Sivut

torstai 30. joulukuuta 2021

Lukuvuosikatsaus 2021

Lukemisten osalta kulunut vuosi oli määrän suhteen melko keskiverto. Olin asettanut Goodreadsissa tavoitteeksi 70 kirjaa, jonka laskin jossain vaiheessa kuuteenkymmeneenviiteen ja sitten vielä hiljattain kuutenkymmeneen. Ja siten saavutin lukutavoitteeni. Hyvä minä.

Luin tänä vuonna sattumoisin yhtä monta kirjaa kuin viime vuonna eli

yhteensä luin 62 kirjaa, joista

54 englanniksi ja
8 suomeksi.

Aika aneeminen määrä suomeksi luettuja, mutta on se sentään enemmän kuin viime vuonna, jolloin luin vaivaiset kolme.

Olosuhteita on turha syyttää vähäisestä äidinkielellä lukemisesta, koska minulla on lukemattomia suomenkielisiä kirjoja rivitolkulla hyllyssä ja niitä löytyy moneen mielentilaan. Miksi en siis lue niitä? Koska ylitarjonta: kaikki muu kiilaa edelle.

En tiedä, miten saisin itseni lukemaan enemmän suomeksi. Ehkä asettamalla itselleni suomikiintiön, mutta en varsinaisesti pidä kiintiöistä, koska luen vallitsevien intressien ja mielialojen mukaan. Ei innosta ajatus, että pitäisi väkisin lukea jotain tiettyä, koska lukeminen ei ole minulle suorittamista enkä halua että siitä sellaista tulee.

Tosin lepsun asenteeni huomioiden kiintiöstä tuskin olisi mitään haittaa joskaan ei hyötyäkään, koska voisin varsin hyvin vain ignorata sen. Niin tein tänä vuonna Helmet-lukuhaasteenkin kohdalla. Innolla lähdin mukaan, mutta en ole edes jaksanut päivittää listaan haasteeseen lukemiani kirjoja. Ei siis ole mitään hajua, miten hyvin tai huonosti haaste meni.

Sitten sukupuoleen, jonka poistamista katsauksesta joskus harkitsin, mutta en harkitse enää. En näe yhtään syytä, miksi en voisi tilastoida lukemisiani myös sukupuolen suhteen. Jos ei ole sukupuoli tiedossa tai se on muu, niin senkin voi tilastoida.

Sukupuolijakauma

Naiset:
33
Miehet: 27
Muut: 1
Kirjoittajia kaksi, mies ja nainen: 1

En kiinnitä sukupuoleen huomiota kirjavalinnoissani, vaan kirjat päätyvät lukuun puhtaasti intressieni perusteella (sukupuoli ei minulle ole intressi). Melko tasaisesti jakautuu lukemiset luonnostaan miesten ja naisten kesken ja se on ihan hyvä.

Akwaeke Emezi
edustaa muunsukupuolista kirjallaan The Death of Vivek Oji, josta pidin kovasti. Kirja valikoitui lukuun aiheensa, ei kirjailijaan itseensä liittyvien ominaisuuksien perusteella (joita en edes tiennyt kirjan kirjastosta lainatessani). Toisin sanoen lukulistalleni ei pääse siksi, että on kyseessä jokin tietty sukupuoli.

 Maajakauma

Sen sijaan eri maihin ja kulttuureihin sijoittuvat kirjat kiinnostavat ja yritän lukea mahdollisimman monien eri maiden kirjallisuutta. Tänä vuonna maita kertyi 22 ja pidän sitä ihan hyvänä määränä.

Alla kaikki tänä vuonna luetut maat. Luku kertoo luettujen kirjojen määrän, ei siis eri kirjailijoiden määrää. Kaksi uutta maavalloitusta saan myös merkitä Kirjallinen maailmanvalloitus -listalleni.

