Sivut

perjantai 30. joulukuuta 2016

Lukuvuosikatsaus 2016

Enää muutama päivä tätä vuotta jäljellä, joten rohkenen läväyttää tilastot tiskiin. Kuvituksena ruutukaappaukset lukemistani kirjoista Goodreadsista.


Vuonna 2016 luetut: 85

Suomeksi luetut: 21
Englanniksi luetut: 64

Enemmän voisi suomeksi/suomalaista kirjallisuutta lukea. Täytyy ottaa asiaksi ensi vuonna.

Sukupuolijakauma:

Miehet: 47
Naiset: 38

Melko tasainen jakauma. Miesten ylivallasta ei ole syytä huolestua, sillä kaunokirjallisuus jakautui melko tasan naisten ja miesten kesken. Miesten osuus nousi sarjakuvien ja niukkatekstisten sekä paljon kuvia sisältävien huumorikirjojen myötä.

Sukupuoli ei ole missään määrin valintakriteeri lukemisilleni ja olenkin iloinen, että jakauma on luontevasti näin tasainen. Jatkan samalla linjalla.


Arvostelukappaleet: 3

Korruptiokappaleet tuntuvat monia kiinnostavan, joten siinäpä alaston totuus omistani. Viime vuonna luku oli 8.

Uutuudet eli 2016 julkaistut kirjat: 15

Uutuuksiin olen laskenut joko Suomessa tai Brittilässä tänä vuonna ensimmäisen kerran julkaistut teokset. Siten osa lukemistani uutuuksista ei ole saatavilla suomeksi. Toisaalta esim. Hang Kangin The Vegetarian (suom. Vegetaristi, 2016) ei ole uutuus, koska se on julkaistu Briteissä viime vuonna.

Usein kuuluu nurinaa, että kirjablogeissa luetaan vain uutuuksia. Kuten voi luvusta päätellä, minun blogissani luetaan muutakin. Minulla ei ole mitään uutuuksia vastaan, mutta valitsen luettavani miten sattuu omien sen hetkisten intressieni mukaan - ihan sama miltä vuosisadalta kirja on.

Luonnollisesti minulla on muutama lempparikirjailija, joiden teokset tietty revin vaikka toisten käsistä, kunhan saan lukea heti pian nyt kun painomustekaan ei ole vielä kuivunut.

Uudet maavalloitukset: 5

Albania - Ismail Kadare
Argentiina - Ernesto Sabato
Sveitsi - Corinne Hofmann
Syyria - Samar Yazbek
Unkari - Sandor Marai

Melko maltillisesti etenee edelleen valloitus. Tavoitehan minulla on yksi uusi maa vuodessa, joten olen ihan tyytyväinen. Tietysti voisi enemmänkin "avata rajoja", mutta lukeminen on minulle harrastus - ei pakkopullaa tai suorittamista - enkä halua ottaa siitä paineita.


Bloggaamatta jätin: 12

Olen joustanut tavoissani jo ainakin vuosi sitten: en enää väkisin bloggaa kirjasta, jos en syystä tai toisesta halua tai jaksa. Tässä kuitenkin kootut selitykset bloggaamattomista.

Kalle Lähde: Happotesti

En blogannut, koska herätti ajatuksia, joita en halua blogiini kirjoittaa. En myöskään olisi voinut käsitellä kirjaa ilman siitä heränneitä ajatuksia tai postauksesta olisi tullut vain "juonireferaatti" enkä jaksa kirjoittaa sellaisia.

Matthew Inman: How to tell if Your Cat is Plotting to Kill You

Hassu huumorikirja runsain kuvin. Ei vain huvittanut blogata siitä.

Daishu Ma: Leaf

Kaunis graafinen sarjakuva, jossa juoni vaan ei tekstiä. En jaksanut blogata.

