Hae tästä blogista

lauantai 6. toukokuuta 2017

Novellien kunnia (koontipostaus)


Novellihaaste päättyy huomenna, joten nyt on sopiva hetki käydä läpi, mitä tuli luettua ja miten haaste noin muuten meni omasta mielestä.

Ennen sitä kirjaan tähän vielä viimeisen haasteeseen lukemani novellin, joka on kirjasta Reader, I Married Him (The Borough Press, 2016) - Stories inspired by Jane Eyre


Kirjassa on 21 novellia eri naiskirjoittajilta, ja kuten kirjan nimestä voi päätellä, inspiraationa novelleille on Charlotte Brontën kirja Jane Eyre. En ole lukenut vielä(kään) Jane Eyreä, vaikka minulla on siitä erityisen kaunis painos hyllyssäni (charity-löytö). Sen sijaan olen nähnyt kirjan pohjalta tehdyn elokuvan, mikä ei tietenkään ole sama asia.

Luin kirjasta ensimmäisen novellin, joka on

Tessa Hadley: My Mother's Wedding

Novellin nimi kertoo oleellisen: ollaan Janeyn äidin häissä eikä kyseessä ole mitkään perinteiset häät, vaan boheemit hippityyliset häät. Kyseessä ei myöskään ole äidin ensimmäiset häät ja sulhanenkin herättää monissa ajatuksia. Tarina kuoriutuu sujuvasti auki paljastaen Janeyn taustaa ja päättyen "loppuhuipennukseen", joka oli kyllä melko ennalta-arvattava. Ja vähän ällö syistä, joita en voi avata, koska muuten spoilaisin koko juonen.

