Lake Districtillä ei taida kylää olla, jossa ei Peter Rabbit (ja Beatrix Potter) olisi jollakin tavalla esillä.

Vaan miten lontoolainen Beatrix Potter liittyy Pohjois-Englannissa sijaitsevaan kansallispuistoon?

Potterin Perheellä oli tapana viettää lomat Skotlannissa, kunnes erään kerran Potterin ollessa 16-vuotias perheloma vietettiinkin Wray Castlessa Lake Districtillä. Siitä mahdollisesti syntyi Potterin rakkaus järviseutuun.

Wray Castle
 

En ollenkaan ihmettele ihastusta, sillä minulle kävi samoin kun ensimmäisen kerran jalkani Järville asetin 29.5. 2013. Yövyimme tuolloin Ambleside-nimisessä kylässä, josta myös heitimme ensimmäisen patikkamme Järvillä. Sen jälkeen pyrimme käymään Järvillä kerran vuodessa majoittuen milloin missäkin.

Myöhemmin Potter toteutti haaveensa ja osti talon Järviltä, Near Sawreysta. Talon nimi on Hill Top ja se toimii nykyään museona. Beatrix Potter ei ollut vain lastenkirjailija, vaan taiteilija ja luonnonsuojelija. Luonnontieteet kiinnostivat Potteria ja erityisesti mykologia eli sienitiede oli hänen sydäntään lähellä.

Hill Top, kuva täältä.

Potter oli kiinnostunut myös lampaista ja niiden kasvattamisesta ja hän hankkikin niitä tiluksilleen. Roduksi valikoitui Herdwick, joka on alkuperäinen ylänkölammasrotu (fell sheep, en tiedä miten kääntyy suomeksi).

Potter oli varsin tuottelias sekä kuvittajana, kirjailijana, luonnontieteilijänä ja lammasfarmarina. Lisäksi Potter oli erikoislaatuinen nainen aikakaudellaan, sillä hän oli taloudellisesti – ja muutenkin – itsenäinen.

Potterin vanhemmat yrittivät etsiä sulhasta Beatrixille, mutta Beatrix hylkäsi ehdokkaat: häntä ei kiinnostanut sitoa itseään kotiin eikä lapsiin, vaikka lapsista pitikin.

Beatrix avioitui hawksheadilaisen (kylä järvillä) arvostetun asianajajan William Heelisin kanssa 1913 ollessaan 47-vuotias, jolloin hän myös pysyvästi muutti puolisonsa kanssa Hill Topiin.

Beatrix Potter kuoli 77-vuotiaana joulukuussa 1943. Leskeksi jäänyt William Heelis kuoli vajaat pari vuotta puolisonsa jälkeen 1945.

Potterin tuotanto käsittää yli 60 teosta, joista 23 on lastenkirjoja. Hänen kirjojensa pohjalta on myös tehty elokuvia. Minulle niistä tuttuja (en tosin ole katsonut kuin trailerit) ovat vain Peter Rabbit -elokuvat, joita kuvattiin muun muassa Richmondissa Lontoossa, jossa ennen asuimme.


Kävi nimittäin niin, että viime kesäkuussa me toteutimme haaveemme ja ostimme talopuolikkaan Lake Districtiltä.

“It sometimes happens that the town child is more alive to the fresh beauty of the country than a child who is country born. My brother and I were born in London…but our descent, our interest and our joy were in the north country". (lähde: Biography online)

Beatrix Potter alkoi kiinnostaa minua siinä määrin, että ostin itselleni joululahjaksi Linda Learin teoksen Beatrix Potter – A Life in Nature. Olen tutustunut Potteriin vain pintapuolisesti, mutta tätä kalenteriluukkua tehdessäni kävi niin, että suorastaan innostuin.

Olenko mahdollisesti löytänyt itselleni ”yönaisen”? Viittaan tällä Mia Kankimäen teokseen Naiset joita ajattelen öisin. En ole kyseistä kirjaa vielä(kään) lukenut, mutta toki kuullut siitä ja se on lukulistallani.