Corinne Hofmann: Reunion in Barsaloi

Bloggasin kahdesta Hofmannin kirjasta. Tämä on "sarjan" viimeinen osa. En jaksanut enää puida Corinnen asioita, koska olin jo kahden kirjan verran niin tehnyt.

Jason Hazeley: How it Works - The Wife
Jason Hazeley: How it Works - The Husband

Söpöt hömppäkirjat, en jaksanut blogata.

Andrew Taylor: Fallen Angel - trilogia

En ehtinyt enkä oikeastaan jaksanut blogata, vaikka ehdottomasti tämä trilogia olisi ansainnut kunnon postauksen. Elämä oli erityisen vaikeaa juuri tuolloin, joten en jaksanut.

Antti Tuomainen: Mies joka kuoli
Antti Tuomainen: Synkkä niin kuin sydämeni

Molemmat Tuomaisen kirjat olivat hienoja lukukokemuksia ja olisin mielelläni blogannut niistä, mutta en jaksanut. Oli se erityisen vaikea vaihe päällä juuri silloin.

James Rebanks: The Shepherd's Life (tästä muuten tulee suomennos maaliskuussa nimellä Elämäni paimenena)

Kaunis kirja ja mielenkiintoista luettavaa minulle, joka olen patikoinut useita kertoja Lake Distrctillä. Bloggaaminen jäi, vaikka olin tekstin jo puoliksi kirjoittanut ja valinnut kuvatkin. En vain jaksanut vääntää hommaa loppuun asti eli jäi ns. kesken. Ihan niin kuin voi kirjan lukeminenkin jäädä joskus kesken.

Rob Temple: Very British Problems

Höpsö kirja, mutta en jaksanut siitä kirjottaa.

Samuel Björk: I'm Travelling Alone (suom. Minä matkustan yksin)

Kirjoitin kirjasta, mutta jätin julkaisematta koska mielipiteestä tuli niin negatiivinen. Kirja ei ollut mielestäni ns. läpipaska, vaan ihan luettava, mutta en jostain syystä osannut keskittyä muuta kuin niihin negatiivisiin puoliin, joten mielipiteestä tuli epätasa-arvoinen ja susipaska.

Näin on vuosi saatu luvuiksi. Tein tällaisen koosteen ensimmäisen kerran pari vuotta sitten ihan kokeilumielessä. Ajattelin, että tuskin teen toiste, vaan toisin kävi. Minusta onkin tullut tilastofriikki.

2014     2015


Vielä väännän koosteen vuoden mieleenpainuvimmista lukukokemuksista (en voi sanoa parhaista, koska en mitenkään pysty asettamaan lukemiani kirjoja paremmuusjärjestykseen, joten siksi kriteerinä mieleenpainuvuus, joka ei muuten ole sama asia kuin paras), mutta siitä enemmän myöhemmin.

Hyvää viikonloppua!

22 kommenttia:

  1. Hyvä tuo erottelu mieleenpainuvan ja parhaan välillä. Huomaan nyt, että asiaa ajattelematta tulin noudattaakseni sitä omassa tämän vuoden luettujen koontipostauksessani. Jopa niin, että ne mieleenpainuvat voivat olla myös tuskallisia luettavia ja silti samanaikaisesti kirjoina mitä hienoimpia.

    Sulla on sikamonia kiinnostavia kirjoja, joita en ole lukenut. Monia olen laittanut listoilleni, mutta ne ei sieltä kauheasti ole edenneet. Sen Femme de Gillesin, josta oli puhetta, luin, mutta en ole vielä postannut.

    Eileen on mulla enkunkielisten jonossa toisena - siis siinä jonossa, jossa on omistamani kirjat.

    Ihana kirjavuosi on sulla ollut. Toivotaan joka tavoin hyvää vuotta 2017 - niin kirjallisesti kuin muutoinkin!

