Hae tästä blogista

lauantai 19. heinäkuuta 2014

Unissakulkija Varistytön jalanjäljillä

Kannen tekijää ei mainittu.
Erik Axl Sund: Unissakulkija
(Hungerelden)
Suom. Kari Koski
Otava 2014
S. 395
Kiitos rakkaalle ystävälleni, Annikalle, kirjasta!

Unissakulkija jatkuu melko suoraan siitä, mihin Varistytössä jäätiin. Koska tämä on selkeästi trilogia, kannattaa - ja on suorastaan pakkokin - lukea nämä kirjat järjestyksessä. Muutoin ei välttämättä tajua hölkäsen pöläystä mistään. Trilogian kolmas osa on nimeltään Varjojen huone ja Otava julkaisee sen suomeksi lokakuussa.

Unissakulkijan rakenne on sama kuin Varistytössäkin eli kukin luku on otsikoitu paikan mukaan. Mukana on luonnollisesti samoja paikkoja kuin edellisessä kirjassa, mutta myös joitakin uusia.

Siinä missä Varistytössä tapahtui rytinällä (etenkin ruumisosastolla, vaikka toki tässäkin kirjassa kuollaan), Unissakulkija on maltillisempi ja sukeltaa enemmänkin henkilöiden taustoihin, erityisesti Sofia Zetterlundin menneisyyteen. Komisario Jeanette Kihlbergin yksityiselämä jää tässä kirjassa hieman taustalle, mikä on ihan hyvä ratkaisu. 

Jatkumon takia tästä kirjasta on vaikea kirjoittaa spoilaamatta ensimmäistä osaa. Jos et siis ole lukenut Varistyttöä, jatka tämän lukemista omalla vastuullasi - tai jätä lukematta!

Lukija on askeleen edellä poliisia, lukija tietää siis enemmän. Se luo kiehtovan jännitteen etenkin Jeanetten ja Sofian "suhteeseen". Tietynlainen hämäräverho leijuu kuitenkin kaiken yllä eli vaikka lukija voi halutessaan vedellä kaikenlaisia johtopäätöksiä, ne voivat kuitenkin lopulta olla vääriä. Yllätyksiä ei siis kirjasta puutu ja sainkin tarkistaa käsityksiäni muutamaankin otteeseen kirjan edetessä.

Tietyssä mielessä Unissakulkija päihittää mielestäni Varistytön. Toisaalta Unissakulkijaahan ei olisi ilman Varistyttöä eli sinänsä näiden kahden kirjan vertaileminen keskenään on jokseenkin hedelmätöntä. Ja miksi kirjan nimi on muuten Unissakulkija? Sepä kyllä selviää lukemalla.

Mielenkiinnolla odotan viimeistä kirjaa ja sitä, miten tämä paketti saadaan kasaan! Ajattelinpa pikalukea Varistytön ja tämän Unissakulkijan uudelleen ennen viimeisen osan julkaisua lokakuussa. Haluan, että minulla on tuoreessa muistissa kaikki yksityiskohdat voidakseni nauttia viimeisestä kirjasta ja pystyäkseni spekuloimaan oikein olan takaa mahdollisia juonenkäänteitä. 

Jos nyt jokin ärsyttää, niin sellainen kliseinen muutun lesboksi/bi-seksuaaliksi yhtäkkiä vaan just like that. Hohhoijaa.

Unissakulkijasta on blogannut mm. Annika (joka kiinnitti huomiota trilogian taidokkaisiin kansiin. Olen samaa mieltä: kannet ovat oikein onnistuneet ja tehokkaat!), Leena Lumi, Kuutar ja Krista.

~~~

Tällä kirjalla pääsen jälleen osallistumaan Rikoksen jäljillä -lukuhaasteeseen.

8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kyllä minä joskus odottelen innolla jonkun tietyn kirjailijan kirjaa. :)

   Poista
 2. Elegia, hyvä, että huomasit tuon pikalesbouden;) Minä yritin niin olla Sofain pään sisällä, että tuo meni minulta vallan ohi.

  Samaa mieltä kanssasi, että jollakin tavalla Unissakulkija on jopa Varistyttöä parempi, mutta kun sitä ei olisi ilman trilogian aloittanutta Varistyttö. Odotan viimeiseltä eniten!

  (Upea yläbanneri sinulla.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ei sitä oikein voinut olla huomaamatta. Ja minähän olen tällainen lillukanvarsiin takertuva muutenkin. Jään märehtimään kesken lukemisen vähän kaikenlaista. :D

   Minuakin kiinnostaa kovasti, miten kolmas paketoi tämän trilogian! Pari kuukautta pitää kärvistellä ja odotella!

   (Yläbanneri on Waterhousen maalauksesta)

   Poista
 3. Jee, ihkuu että luit ja pidit! Huomaan teoksen päässeen hyvään kotiin :D Mä sain suoranaisia vainoharhoja tästä - hyvän kirjan merkki? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kiitos vielä! Minullakin mieli ja epäilykset vaihtelivat pitkin kirjaa ja lopuksi alkoi tosiaan olla jo melko vainoharhaiset fiilikset. Ehdottomasti hyvä merkki! :D

   Poista
  2. Mun paras ystäväni on terapeutti ja hän sai tästä painajaisia;)

   Poista
  3. Minen ihan painajaisia saanut, mutta olenkin tooodella karaistunut. ;)

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.