Hae tästä blogista

tiistai 1. joulukuuta 2020

Moni kakku päältä kaunis

Kiinnostaako yhdysvaltalaiset mieskirjailijat? No tässäpä sinulle kokonainen kirja pullollaan lukuvinkkejä.

Jaa siis mitä?

Alustus:

Michiko Kakutani on yhdysvaltalainen palkittu kirjakriitikko. Ex Libris (William Collins 2020, s. 302) on hänen tuorein kirjansa, johon hän on listannut yli sata kirjaa, jotka hänen mielestään kannattaa lukea tai uusiolukea (eli lukea vaikkapa uudelleen, jos jo on lukenut).

Puhisin innosta kirjan alkusanoja (esittelyä) lukiessani.

Books can transport us back the the past to learn the lessons of history, and forward to idealized or dystopian futures. Books can transport us to distant parts of the globe and even more distant planets and iniverses.

Totta!



Michiko mainitsee, että kirjoitukset eivät ole kritiikkejä, vaan niiden tarkoitus on yksinkertaisesti kannustaa lukijoita tutustumaan ja lukemaan esitellyt kirjat, koska ne Michikon mielestä ansaitsevat tulla luetuksi – vaikkapa useamman kerran.

Kyseessä on siis subjektiivinen Kakutanin omiin mieltymyksiin perustuva vinkkiteos. Kirjoitukset ovat pituudeltaan kahdesta kolmeen sivuun.

Skippasin tarkoituksella sisällysluettelon, koska halusin YLLÄTTYÄ. Mietin mihin kaikkialle pääsenkään Kakutanin kirjan siivin. Odotin saavani lukuvinkkejä sekä tietysti olisi kiinnostavaa lukea, mitä Kakutani kertoo kirjoista, jotka mahdollisesti olen jo lukenut.

Tämän kirjan siivin pääsee kuulkaa lähinnä Yhdysvaltoihin.
Matkanjohtajina pääasiassa miehiä. Muutama käännösteoskin löytyy, ikään kuin pakkopullana muiden joukossa kun eiväthän ne edes liity Yhdysvaltoihin MEIN GOTT. Albert Camusin Rutto on päässyt esittelyyn, mielenkiintoinen kirjoitus se onkin. Vaan olisiko valittu, ellei nykytilanne olisi mikä on, hävyttömästi pohdin. Anteeksi.

Chimamanda Ngozi Adichie on päässyt Kakutanin suosikkeihin teoksellaan – yllätys yllätys – Americanah. Itse olisin valinnut Adichielta Puolikas keltaista aurinkoa. Myös Margaret Atwoodin teos – tadaa surprise! - The Handmaid’s Tale on päässyt mukaan.

Ei siis järin yllättävä kirja, vaikka tunnustan etten ihan kaikista mainituista kirjoista ollut aiemmin kuullut. Suurimmasta osasta kyllä. Omalle lukulistalle pääsi peräti yksi kirja ja se on Ralph Ellisonin Invisible Man. Toki osa mainituista kirjoista jo on lukulistallani, kuten esimerkiksi George Orwellin 1984.

Kirja on erittäin kaunis (kuvituksen on tehnyt Dana Tanamachi) eikä minulla sinänsä ole valittamista itse teksteistä (Trumpin kannattajilla voisi ehkä hieman olla), mutta enpä tästä paljon kostunutkaan. Ehkä en ole kohderyhmää. Ennalta-arvattavat teokset ja voimakas yhdysvaltakeskeisyys alkoi ottaa päähän.

Kostoksi teen oman vinkkilistan. En ala sataa tässä listata eli huoli pois. Kymmenen saa riittää ja nekin olen rajannut valittavaksi blogistani, sillä jonkinlaista rajausta on tehtävä tai muuten tästäkin tulee joku 100+ -lista.

Satunnaisjärjestys, ei siis arvojärjestys – olkaa hyvä.