    Sun postauksia on aina ilo lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omppu, minusta mieleenpainuva kirja ei välttämättä edes ole hyvä (siis oman maun mukainen). Tosin sellaiset mieleenpainuvat jätit omalta listaltani pois ja valitsin sellaisia, jotka kuitenkin tekivät vaikutuksen. On tosiaan hyvin vaikea listata lukemiaan parhausjärjestykseen. En edes osaa vastata kysymykseen, mikä on mielestäni paras kirja.

      Se Femme de Gilles taitaa olla Sannabananalta bongattu kirja. Minä en ole sitä lukenut, koska sitä ei saa kirjastostamme eli kirja on minulla edelleen ns. saalistuslistalla. Pitäisi varmaan kirjoittaa tuo mentaalinen saalistuslista paperille, niin voisi olla helpompi muistaa, mitä etsii. ;)

      Mielenkiinnolla odotan sinun kokemustasi Eileenistä! Nyt ihan hytisen innosta, koska oma lukukokemukseni on näin tuore, niin on sitäkin jännempää lukea sitten sinun "tuomiosi" ja katsoa mätsääkö lukukokemuksemme millään tasolla.

      Kiitos ihanasta kommentistasi ja sanoistasi! Hedelmällistä ja antoisaa tätä vuotta sinullekin, Omppu!

      Poista
  2. Elegia, ihailen sinua - voi mikä järjestelmällisyys!
    Minä en ole enää edes merkinnyt muistiin minnekään niitä kirjoja, joista en ole postannut.
    Kirjoissasi on paljon kiinnostavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, listaan lukemiseni Goodreadsiin, joten sieltä on helppo tsekata, mitä on luettu. Bloggaamattomia kirjoja en merkitse minnekään, mutta muistan etten ole blogannut tietystä kirjasta, kun näen sen kannen esim. juuri siellä Goodreadsin kuvallisessa luetut-listassa. Eli en merkitse niitä erikseen ylös. Siihen olisin liian laiska. :D

      Kannattaa muuten tutustua Goodreadsiin - se on tosi kätevä ja helppo, jos haluaa seurata lukemisiaan. Toisaalta se on myös vaarallinen, sillä sieltä voi löytää lisää kiinnostavaa luettavaa ;)

      Poista
  3. Hieno listaus kansikuvilla, olet taitava kuvakaappari :)
    Löysin jopa 10 lukemaani kirjaa. Tuo Maria Jotunin Huojuva talo on kyllä lukemisen arvoinen kirja.
    Vanhempien kirjojen lukeminen on ainakin minun aivoille terveellistä vaihtelua ja Huojuva talo menee historiassa lähemmäs sadan vuoden taakse.

    Toivon sinulle kiinnostavaa lukuvuotta 2017!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, kuvakaappaukset on helppo ottaa. Tykkään käyttää niitä kuvituksena, koska ne jotenkin konkretisoivat lukemiston ja sopivat hyvin jakamaan tekstiä. :)

      Jotunin Huojuva talo kummittelee vieläkin mielessä! Hyvä me, että kolusimme sen läpi. Täytyy kyllä todeta, että en enää ikinä halua lukea sitä - se alkoi mennä yli kaiken sietorajani. Eli vaikuttava ja todellakin mieleenpainuva lukuelämys!

      Minäkin tykkään vanhemmista kirjoista. En aina jaksa elää tätä aikakautta sekä reaalisti että fiktiivisesti. Siksi on ihanaa, kun voi kirjojen siivin kulkea lähes mihin tahansa aikaan ja paikkaan. Minua näissä nykykirjoissa kyllästyttää joskus se jatkuva kännykän räplääminen ja sitten ihmiset ovat ihan pulassa, kun akku loppuu tai ei olekaan kenttää ja juuri on paha tilanne päällä. :D

      Oikein kirjaisaa ja ihanata tätä vuotta!