Olen mietiskellyt, miksei minulla ole ”yönaista”. Olen miettinyt voisiko Frida Kahlo olla yönaiseni, mutta jokin ei ole natsannut hänen kanssaan. Beatrix Potter sen sijaan kiehtoo minua koko ajan yhä enemmän eikä vähiten paikkasidonnaisuuden, luonto- ja eläinrakkauden ja oletettavasti vapaaehtoisen lapsettomuuden tiimoilta.

Kas, syntyi aasinsilta. Tästä linkistä pääsee lukemaan (joko valintana tai olosuhteiden takia) lapsettomien nykykirjailijoiden (mm. Ann Patchett, Rebecca Solnit, Amy Tan, Sayaka Murata, Bernadine Evaristo ja viisi muuta) ajatuksia lapsettomuudesta.

Markkinoiden meille kauppaama joulu kun käsittää yleensä lapsiperheet, mutta on meitä muitakin. Itse en tosin joulua vietä eikä se minua varsinaisesti muutenkaan kiinnosta, mutta sanonta ”joulu on lasten juhla” on tympeä markkinointiklisee, jota minunkin päähäni on muinoin hakattu. Joulu lastenjuhlanahan tarkoittaa lähinnä lahjoja, paljon lahjoja ja vielä enemmän lahjoja.

Joulu kuuluu kaikille, jotka joulua haluavat viettää. Tunnelmallista joulun odotusta!

 

Linkkejä:

Lake District - Kansallispuistoalue Cumbriassa, Pohjois-Englannissa

Wray Castle - Pottereiden lomanviettopaikka Järvillä

Hill Top - Beatrix Potterin koti Near Safreyssa, Järvillä

The World of Beatrix Potter

”The World of Beatrix Potter™ is a vibrant family Attraction bringing to life Beatrix Potter’s enchanting stories in a magical recreation of the beautiful Lake District countryside.”

 

13 kommenttia:

  1. Mahtava luukku!

    Minun ollessani lapsi Petteri Kaniinista näytettiin Suomessa tv-sarjaa, joka oli aivan ihana. Musiikkina introssa ja outrossa oli Perfect Day, jonka on laulanut Miriam Stokley. Tässä linkki introon: https://youtu.be/zYPkH8gPDps
    On kyllä nykyajan näkökulmasta pitkä ja hidas, ei kukaan tuottaja enää hyväksyisi moista.
    Siitä en ole varma, olenko koskaan tullut lukeneeksi alkuperäisiä tarinoita. Ehkä en, mutta voisin ottaa listalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana intro! <3 Mutta tosiaan nykyajan mittapuulla ihan auttamattoman pitkä. Tuossa introssa muuten kerrotaan näiden Peter Rabbit -kirjojen syntyjuuri. Ne syntyivät, kun Potter kirjoitti ystävänsä sairaalle lapselle kirjeen. Hän ei tiennyt, mitä lapselle kertoisi, joten hän kirjoitti tarinan piristääkseen pientä potilasta. Ja siitä ne kirjat sitten saivat alkunsa.

      Itsekin olen harkinnut jonkin Potterin kirjan ostamista – en vain tarinoiden, vaan kuvituksen takia. Joitakin selailin jo kaupassa, mutta en osannut päättää. Ja haluan ehdottomasti “aitoa” Potteria enkä mitään versiota, joka vain kantaa hänen nimeään.

      Poista
  2. Joku aika sitten, kun vastaan tuli, luin yhden kuvakirjan Peter Rabbitista.
    Lapsuusaikana ei ollut minullekaan tuttu, kirjailijasta tulin varsinaisesti tietoiseksi vasta Bryan Talbotin sarjakuva-albumista Tale of One Bad Rat / Tuhman rotan tarina (joka myös sijoittui osin Lake Disctrictille, koska Potter).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti tutkia tuo Bryan Talbotin Tale of One Bad Rat ja alkoi kiinnostaa. Ihmeekseni sen saa jopa täkäläiseltä kirjastoalueelta, joten pistin saman tien varaukseen. Tulee toisesta kylästä, joten tuskin saan sitä jouluksi jos edes täksi vuodeksi. Mutta vuosi se on ensi vuosikin. Kiitos siis vinkistä!

