Sivut

torstai 21. marraskuuta 2024

(tilapäinen) Uskonpalautus ihmiskuntaan

Painaako turhautuminen ja yleinen maailmatuska harteita lysyyn? Siihen on olemassa lääke – nimittäin Michiko Aoyaman liikuttava (mutta ei imelä) romaani What You Are Looking for Is in the Library.

Yritin lukea Aoyaman kirjan vajaa vuosi sitten, mutta jätin sen kesken heti alkuunsa. En enää muista miksi, mutta ilmeisesti aika oli väärä. Nyt aika oli enemmän kuin oikea ja kirja todellakin tuli tarpeeseen.

Michiko Aoyama: What You Are Looking for Is in the Library
alkuper. お探し物は図書室まで, 2020
Doubleday, 2023
japanista englannintanut Alison Watts
s. 250

 

Sayuri Komachi on kirjastovirkailija pienessä tokiolaisessa kirjastossa. Hänellä on voimakas intuitio siitä, mitä kukin lainaaja voisi tarvita. Hänen suosituslistalta löytyy aina jokin näennäisen random-teos, joka tulee lainaajalle yllätyksenä.

Romaanin rakenne huolestutti aluksi, sillä se on novellimainen (eli minulle vähän turn off ja mahdollisesti syy, miksi se jäi muinoin kesken) käsittäen viiden eri henkilön tarinat. Kukin henkilöistä on jokseenkin hukassa omassa elämässään. Erilaisista syistä johtuen he päätyvät kirjastoon ja Komachin puheille. Komachi ei tosin paljon suullansa puhu, mutta paljonpuhuva voi olla muutenkin.

Ensimmäisenä kirjastoon päätyy 21-vuotias vaatemyymälässä assistenttina työskentelevä Tomoka, joka kokee olevansa tuuliajolla. Tokioon maalta muuttaminen oli Tomokan unelma ja Tokiossa hän haluaa pysyä, mutta elämä tuntuu kulkevan sivuraiteilla eikä assistentin työ ole se, mistä hän unelmoi. Tomoka ei itsekään tiedä, mitä haluaa. Kunnes sitten päätyy kirjastoon...

Tomokan osuuden luettuani harmistuin. Olisin halunnut jatkaa hänestä lukemista, mutta seuraavassa luvussa estradille astelee 35-vuotias Ryo, jolla on unelma mutta ei mahdollisuutta toteuttaa unelmaansa. Hänkin päätyy omaa reittiään kirjastoon ja Komachin puheille.

Ja arvaa mitä? Ryon osuuden luettuani harmistuin. Olisin halunnut jatkaa hänestä lukemista. Näin kävi lopulta joka ikisen kirjan henkilön kohdalla.

Onneksi kenestäkään ei tarvitse luopua, kukaan ei katoa kokonaan. Lukija kuulee muiden henkilöiden suilla huhuja heidän elämästään – siitä, millaisia valintoja tekivät, millaisille reiteille päätyivät. Tässä saa lukija kokea oivalluksen ja ilon tunteita. Myötäiloa ja huojennusta.

What You Are Looking for… on yllätyksellinen ja pohdiskeleva romaani. Se on toiveikas ja lohdullinen olematta siirappinen. Varsinainen uskonpalautus ihmiskuntaan (ainakin siihen asti, kun totuus taas murskaa utopiat alleen). Sivumääräänsä suurempi teos, jonka lisään suosikkeihini.

*

Helmet-lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 48 kohdan 47 kaveriksi eli kaksi kirjaa, jotka on kääntänyt sama kääntäjä. Se toinen lukemani kirja on Seishū Hasen The Boy and the Dog, jossa on muuten samantyyppinen “novellimainen” rakenne kuin tässä Aoyaman kirjassa.

7 kommenttia:

  1. Kiitos, tämä tuli juuri sopivasti, kun kerään listaa kirjoista jotka tilaan itselleni AdLibriksestä. Siihen kuuluu jo useampi kirja Yiyun Liltä, jolta olen lukenut vain varhaisemmat kirjat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yiyun Litä pitäisikin lukea! Muistelisin, että olen lukenut vain yhden romaanin häneltä ja siitä pidin. Sitten kävi perinteiset eli unohdin lukea lisää. :D Eräs syy on myös se, ettei täkäläisessä kirjastossa hänen teoksiaan juuri ole.

      Kiva kuulla että kiinnostuit tästä Michikon kirjasta! Rohkenen olettaa, että tykkäät sinäkin tästä.

      Poista
  2. Ooh, kuulostaa todellakin viehättävältä kirjalta! Ja se löytyi meidän lähikirjastosta 😊 Tarvitsen myös pikimmiten uskonpalautuksen ihmiskuntaan, joten kiitos!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävää Mari, niin löytyi meiltäkin ja pääsin varausjonossa sijalle 2. Ei tarvitsekaan tilata.

      Poista
    2. Mari, uskallan väittää että tämä kirja tosiaan toimii uskonpalautuksessa ainakin lukemisen ajan. Lämmöllä siis suosittelen ja mahtavaa, että sen saa kirjastosta!

      Marjatta, kyllä Suomen kirjastolaitos jaksaa yllättää. Täältä ei taannoin kirjaa saanut kirjastosta tuoreeltaan (enkä tiennyt tuleeko se sinne ikinä: on tullut nyt, tarkistin), joten ostin omaksi. Suuri osa minua kiinnostavista kirjoista ei koskaan päädy mihinkään Cumbrian kirjastoon. Lontoossa oli sen suhteen paremmat oltavat (eli laajempi valikoima).

      Poista
  3. Kuulostaa ihan minun kirjaltani. Luen muuten parhaillaan Toshikazu Kawaguchin hittikirjaa Ennen kuin kahvi jäähtyy. Ei mikään tempaisevin lukukokemus, mutta lukeehan tuota mielellään ja sama novellimainen rakenne löytyy muuten siitäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen vahvasti, että voisit tykätä tästä!

      Olen lukenut sen Kawaguchin ensimmäisen kahvi-kirjan ja se oli ihan kiva, mutta ei mikään oooh-elämys. Sillehän on tullut ainakin pari kirjaa jatkoa, mutta niihin en ole jaksanut tarttua. En tiedä aionko niitä koskaan lukea.

      Romaani, jossa on ns. novellimainen rakenne tuntuu olevan Japanissa ihan oma “genrensä”. Tuli mieleeni lisäksi Makoto Shinkain She And Her Cat ja on niitä muitakin. Japanilaiset tykkäävät lukea novelleja, joten ei ihme että sentyyppistä rakennetta löytyy romaaneistakin.

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.