      Poista
  4. Mielenkiintoinen kooste! Minäkin aion jakaa vasta huomenna vuoden parhaimmat kirjat – ne eivät ole missään järjestyksessä, kaikista pidin hurjasti. Tai no ehkä yksi niistä on ylitse muiden :)

    Minäkin luin tänä vuonna vain 14 tänä vuonna julkaistua kirjaa, tosin laskin uutuuksiksi vain alunperin vuonna 2016 julkaistut kirjat, en esim. vuonna 2016 suomennettuja teoksia. Muuten luku olisi kyllä jonkin verran suurempi. Ei tosin hirveästi kiinnosta onko kirja vanha vai uusi, pääasia, että se on hyvä.

    Hyvää uutta vuotta ellen ehdi tai hoksaa toivottaa sitä huomenna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laura, olenkin jo käynyt kolumassa listasi. Muutama sama luettu kirja löytyi :)

      Juu, laskutavasta riippuen tuo uutuusluku voi vaihdella. Minä laskin uutuuksiksi, jos enkkukäännös on vuodelta 2016, vaikka alkuperäinen (kunhan ei ole suomalainen) olisi vanhempi. Lukemastani käännöskirjallisuudesta kaikki olivat sellaisia, että ne on julkaistu Suomessa myöhemmin (esim. just tuo Vege joka Suomessa on uutuus, mutta täällä ei).

      Mutta joo, kirjan julkaisuvuodella ei sinänsä ole minulle muuta kuin tilastollinen merkitys eli kiinnostaa itse tietää, missä määrin luen uutuuksia. Sitten olisi kiinnostanut, kuinka suuri osa lukemistani kirjoista on omia ja kuinka suuri osa kirjaston lainoja. Se unehtui laskea, mutta ensi vuonna otan mukaan listaukseen. :P

      Oikein hyvää tätä vuotta sinulle!

      Poista
  5. Nämä kirjankannet näyttävät hienoilta kun niitä on noin paljon. Muutama sama on luettu... Ihailen tilastojasi!
    Hyvää Uutta Vuotta kaikin puolin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta, niin minustakin ja kuvat toimivat myös hyvinä tekstinjakajina. Pyrin pitämään tilastot melko suppeina ja valitsen röyhkeästi vain itseäni kiinnostavat aiheet tilastoinnin kohteeksi. :)

      Hyvää tätä vuotta sinulle!

      Poista
  6. Voi, miten kivat ja laajat tilastot. Luin tänä vuonna uutuuskirjoja enenmmän kuin yleensä. Ehkä se johtui osittain siitä, että olen käyttänyt BookBeat palvelua ja siellä nyt on pääasiassa uutuuskirjoja.
    Blogiasi on todella ilo seurata ja haluan toivottaa hyvää uutta vuotta ja lukuiloa vuodelle 2017!
    Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia, nyt kun olen lukenut toisten tilastoja, niin nämä omat näyttävät (ja ovatkin) niiden rinnalla melko suppeita. :D Mutta ei haittaa, kukin tilastoikoon tyylillään.

      Minä lukisin mieluusti enemmänkin uutuuksia, mutta luen hyvin vahvasti inspisten mukaan ja ne eivät kysele kirjan julkaisuvuotta. Luulen, että Kurjen siivellä -haaste vaikutti myös paljon siihen, että tuli luettua vanhempaa kamaa.

      Kiitos ihanista sanoistasi ja ihanaa tätä vuotta!

      Poista
  7. Mukava kooste. Itse en ole jaksanut edes laittaa muistiin niitä, joista en blogannut. Ensi vuonna ehkä teen niin, sillä näin loppuvuodesta niistä voisi muutaman sanasen koettaa sanoa. Tosi hienoja kirjankansia! Pidän erityisesti enkunkielisestä Morrisonin kannesta (God Help the Child), se on vielä tyylikkäämpi kuin suomenkielisen painoksen kansi joka ei sekään ollut hullumpi. Kaikkea hyvää sinulle alkavalle uudelle vuodelle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marika, minäkään en kirjannut muistiin kirjoja, joista en blogannut. Ne tulivat tilastoa tehdessäni mieleeni katsellessani tuota kuvallista listaa. Goodreads on ainoa, johon mitään listaan eli nämä omat lukemiset (tai siis niiden jakauma) tulee minulle itsellenikin yllärinä. En siis seuraa lukemisiani pitkin vuotta, vaan yllätän itseni vuoden lopussa. :D

      Toni Morrisonin kirjan kansi on kyllä voimakas ja kontrasti tukee kirjan sanomaa. Siinähän keskeinen henkilö pukeutui paljon valkoiseen. Suomenkielistä kantta en nyt muista, millainen se on.

