Shiori Iton teoksen nimi Black Box viittaa raiskaukseen, joka tapahtuu suljettujen ovien takana ja on siten vaikea todistaa että mitään raiskausta on tapahtunut. Siispä tapauksesta ei suostuta nostamaan syytettä, vaikka aihetodisteita on.
Tämä on iso ongelma Japanissa. Tai ei se ole ongelma raiskaajille tietenkään. Noriyuki Yamaguchikin olisi päässyt pälkähästä, ellei Ito olisi sinnikkäästi päättänyt saada oikeutta.
Huomio tähän väliin: Ito ei kirjoittanut Black Boxia saadakseen huomiota itselleen, vaan koska haluaa nostaa esiin tämän epäkohdan Japanin lainsäädännössä, joka on paikoin varsin vanhentunut. Ito avaa seikkaperäisesti lainsäädäntöä raiskausten/seksuaalisen väkivallan osalta ja hänen oma keissinsä toimii mielestäni enemmänkin kehyksenä ja esimerkkinä. Toki hän kuvaa myös sitä, miten raiskaus vaikutti ja yhä vaikuttaa häneen.
Suuressa osassa raiskaustapauksia, uhri ja raiskaaja tuntevat toisensa. Näin on myös Iton tapauksessa. Hän tapaa Noriyuki Yamaguchin New Yorkissa työskennellessään journalistiopintojensa ohessa pianobaarissa tarjoilijana. Juttua syntyy, koska Yamaguchi on (media)alalla ja voi mahdollisesti auttaa Itoa löytämään työtä. Kyse on professionaalisten suhteiden luomisesta.
Kuluu muutama vuosi.
3.4. 2015. Ito ja Yamaguchi tapaavat Tokiossa. Kyseessä on työhön liittyvä tapaaminen, joka toteutetaan ravintolassa syöden ja juoden kuten on melko tavanomaista Japanissa. Itolla ei siten ole syytä epäillä, että taustalla olisi muutakin.
Itolta katkeaa filmi kesken illan. Hän havahtuu yöllä siihen, että Yamaguchi raiskaa häntä. Hän on Yamaguchin hotellihuoneessa.
Ito kertaa illan ja yön tapahtumat. On melko todennäköistä, että Yamaguchi on huumannut Iton, mutta sitä ei tietenkään voida todistaa.
Muunlaisia todisteita saadaan. Muun muassa hotellin valvontakamerasta käy ilmi, että Yamaguchi on raahannut Iton hotelliin. Ito on avuttomassa tilassa eikä pystyisi omin jaloin kävelemään. Myös heidät hotellille kyydinnyt taksikuski antaa oman lausuntonsa, joka puoltaa Iton näkemystä.
En aio mennä yksityiskohtaisesti näihin, koska ne voi lukea kirjasta.
Tämä on aika hyhmäinen keissi, sillä on selvää että Yamaguchia suojelee myös hänen korkea asemansa ja siteet Japanin entiseen pääministeriin Shinzo Abeen.
Iton sinnikkyys kuitenkin tuottaa tulosta ja lopulta Yamaguchi saadaan oikeuden eteen. Yamaguchi kiistää viimeiseen asti raiskauksen, vaikka myöntää penetraation. Oikeus kuitenkin katsoo, että Yamaguchi aloitti raiskauksen Iton ollessa tiedoton.
Kirjassa käsitellään myös suostumusta ja sen ilmaisemista. Suosittelen kirjaa heille, joita Japanin lainsäädäntö ja yleinen asenneilmapiiri seksuaalirikosten tiimoilta kiinnostaa.
Raiskauksen kuvaaminen on mielestäni ainoa kohta, joka saattaa joillekin lukijoille olla liikaa. Noin muuten Ito on tyyliltään asiallinen ja pysyttelee faktoissa. Hän avaa jonkin verran omaa taustaansa, mutta pysyttelee yleistasolla ja mainitsee lähinnä relevantteja asioita.
Tapaus on saanut paljon kansainvälistä huomiota, googlettamalla löytyy jos kiinnostaa perehtyä aiheeseen enemmän, mutta ei jaksa lukea kirjaa.
Shiori Ito: Black Box
alkuper. 文藝春秋, 2017
Tilted Axis Press, 2021
japanista englannintanut Allison Markin Powell
s. 213
Hyvä, että tästä aiheesta kirjoitetaan kirjoja!
