Hae tästä blogista

keskiviikko 23. tammikuuta 2019

Kirjaostosten seurantavuosi 2019 alkaa


Pidin blogissani vuonna 2015 kirjaa kaikista sen vuoden aikana ostamistani kirjoista. Tuon kokeilun oli tarkoitus kartoittaa, miten paljon kirjoja oikeastaan vuodessa ostelen. Järkytyin tuloksesta enkä ole sen jälkeen uskaltanut kirjata ostoja mihinkään.

Nyt aion uusia tuon kokeilun eli tänä vuonna kirjaan taas jokaisen ostamani kirjan ja julkistan ne blogissani koottuine selityksineen (jos jaksan) kunkin kuun lopussa.

Ostokriteerini ovat hieman muuttuneet vuosien saatossa, mutta lipsun niistä toisinaan enkä jaksa hirveästi ruoskia itseäni sen takia (tästä linkistä pääset lukemaan päänsisäisen taisteluni liittyen erään kirjan ostamiseen, siinä valottuu samalla hieman ne ostokriteeritkin). Lukeminen on niin iloinen ja rakas asia, että minun on vaikea pidätellä itseäni eikä tämä aihe ole sellainen, että koen siihen (pidättelyyn) edes kovin suurta tarvetta.

Tietenkin pitäisi varmaan syyllistyä (en jaksa, sori) kirjojen ostelemisesta(kin) niin kuin nykyään pelkästä olemassaolosta, koska [insert tähän ihan mikä tahansa syy maan ja taivaan väliltä]. Toisaalta jos ei kukaan osta kirjoja, niin ei niitä kukaan kirjoitakaan. No osta e-kirja ja säästä luontoa? En tykkää lukea lukulaitteelta, kokeiltu on enkä ole ainakaan toistaiseksi siihen valmis siirtymään.

Koska olen mahdollisesti ensi viikolla lähdössä reissuun (patikoimaan), listaan jo nyt tammikuun kirjaostot. Jos kirjat jotenkin mystisesti sattuvat lisääntymään vielä tässä tammikuun aikana, lisään ne helmikuun raporttiin.

Tammikuun törsäilyt



1. Teju Cole: Open City
Kirja kiinnostelee, mutta sitä ei saa kirjastosta joten PAKKO oli ostaa.

2. Fiona Mitchell: The Maid’s Room
Takateksti oli kiinnostava, pelkäsin että unohdan kirjan jos en osta sitä, joten ostin muistaakseni.

3. Jean-Paul Sartre: Nausea
Olen jo pitkään halunnut lukea Nausean ja minulla on ollut se kirjastostakin lainassa, mutta kirjaston versio oli hajoamispisteessä ja törkyinen, joten kirja aiheutti minussa nimensä mukaista olotilaa. Palautin kirjan lukematta.

4. Shirley Jackson: We Have Always Lived in the Castle
Jaa, oli vaan pakko kun halvalla sai ja kirja kiinnostaa runsaasti paljon.

18 kommenttia:

  1. Totta,lähes kaikesta pitäisi tuntea huonoa omaatuntoa ja etenkin jos ostaa jotain. Mutta kai se elämä aika nuiveloksi menisi jos joka asiassa alkaa itseänsä kontrolloida. Sitäpaitsi sielulle tekee hyvää välillä humputella ;) Minulla lipsahtaa etenkin lankojen kanssa,mutta kirpputoreilla myös kirjojen...Tukin omatuntoni suun sillä, että kierrätän luetut kirjat kirjaston vaihtohyllyyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykyinen ilmapiiri tuntuu keskittyvän joka ikisen asian arvostelemiseen ja arvottamiseen (tai sitten olen vain yliherkkä). Monet lähtevät vielä innolla mukaan näihin “arvostelutalkoisiin”, jossa keskiössä ei usein edes ole ne omat teot vaan toisten tekemisten arvostelu. Turhauttavaa.

      Kannatan ehdottomasti humputtelua ja kukin sitten humputtelee tavallaan. Langoistahan valmistuu vaikka mitä hienoa! Olen yrittänyt muutaman kerran verestää olemattomia kouluaikaisia neulontataitojani, mutta muuta ei valmistunut kuin kipeät sormet ja reikäinen repale. :D

      Pienistä asioista koostuu elämän ilot. Jos nekin viedään, niin eipä jää paljon jäljelle.