Itse asiassa teenkin listasta erillisen postauksen, koska valinta osoittautui vaikeammaksi kuin kuvittelin ja haluan saada tämän postauksen ulos nyt heti. En pidä siitä, että asiat tai postaukset roikkuvat.

~~~

Michiko Kakutanin kirjasta on pidetty enemmän Goodreadsissa, josta voi käydä lukemassa haltioituneempia mietteitä. Lisään tämän kirjan Helmet-lukuhaasteessa kohtaan 2 eli iloinen kirja. Kirja kirjoista on kuitenkin aina iloinen asia, vaikka sisältö ei juuri itselle kolahtaisikaan.

10 kommenttia:

  1. Hmm joo, hyvien kriitikoiden kirjoittamat esittelyt hyvistä kirjoista ovat kyllä ilo lukea, mutta kuulostaa kyllä siltä (myös mitä pikaisesti Goodreadsia vilkaisin) että tämä ei valikoimansa puolesta niin innostava teos ole.

    Ellisonin Invisible Man on kyllä erinomaisen suositeltava kirja, tuon blogien välisellä tauolla lukemistani parhaimmistoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tämä ei nyt osunut ollenkaan minuun. Jos olisin tiennyt, että on niin yhdysvaltakeskeinen, olisin jättänyt lainaamatta. Toisaalta sain kuitenkin yhden lukuvinkin, joten ei se ihan hukkaan mennyt :D Hyvä kuulla myös, että on Invisible Man on sinusta laadukas teos. Minulla on se kirjastolistallani, mutta en ole vielä varannut – odottelen sopivaa hetkeä ja mielentilaa.

      Minua kiinnostaisi tällainen 100+ -listaus pelkistä käännöskirjoista: siis sellaisista, jotka on käännetty englanniksi ihan mistä tahansa muusta kielestä.

      Poista
  2. Minun ei sitten kannata tähän kirjaan edes vilkaista, sillä jostain kumman syystä amerikkalaiset kirjailijat usen onnistuvat kirjoittamaan teoksia, joista en innostu. Toki poikkeuksiakin on.
    Saanko varastaa tuon suosittelulistaidean blogiin ? Voisi olla mielenkiintoista koittaa rajata suosituksia kymmeneen (ja vaikka päättää jättää pois ne ilmeisimmät klassikot... tai ottaa jonkun teeman... tai... pitää miettiä)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnustettakoon, että minulle yhdysvaltalaisuus on jonkin tason turn off eli jos kirja on Yhdysvalloista, sen pitää kiinnostaa minua ihan erityisen paljon päästäkseen lukuun. Trillerit ja dekkarit eivät pääsääntöisesti pääse ollenkaan, vaan yleensä kyseessä on kirjat, joissa on läsnä jokin muu kulttuuri. Esimerkiksi viimeksi luin Lisa Kon The Leaversin, jossa keskeisellä henkilöllä oli kiinalaiset juuret.

      Ja tee ihmeessä oma suosituslista ja huomasin, että teitkin jo :D Minulla hieman hidasta tämä listaaminen, kun on kirjoja blogijonossakin ja olotila on kohtuullisen saamaton. Mutta listan runko on jo sentään olemassa. Kaksi listaa tulee, koska haluan tehdä käännöskirjoista oman listan.

      Poista
  3. Kuulostaa mielenkiintoiselta tuon kirjan konsepti, mutta sääli, että siinä on epäonnistuttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siinä välttämättä ole mitenkään epäonnistuttu, minä en vain ollut kohderyhmää. Moni muu on kirjasta pitänyt. :)

      Poista
  4. Harmi, että jäi huono fiilis, kun idea on hyvä ja kirja myös esineenä kaunis. Onhan se varmaan niin, että maailma näyttää kovin erilaiselta (ja meikäläisestä näkökulmasta suppealta) amerikkalaisesta näkökulmasta tarkasteltuna. Harmi tosiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pettymys tosiaan, kun odottelin jotain muuta kuin niitä kirjoja jotka keikkuvat muutenkin estradeilla. Olisi ollut jännää, jos kriitikko olisi rohjennut nostaa esille muutakin. Mutta makuasioita ja tosiaan kirja kolahtanee paremmin yhdysvaltalaisiin lukijoihin.

      Poista
  5. Sadan parhaan kirjan/elokuvan/TV-sarjan jne listat ovat lehtien ja nettisivujen valkokankaalle, mutta harvemmin niitä (enää) koviin kansiin upotetaan. Elokuvien listauksiata minulle on menneiltä ajoilta kirjojakin, tai siis oli, ennen kuin viime kesänä sain elokuvakirjat kärrätyksi divariin. (Anteeksi kun eksyin itse aiheesta.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, harvemmin näitä listoja enää kirjoihin painetaan. Tosin tässäkin kai enempi ideana se, että palkittu kriitikko kirjoittaa kustakin kirjasta pienet esseet, niin se tuo lisäarvoa listaan. Lehtien listoissa ei yleensä kovin pitkiä analyysejä ole.

      Listat ovat kyllä kivoja, mutta usein huomaan etteivät niiden sisällöt uppoa omaan makuuni.

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.