Tuomio: kiehtovatunnelmainen ja napakka novelli, joka piti pihdeissään ensimmäisestä sivusta viimeiseen.

~~~

Näin on haaste tapultetu ja saldoksi minulle kertyi 37 novellia seitsemästä eri teoksesta. Alla lista lukemistostani (haasteen aloituspostaus ja lista ovat luettavissa täällä):


1.Pregnancy Diary/Yoko Ogawa (The Diving Pool)
2. The Diving Pool/Yoko Ogawa (The Diving Pool)
3. Dormitory/Yoko Ogawa (The Diving Pool)
4. Nirvana/Adam Johnson (Fortune Smiles)
5-9. Viisi nimetöntä novellia/Khaled Al Khamissi (Taxi)
10. Hurricanes Anonymous/Adam Johnson (Fortune Smiles)
11. Interesting Facts/Adam Johnson (Fortune Smiles)
12. George Orwell Was a Friend of Mine/Adam Johnson (Fortune Smiles)
13. Dark Meadow/Adam Johnson (Fortune Smiles)
14. Fortune Smiles/Adam Johnson (Fortune Smiles)

Raymond Carver: What We Talk about When We Talk about Love
15. Why Don't You Dance
16. Viewfinder
17. Mr Coffee and Mr Fixit
18. Gazebo
19. I Could See the Smallest Things
20. Sacks
21. The Bath
22. Tell the Women We're Going
23. After the Denim
24. So much Water So Close to Home
25. The Third Thing That Killed My Father Off
26. A Serious Talk
27. The Calm
28. Popular Mechanics
29. Everything Stuck to Him
30. What We Talk about When We Talk about Love
31. One More Thing

32. The Grownup/Gillian Flynn (The Grownup)
33. Blind Chinese Soldiers/Hirabayashi Taiko (The Oxford Book of Japanese Short Stories)
34. Separate Ways/Higuchi Ichiyo (The Oxford Book of Japanese Short Stories)
35. The Third Night/Natsume Soseki (The Oxford Book of Japanese Short Stories)
36.The Bet/Kōbō Abe (The Oxford Book of Japanese Short Stories)
37. My Mother's Wedding/Tessa hadley (Reader, I Married Him)


Enemmänkin olisin voinut lukea, mutta en nyt lukenut. En myöskään lukenut yhtäkään (paitsi ne viisi nimetöntä Al Khamissin) novellia oman hyllyn teoksista, vaikka tarkoitus oli. Noh, eivät ne sieltä hyllystä mihinkään katoa.

Havaitsin, että tällainen sekatyyli, jossa luetaan novelleja miten ja mistä sattuu, sopii minulle. Tykkään myös kirjoittaa muutaman sanan lukemistani novelleista, joten jatkan niistä kirjoittamista: siten tulee helpommin niitä luettuakin. Eli vaikka novellihaaste päättyy, blogissani näkyy jatkossakin novelleja ja toivottavasti yhä enenevässä määrin. Olen tämän puolen vuoden aikana lukenut enemmän novelleja kuin moneen vuoteen yhteensä.

Tavoitteeni haasteen siivellä oli päästä novellikammostani ja siinä olen melko hyvin onnistunut. Ennen sivuutin kirjastossa novellikokoelmat (kirja lensi sukkana takaisin hyllyyn, jos havaitsin sen olevan novellikokoelma), mutta nykyään uskallan tutkia ja peräti lainata niitä.

Kiitos ja korea kumarrus Ompulle, joka haasteen järjesti. Valaistuin ja opin näkemään novellit aivan eri tavalla eli haasteesta ihan todella oli minulle sekä haastetta että iloa - ja oppia!

20 kommenttia:

 1. Haa, löysit tuon kirjan. Melkein Ompun nimikkokirja :) Tämä oli tosi kiva haaste. Pitää jatkossa tutkailla mitä kukakin on lukenut ja ottaa vinkkejä. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja on minulla omassa hyllyssäni. Ostin jo jokunen aika sitten nimenomaan tätä haastetta varten, mutta en sitten "ehtinyt" lukea kuin yhden novellin. Lukemisesta on jo hieman aikaa, mutta halusin säästää tämän kirjan tähän koosteeseen. Tarkoitus olisi ollut lukea useampi novelli tästä kirjasta tähän koosteeseen, mutta nyt ei pystynyt :D

   Oli kyllä ihan mahtava haaste ja innostaa pysyttelemään novellien parissa jatkossakin. Ihanaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 2. hienoa, tykkään novelleista, minullakin kait 37 luettua novellia nyt:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.se/search/label/Noveller%20II

  VastaaPoista
 3. (löysin Reader, I Married Him kivemmalla kannella)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkäeilen tästä kannesta. Mukavan pelkistetty granaattiomenainen sydän. :))

   Poista
 4. Enpä ollut tiennytkään tuosta Ompun melkein-nimikkokirjasta :)

  Itse en osallistunut novellihaasteeseen, mutta juuri viime aikoina novellit ovat alkaneet kiinnostaa. Joten luen mielenkiinnolla teidän toisten novellihaastekoonteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompun blogin nimi viitannee (nyt tulee mutuosuus) Brontën romaaniin Jane Eyreen (suom. Kotiopettajattaren romaani), jossa Eyre puhuttelee lukijaa sanomalla "Reader, I married him." Tuo kyseinen kuuluisa sitaatti on siis tämän novellikokoelman nimi. Tracy Chevalier avaa alkusanoissa niitä syitä, miksi juuri Jane Eyre on ollut innoittajana näissä novelleissa.

   Minulle jäi novelli-into päälle ja yritän pitää liekkiä yllä jatkossakin. :)

   Poista