      Poista
  2. Minä tykkään ostaa kirjoja. Sillä lailla kirjan tekijä pysyy edes jotenkin hengissä. Lisäksi tykkään kirjahyllyjeni laajuudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjat ovat minullekin käyttöesineitä, eivät hyllyntäytettä. Paitsi jotkut, mutta ne laitan kiertoon tehdäkseni tilaa sellaisille, joihin aion palata. Minäkin tykkään kirjahyllyni (kirjoja tosin on useammassa hyllyssä ja paikassa) laajuudesta ja siitä, että on aina käden ulottuvilla luettavaa lähes jokaiseen eri mielialaan ja persoonaan. :D

      Poista
  3. Voi kauheaa, pitäisiköhän minunkin aloittaa tämmöinen seurantaprojekti... en kyllä ole ihan varma, haluanko tietää, paljonko niitä kirjoja tulee osteltua... alkuviikosta ostin pari painettua kirjaa alemyynnistä ja joululahjalahjakortillakin on tullut hankittua pari e-kirjaa (mutta niitä ei ehkä lasketa, kun en itse maksanut ;) ) eli hyvässä vauhdissa tässä taas ollaan. :D Mulla ei ole ollut mitään 'älä osta lisää kirjoja' -tempauksia, mutta kieltämättä hyllytila hieman rajoittaa mitä tulee osteltua. Tänä vuonna tarkoitukseni on tosin lukea omia kirjoja ja ehkä kierrättää niitä eteenpäin, niin mahtuu sitten lisää omia kirjoja hyllyihin... jään seurailemaan, millaiset ostokäyrät sinulle kehittyvät vuoden mittaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Aloita ihmeessä, tämä on hauskaa ja sitä voi yllättyä itsekin (jopa niin paljon ettei uskalla moneen vuoteen kirjata ostoksiaan) :D Kaikki kirjat lasketaan, myös lahjakirjat, haha. Toki saa itse päättää, mihin vetää rajan. Itse aion myös listata mahdollisesti saamani kirjat, mutta siitä listasta tuskin tulee pitkä.

      Minä yritin muistaakseni joskus pitää älä osta kirjoja -kuukauden, mutta en muista onnistuinko. Jos olin patikoimassa, saatoin jopa onnistua :D Lähinnä olen yrittänyt omalla kohdallani rajoittaa sellaisten kirjojen ostamista, jotka eivät ehkä edes oikeasti kiinnosta. Sitä ongelmaa ei enää ole, mutta taannoin tänne muutettuani sekosin kirjojen edukkuudesta ja runsaasta tarjonnasta ja silloin tuli ostettua kaikenlaista ilman sen kummempaa aivotoimintaa. Sellaiseen käyttäytymiseen en halua palata ja valitsenkin kirjat nykyään suurella rakkaudella ja sydämellä :D

      Poista
  4. Hieno idea, jonka toteutan myös jollakin tavalla. Olen ostanut 3 kirjaa tälle vuodelle ja lukenut ne myös. Yritän pyrkiä siihen, että jos ostan kirjan luen sen myös, enkä hamstraa kirjahyllyyn pölyttymään (Uuden vuoden päätös). Minulla ei ole pahemmin ongelmaa noista a-kirjoista, sillä en pyydä niitä, joten sellainen tulee minulle tosi harvoin ja olen lukenut ne samantien pois viemästä hyllytilaa.
    Tunnustan, olen myös lankahamstraaja ja kukkasiemenhamstraaja. Siemenet kylvän maahan reippaana tyttönä, mutta langat eivät väänny ihan itsestään upeiksi villaluomuksiksi. Ennen oli paremmin, kun vein langat äidille ja ne palautu valmiina villavaatteina takaisin <3 Lankoja, siemeniä ja kirjoja on vain niin superihana tutkia kaupoissa ja kirjastoissa ja kirppareilla jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Listaa ostot blogiin? Minua kiinnostaa myös toisten ostot! Minulla on sama periaatee eli pyrin lukemaan ostamani kirjan pikimmiten, mutta koska luen melko lailla fiilisten mukaan, niin joskus pikimmiten voi tarkoittaa paria vuotta. Kaikki kirjat ovat kuitenkin tarkasti valittu ja ostettu aidon kiinnostuksen perusteella.


