Hae tästä blogista

keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

Antikrista


Amélie Nothomb: Antikrista


-->
Ennen kuin sanon mitään muuta, on pakko kertoa, että tämän kirjan päätöslause on eräitä kauneimpia (ja karmaisevimpia) koskaan lukemiani.

Tekisi mieleni kirjoittaa se tähän, mutten viitsi. Se paljastaisi liikaa jotain oleellista kirjasta.

Krista on 16-vuotias suosittu tyttö koulussa. Yksinäinen Blanche haaveilee Kristan ystävyydestä ja piireihin pääsemisestä.

Blanchen yllätykseksi Krista huomaa hänet ja heidän välilleen muodostuu eräänlainen ystävyys.

Ystävyys on kuitenkin varsin yksipuolista. Blanchen kanssa kahden ollessaan, Kristasta paljastuu toinenkin puoli. Antikrista on ilkeä ja pahansuopa.

Oikeastaan Krista on narsistinen persoona. Ja kun puhun narsismista, en tarkoita mitään normaalia itserakkautta ja –ihailua, vaan sanan merkityksen mukaista sairaalloista itserakkautta.

Ennen ratkaisevaa käännettä hän ehtii saada paljon henkistä tuhoa aikaiseksi. Ei tietenkään itsessään, vaan muissa.

Blanchen vanhemmat ovat itsekeskeisiä vässyköitä, säälittäviä sadisteja suorastaan, jos minulta kysytään. Minulta ei riitä heille sympatiaa. Blanche on suopeampi heitä kohtaan, mutta kyseessä ovatkin hänen vanhempansa, eivät minun.

Ei ihme, että Blanche on ja hänestä tulee, mitä tulee. Ilman antikristaakin hänen olemassaolonsa oli aika olematonta. Näkymätöntä, niin kuin hän itse kuvaa.

Pidin tästä kirjasta. Sitä ei ole pituudella pilattu, vaan sen ahmaisi yhdessä päivässä.

Antikrista on kipeä kertomus, jossa paha ei periaatteessa saa palkkaansa (koska ei sitä ymmärrä), vaan ensin leviää kuin rutto ja sitten jättää sotatantereen arpiseksi.

5 kommenttia:

 1. kuullostaa aika mielenkiintoiselta..
  lainasin juuri kirjan 2sata tapaa tappaa sielu2...luulin nimen perusteella, että kirja kertoisi sielun maailmasata...no ehkä tavallaan kertookin..mutta pääasiassa kyse on narsismista...en ole vielä aloittanut kirjaa..=)

  VastaaPoista
 2. Tuli tästä mieleen sellainen kirja kuin Tyttö Ei-Kukaan. En tiedä onko niissä mitään yhteistä, koska en ole Antikristaa lukenut, mutta ainakin jotkin teemat ovat samat.

  Suosittelen muuten sinulle tuota kirjaa, jos et ole lukemnut! Uskoisin, että se on sinun makuusi.

  VastaaPoista
 3. Hanne, olen kuullut tuosta kirjasta, mutta en ole lukenut. Kirjoita ihmeessä arvio siitä, kun olet lukenut sen - minua kiinnostaisi!

  Mymskä, kävinkin jo eilen googlettamassa tuota mainitsemaasi kirjaa. Järin paljon ei osumia tullut, mutta jonkin verran. Ja vaikuttaa mielenkiintoiselta. Pistän sen listalleni.

  VastaaPoista
 4. Kiva, että löysin blogisi. Ja kiitos Antikristan arviosta, täytyy lukea pikimiten. Saanen pistää blogisi omalle blogisivulleni? iidamari

  VastaaPoista
 5. Iidamari, kiva kun poikkesit kylään! Sinä oletkin ollut listallani jo jonkin aikaa :)

  Minuakin alkoi kiinnostaa se toinen Amelien kirja, josta kirjoitit. Pakko saada se pian käsiin!

  VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.