VastaaPoistaNiin on, tekisi hyvää miestenkin näitä lukea!
PoistaRajulta kuulostaa, mutta ehdottoman tarpeelliselta. Suomessahan on varsin samanlaisia ongelmia, tälläkin hetkellä on käsittääkseni niin, että raiskauksen tunnusmerkistöön kuuluu muu väkivalta sen yhteydessä. Kaiketi lakeja ollaan muuttamassa suostumuspohjaisiksi, mutta hitaasti näyttää etenevän.
VastaaPoistaTaitaa olla aika monessa maassa ongelmana raiskausten ja seksuaalisen häirinnän vähättely ja jopa mitätöinti.
PoistaKiintoisa ja valitettavan ajankohtainen teos nykymaailman menon huomioonottaen.
VastaaPoistaRaiskaaja jättää uhriinsa elämänmittaisen polttomerkin ja on hämmentävää, kuinka lieviä meilläkin rangaistukset ovat!!
Hyvä, että asiasta kirjoitetaan suostumuksineen - jonka määritteleminen saattaa olla vaikeaa, veteen piirretty viiva - päivineen ja etenkin, kun mainitset teoksen olevan faktapohjainen ja asiallinen.
Kyllä, siihen nähden miten paljon raiskaus voi vaikuttaa uhrin elämään, ovat tuomiot joskus suorastaan naurettavia. Myöskin väkivallan vaade on omituinen: pelkkä raiskaus itsessään on väkivaltaa.
PoistaTämä on asiallinen teos eikä murskaa lukijaa.
Tämä kuulostaa mielenkiintoiselta ja tarpeelliselta tapauskertomukselta.
VastaaPoistaPidän oikeussalidraamoista niin kirjoina kuin elokuvinakin.
Onpa hyvä, että tässä lopulta syyllinen tuomittiin, vaikka olisi se voinut helpomminkin käydä. Katsoin joskus dokumentin USA:n opiskelijakampusten (ryhmä)raiskauksista, joissa on ollut hyvin vaikea saada miehiä tuomituksi, koska ovat hyvistä perheistä, hyviä urheilijoita, pojat vain pitivät hauskaa jne. - ääh, siellä on oikein järjestö, joka ajaa raiskattujen opiskelijatyttöjen asiaa.
Tuo olin siis minä. Nyt kirjauduin, joten naamakin näkyy.
PoistaTässä kirjassa ei oikeussaliin asti päästä, ainoastaan saadaan juttu oikeuteen. Medioista olen lukenut ja katsonut, miten tässä keississä kävi.
PoistaOn kyllä ihme juttu, että vielä tänäkin päivänä raiskausta saatetaan pitää jonain hauskana pikku huvina ja että eihän se nyt oikeasti ole niin kamala juttu. Ja jos nainen ei vaikkapa deiteillä tarpeeksi pistä vastaan, kun mies käpälöi, niin sitä pidetään suostumuksena.
Tärkeä aihe...Onneksi Ito oli sinnikäs ja onnistui saamaan Yamaguchin tilille teostaan.
VastaaPoistaJep, toivottavasti tämä tapaus auttaa avaamaan silmiä sille moninaiselle seksuaaliselle häirinnälle, jota Japanissakin esiintyy. Muun muassa junassakourinta on ihan tunnettu ilmiö, mutta silti siihen suhtaudutaan tyylillä, että “sitähän nyt sattuu kaikille naisille”. Ikään kuin se olisi jokin normi, jolle ei voi tehdä mitään.
PoistaHurjalta kuulostaa, mutta äärettömän tärkeä teema. Hyvä että tällaisesta kirjoitetaan. Ja hyvä kun tuomio tulee.
VastaaPoistaIkävää, että tällaisia kirjoja täytyy kirjoittaa, mutta onneksi Ito rohkeni niin tehdä, vaikka tiesi altistavansa itsensä kritiikille, joka joiltakin osin oli varsin murskaavaa.
PoistaOnpa todella rankka tapaus, mutta hyvä tosiaan, että aihetta käsitellään. Ito on rohkea, kun tuo omankin kokemuksensa julkisuuteen.
VastaaPoistaJoo, keissin nostamisessa oli riski oman maineen menettämisestä ja myös Itolla huoli, miten voi jatkaa journalistiuraansa, jos "ryvettyy" tämän takia. Onneksi niin ei käynyt. Silti ihan kaameaa, että raiskatun pitää tällaisia miettiä.
Poista