 5. No nyt pääsit eroon novellikammosta <3
  Hauska tuo nimikkokirja ja -novelli ja Eyren sanat lukijalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, niin taisin päästä - ainakin suurimmalta osin. Vielä pitäisi jaksaa pitää kipinää yllä. Saattaisi toimia, jos lukaisisi aina novellin tai pari romaanien välissä :)

   Poista
 6. Novellikammosta pääseminen on yllättävän vapauttavaa, näitä on ollut haasteen aikana kyllä ihana lukea! Ja vähän juurikin sieltä ja täältä, muiden romaanien välissä yksi, kaksi novellia kerrallaan on ollut itselle ainakin mitä mainioin tapa "täydentää" novelleilla muuta lukemista. Tähän oma novellitie ei todellakaan jää, ja se tässä haasteessa kyllä hienointa onkin ollut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, varsinkin kun omalla kohdallani kammo ei sinänsä edes perustu mihinkään, sillä olen yleensä pitänyt lukemistani novelleista. Silti niitä tulee luettua hävyttömän vähän. Ja juuri tuollaista tekniikkaa ajattelin kokeilla eli muutama novelli aina romaanien välissä. Näin pysyisi tuntuma yllä.

   Poista
 7. Tämä oli kyllä tosi kiva haaste. Monesti jonkin romaanin lukemisen jälkeen on jollain tavoin tyhjä olo eikä pysty vielä sukeltamaan uuteen, toisen kirjan maailmaan, ja siinä tilanteessa novellikokoelma on mukava ottaa käteen ja lukea jokin tunnelmapala. Toki novellikokoelmaankin voi sukeltaa kokonaisuutena, mutta minulle ne ovat toimineet parhaiten juuri näin, muiden lukemisten välissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havaitsin tämän haasteen myötä, että minulle sopii tosiaan paremmin tällainen novellien "sekatyyli", jossa luen novelleja hiljaksiin joko samasta tai eri kirjoista. Novellikokoelman putkeen lukeminen oli minulle jotenkin vaikeaa. Ehkä olen tietyssä mielessä liian "hidastempoinen" enkä kestä alati muuttuvia tilanteita ja asetelmia. Mutta pääasia onkin löytää se itselle sopiva lukutyyli, joka sitten tämän haasteen myötä löytykin. :)

   Poista
 8. Sinullapa onkin ollut kiva, erilainen lukutapa. Olen vähän haaveillut novellimaratonista kesällä ja tuollainen sekatekniikka sopisi siihen hyvin. Ehkä uskallan kokeilla!

  Ihanaa, että haaste auttoi pääsemään yli novellikammosta. Se on kyllä vähän hassu kammo, minäkin kärsin siitä vielä pari vuotta sitten. Novellihan on ihana, toki joskus vähän vaikea ja vaativa, mutta siksi juuri niin hieno kirjallisuudenlaji! Ehkä sitä niin helposti aliarvioi itsensä, ettei muka ymmärtäisi novellien päälle, vaikka ihan varmasti ymmärtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä lukutapa toimi minulla yllättävän hyvin ja teki novellien lukemisesta suoranaista ilottelua. Aion jatkaa samalla tyylillä, koska se selkeästi kannustaa ja rohkaisee ja tuottaa iloa. Toki on varmasti novellikokoelmia, jotka olisi hyvä lukea järjestyksessä alusta loppuun (esim. Ogawan Revenge on sellainen ja pidin siitä ihan mahdottomasti!), mutta täytyykin aina katsastaa tapauskohtaisesti, miten edetä.

   Minulla muuten esiintyy juuri tuota mainitsemaasi aliarviointia: usein pelkään, että olen liian tyhmä tajutakseni jotain. Kutsun tätä itse nimellä huono "lukuitsetunto". Siihenhän auttaa ainoastaan lukeminen!

   Poista
 9. Muutaman novellin voisikin lukea englanniksi kun en ole aikoihin toimertunut! Tuo Reader I married him olisi ollut todella hyvä, mutta eipä löydy Tampereen kirjastosta 😯 Osaatko vinkata jotain muuta kivaa, ei liian vaikeaa, rakkaudesta ja ihmissuhteista?

  Töitä on tehty novellikammon kanssa täälläkin ja nyt on huisin kiva fiilis kun ne alkavat sujua 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt heitit kyllä pahan, koska tiedän todella vähän novelleista ja varsinkin rakkaudesta. :D Ainoa, joka tulee mieleeni on se Raymond Carverin Mistä puhumme kun puhumme rakkaudesta. Se on tietyllä tapaa melko brutaali, mutta ehdottomasti käsittelee nimenomaan rakkautta ja ihmissuhteita - tosin monesti sellaisessa vaiheessa, kun se rakkaus on vähän kulahtanut tmv.

   SusuPetalilta löytyy novellikokoelma nimeltä Toinen painos, jossa teemana on rakkaus ja rakkaudettomuus. Sitä voin suositella myös.

   Poista
  2. Huono homma kun tuo Carver on suomennettu, niin tulee laiskasti luettua vain suomeksi 😉 Pitäiskö oikein investoida 2 euroa Reader I married him seutuvaraukseen, kun Nokialta se löytyisi... Huomaako että olen jo suorastaan innostunut novelleista 😉

   Poista
  3. Lue silti se Carver enkuksi? :D Mulla ei tosiaan ole paljon hajua rakkausaiheisista novelleista. Tuosta Readerista olen lukenut vain tuon yhden novellin, joten muiden novellien tasosta en osaa sanoa. Melko nimekäs joukko kirjoittajia siinä kyllä on. :)

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.