      Hyvää tätä vuotta ja tuokoon se sinulle sitä, mitä haluat - niin kirjarintamalla kuin muutenkin!

      Poista
  8. Positiivisella kademielellä katselen listasi englanninkielisiä kirjoja. Olen niin kielirajoittunut, etten usko saavani irti fiktiosta muuten kuin äidinkielelläni. Vaikuttava lista, paljon uutta ja kiinnostavaa! Ymmärrän pointtisi arvostelukappaleiden suhteen. Koitan itse pitää pään kylmänä niiden arvioinnissa niin, etten anna sen vaikuttaa arviooni.

    Mielenkiinnolla ensi vuoden listaasi odotellen, uudenvuodentoivotuksin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuija, sijaintini on suurin syy enkunkielisen kirjallisuuden ylivaltaan. Asuessani Suomessa luin pääasiassa suomeksi ja vain harvoin enkuksi. Tässä vuosien aikana on tosin kehittynyt eräänlainen kammo lukea suomeksi. En tiedä, miksi. Käydessäni Suomessa luen yleensä vain suomeksi, mutta kotona en oikein osaa ja toisaalta tykkään enemmän lukea enkuksi.

      Pakko tarkentaa, ettei minulla ei ole mitään arvostelukappaleita vastaan. Tuo "korruptiokappaleen" käyttäminen oli vitsi. :D Minä nimittäin uskon, ettei kirjan alkuperä juuri vaikuta siihen, miten sitä käsittelee. Uskon, että kirjabloggaajat ovat fiksuja ja uskaltavat kyllä kertoa rehellisesti mielipiteensä. Luulen, että tämä vuosi on kohdallani arvostelukappalevapaa, mikä johtuu kyllä paljolti siitä, etten jaksa niitä edes pyytää.

      Hyvää tätä vuotta, Tuija!

      Poista
  9. Hih, tilastoihin jää koukkuun ja sitten haluaa lukea muidenkin tilastoja ;-)

    Sinulla ovat hauskasti miehet "vallassa" - Minulla taas naiset ihan vain viihdefantasian ja sen sarjojen vuoksi...

    Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna, aivan! Minä koukutuin vasta muutama vuosi sitten ja se on menoa nyt. :D Minulle viihdefantasia on ihan outo laji. Pitäisiköhän kokeilla joskus.

      Hyvää tätä vuotaa sinulle!

      Poista
  10. Hieno määrä luettuja:) Oman maailmanvalloitukseni edistyy hyvin hitaasti nykyään, en ole vielä edes uskaltanut katsoa tuliko tänä vuonna edes yhtään!
    Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jassu, hitaastikin hyvä tulee! Ja jos ei viime vuonna tullut yhtään uutta maata, niin ehkä tänä vuonna. :D

      Hyvää tätä vuotta!

      Poista
  11. Oma maailmanvalloitukseni on tainnut jumittaa jo muutaman vuoden ajan. En erikseen tutkinut asiaa viime vuonna, mutta olen melko varma, etten viime vuonna lukenut yhtään uuden maan kirjaa vaan pysyttelin samoissa vanhoissa suosikeissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sonja, tänä vuonna uusi yritys sitten. Minäkään en paineita tästä valloituksesta ota eli jos nyt sen yhden edes saisi vuosittain. Minusta tämä on kiva "kestohaaste", joka kulkee ikään kuin taustalla mukana.

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.