      Poista
  3. Kiitos kauniiden kuvien siivittämästä ja mielenkiintoisesta uuden tuttavuuden esittelystä ! Vekkuli maantieteellinen yhteinen mieltymys - jota en ihmettele teillä :)

    Itselle tuikituntematon kirjailija, meillä puolestaan luettiin ääneen innokkaille kuulijoille Pirkko Koskimiehen "Pupu Tupuna" -kuvakirjasarjaa...

    Olen ollut omalla kohdalla huomaavani, että joulu kaikkinensa on nykyisin pitkälti mielentila, eikä se hössötyksiin ole tarvetta mukaan mennä, vaan antaa sen omanoloisena tulla, olla ja mennä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Beatrix Potter osoittautui olevan varsinainen runsaudensarvi! Ihan nyt ihmettelen, miksen ole aiemmin vaivautunut hänestä ottamaan selvää. Mutta eipä se mitään, kaikelle on aikansa :))

      Pupu Tupuna on minullekin tuttu – oli ihan ehdoton lempparini lapsena! Isokokoista tekstiä ja olikohan peräti tavutettua, ellen väärin muista.

      Joulu on minustakin mielentila ja merkitsee kullekin mitä merkitsee. Itse olen vain väsynyt siihen, miten sitä markkinoidaan ja hierotaan naamaan nykyään jo lokakuussa.

      Poista
  4. Mullekaan ei oo Petteri Kaniini tuttu ku nimeltä. Jotkut kirjat vaan menee ohi syystä tai toisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, eihän sitä millään voi kaikkea huomata. :)

      Poista
  5. Käytiin Gloucesterin Beatrix Potter -museossa ja kaupassa - ooh, vuonna 1983, jolloin vietimme miehen ja kahden pikkupoikamme kanssa pari viikkoa sillä alueella tuttavan talossa.
    Petteri Kaniini -kirjat ovat lasten suosiossa, koska niissä on sopivasti jännitystä ja kuvituksessa kaikkea pientä tutkittavaa.

    Joo, lasten joulusta puhutaan, mutta kyllä se joulu tulee kaikille, jotka haluavat sitä viettää. Ollaanhan me kaikki oltu lapsia ja voidaan valita edelleen se lähestymistapa tai sitten jokin ihan muu. Minä luulen, että kun meidän lähilapsenlapsi on kasvanut vähän isommaksi, niin me lähdemme miehen kanssa johonkin ulkomaille, eri kulttuurin alueelle, kokemaan joulu aivan eri tavalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en olekaan Gloucesterissa käynyt, mutta olisi kyllä visiitin arvoinen kaupunki jos sinne suunnille joskus eksyy. Ihana muisto sinulla Petteri kaniiniin liittyen!

      Kritisoin sitä, miten joulua markkinoidaan ja hypetetään.

      Poista
    2. Joo, siinä mennään reippaasti yli, mikä saa ihmiset hermostumaan.

      Poista
  6. Lueskelen kirjabloggaajien joulukalenteria hieman jälkijunassa ja päädyin tännekin vasta nyt. Todella kiinnostava luukku, kiitokset! Petteri Kaniini tai muutkaan Potterin kirjat/hahmot eivät ole kuuluneet omaan lapsuuteeni, ja Potter on ollut minulle aika lailla tuntematon kirjailija. Jännää, että hän linkittyy noin vahvasti juuri sille seudulle missä asut.

    Joulun markkinointi on tosiaan aika hurjaa... mikään muu juhlapyhä ei kerää näin paljon kierroksia (onneksi!), mutta onhan se tietysti nykyaikaa, että kaikki on niin kaupallista. Itselle tämä on lähinnä jonkinlaista rauhoittumisen aikaa, varsinaisesta joulusta en oikein perusta. Mukavaa viikonloppua sinulle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En olisi minäkään varmaan Potterista kiinnostunut, ellei sitä täällä ns. hierottaisi naamaan :D Varsin kiintoisa tuttavuus kyllä on!

      Olo on lähinnä helpottunut, kun joulu alkaa olla ohi. Mahtuu ehkä joskus ruokakauppaankin tekemään niitä omia vaatimattomia ostoksia. :D

      Hyvää joulun jälkiliujkasta! <3

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.