      Kylläpä olisikin kätevää, jos voisi viedä langat jollekin ja ne tulisivat takaisin eri “formaatissa” :D Minun äitin oli samanlainen, hän teki monet ihanat villapaidat meille tytöille teininä – ei ollut kellään muulla samanlaisia <3

      Poista
  5. Minäkin mietin, että pitäisin taas seurantaa kirjaostoksista... Kirjaostokset, sekä omat että muiden, on kiinnostavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannatan kirjaostosten seurantaa ja mielellään niiden kirjaamista blogiin, että me muutkin pääsemme nauttimaan niistä! :P

      Poista
  6. Yritän hitusen seurailla hyllyyni päätyvien kirjojen määrää, mutta suon itselleni kirjavuorien nautinnon, kun en muutakaan törsää (ja kotini on siellä, missä on kirjakokoelmani). Olen kuitenkin aika hyvin saanut rajattua osteluni aikaa kestäviin tietokirjoihin ja sellaisiin, joita yksinkertaisesti ei saa Suomesta (tai no, hitusen oikoen). Mutta kun alkuvuodesta ostin Call me buy your namen ruotsinnoksen, en jaksanut tuntea syyllisyyttä. Tieteellisistä kirjoista suurimman osan lainaan yliopistokirjastoilta, koska ovat niin hirmuisen kalliita, mutta jotkin ostan omaksi, jos tiedän tarvitsevani niitä vuosikausia. Ja tieto-, tiede- ja sanakirjat ovat rakkauteni. Sitten ostan runoja, koska niitähän pitää tukea ja kaikenmoisia piskuisilla pohjoismaisilla kielillä julkaistuja tekstejä (eihän kokoelmistani voi puuttua grönlanninkielisiä novelleja!). Haluan kokoelman, joka on mahdollisimman kattava niin aiheiltaan kuin kieliltäänkin.Tämän kommentin kirjoittaessani aloin taas katsella kaihosalla onnen tunteella kirjojani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en ole hamstraaja eli en keräile mitään. Jos ei olisi kirjoja tässä kämpässä, niin aika tyhjää olisi. Toisaalta on mielenkiintoista, että mekin tässä mietimme että ne kirjaostokset pitäisi jotenkin perustella ja erikseen mainita, ettei tunne syyllisyyttä kirjojen ostamisesta. Hyvin on mennyt syyllistämiskulttuuri selkärankaan, hmps.

      Minulla ei ole varsinaista ajatusta siitä, millaisia kirjoja haluan kotiini. Tai no, haluan kirjoja jotka kiinnostavat minua. Paljon on romaaneja, mutta myös taide- ja valokuvakirjoja, joita tykkään plärätä vaikkapa lattialla istuen. Ne kirjat olen laittanut helposti saataville, että niitä voi lehteillä aina halutessaan.

      Kyllä omien kirjojen katseleminen tuo ilon pintaan! <3

      Poista
  7. Minulla kirjojen ostamista hillitsee lähinnä ajatus muutosta ja painavista muuttolaatikoista... Ja siitä huolimatta sitä tulee osteltua kirjoja aina. En koe niistä huonoa omaatuntoa, ostan ne aina luettavaksi ja/tai selailtaviksi, ja luulen, että kirjantekijät ovat iloisia kun kirjoja ostetaan eikä vain lainata :) Näin ainakin selitän itselleni...
    Uskaltaisinkohan listata kirjaostoksiani? Blogiin päätyy vain osa, tajusin nyt...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taas olen sellainen, etten jaksa pahemmin tulevia murehtia. Jos tulee muutto, niin sitten tulee ja sitä voi miettiä sitten kun asia on ajankohtainen (viimeksi muuttaessamme tavaroiden kantamisen hoitivat palkatut muuttomiehet eli ei tarvinnut itse huhkia liikaa). Olen jo kerran luopunut massiivisesta kirjastostani (muuttaessani pois Suomesta) ja oikeastaan kaikesta muustakin tavarasta, joten voin tehdä sen tarpeen tullen toistekin vaikka tokihan se sieluun sattuu. :D

      Listaa ihmeessä kirjaostoksiasi, toisten osteluja on aina kiinnostavaa kurkkia!

      Poista
  8. Mielenkiinnolla jään seuraamaan sun törsäyksiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime aikoina on ollut hiljaista törsäysrintasmalla eli uutta raportoitavaa toistaiseksi. Johan tässä onkin vajaa viikko kulunut :D

      Poista
  9. Minulla ei ole juuri varaa ostaa uusia kirjoja, mutta onneksi niitä voi pyytää arvostelukappaleena. Kirpputoreilta ja vastaavista ostelen sitten joskus kasoittain kirjoja, mikä on hauskaa, koska esim. 10 eurolla voi saada jo 10 kirjaa!! :) Siis joskus, kun sattuu löytämään monta kiinnostavaa kerralla... Vuosittainen kirjamäärä voikin olla melkoinen, joten en uskalla alkaa laskea! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi kirjoja voi saada lukuunsa, vaikka ei niihin olisikaan varaa panostaa suuria summia <3 Kirjallisuus kuuluu kaikille ja on hienoa, että on myös kirjastot. Minkin ostelen kirjoja myös kirppareilta ja charitystä uusien lisäksi. :)

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.