AUSTRALIA 2
ETELÄ-KOREA 2
GHANA 1
INTIA 3
IRAK 1
ISLANTI 1
ISRAEL 2
JAPANI 6
KANADA 1
KENIA 1 (uusi maavalloitus)
KIINA 2
NIGERIA 2
NORJA 1
PUOLA 1
RANSKA 2
SUOMI 5
TANSKA 1
UGANDA 1 (uusi maavalloitus)
UK 11
USA 11
VIETNAM 1
VENÄJÄ 1 

Maalistalta erottuu selkeästi – ja kohdallani ymmärrettävästi – Brittilä ja Yhdysvallat. Erityisesti jos Yhdysvaltojen kirjailijalistaa tutkailee, voi huomata että suurimmalla osalla on sukujuuria muualla ja/tai kirjassa käsitellään identiteettiä/eri kulttuurien ristipaineita/vähemmistöjä/rasismia tai kirjan tapahtumat sijoittuvat kokonaan jonnekin muualle kuin Yhdysvaltoihin.

 Uutuuskirjallisuus

Toisinaan kantautuu korviini sellaista moitetta, että blogeissa vain jauhetaan uutuuskirjoista. No ei jauheta edelleenkään tässä blogissa (ja toisaalta mitä väliä vaikka lukisinkin vain uutuuksia). Uutuuksia eli tänä vuonna Briteissä julkaistuja teoksia luin huimat kymmenen (10) kappaletta.

Enemmänkin voisi uutukaisia lukea, vaan eivätpä ne kirjat minnekään karkaa vaikkei niitä heti lukisikaan. Vuosi se on ensi vuosikin.

Muistelo

Ensi vuonna (tarkka ajankohta ei ole tiedossa) tulee kuluneeksi 16 vuotta siitä, kun aloitin kirjablogini. Tuntuu jokseenkin omituiselta, että ensimmäisestä postauksesta on jo niin kauan. Kuudentoista vuoden aikana on saanut nähdä isoja mullistuksia kirjabloggaamisessa ja bloggaamisessa yleensä (minulla on aina ollut muitakin blogeja kuin kirjablogi, mutta tämä on nyt pitkäikäisin).

Blogini nimeä olen vaihtanut kaksi kertaa ja voi olla että vaihdan kolmannenkin. Sen sijaan osoitetta en viitsi vaihtaa, koska siihen liittyy muutamia huomioon otettavia asioita, joita en jaksa ajatella.

Bloggausperiaatteitanikin olen muutellut ja muutan jatkossakin, jos huvittaa. Eräs periaate oli, että kirjoitan jokaisesta lukemastani kirjasta. No en kirjoita. En enää muista, milloin luovuin tästä periaatteesta eikä sillä ole väliäkään.

Sallin kaikenlaiset muutokset bloggaustyyliini ja periaatteisiini, koska muutunhan minä itsekin. Ainoa ehto tietysti on, että muutosten täytyy olla linjassa omien periaatteitteni kanssa. Ja niin ne ovatkin, koska muunlaisessa muutoksessa ei olisi mitään järkeä.

Tänä vuonna perustin myös kirjainstatilin, @kirjakivaa. Se ei ole uhka blogilleni, koska kirjoista bloggaaminen on minulle niin rakas ja pitkäaikainen harrastus, etten osaa kuvitella elämää ilman sitä.


Aiemmat lukuvuosikatsaukset:

2014    2015    2016    2017    2018    2019    2020

 

Kirjakansikuvat: ruutukaappaukset lukemistani kirjoista Goodreadsista

20 kommenttia:

  1. Kiinnostava koonti, näitä on aina kiva lukea vaikka itse en taida taaskaan saada omaa koontia aikaiseksi... :D Jospa ensi vuonna aloittaisi tilastoimaan tukkimiehen kirjanpidolla, niin olisi helpompaa tehdä koontia.

    16 vuotta, wau! Ihan hiljaiseksi vetää, sillä se on todella pitkä aika. Kirjakaapin avain täytti tällä viikolla 10 vuotta ja sekin tuntuu lähes ikuisuudelta impulsiivisessa nykymaailmassa, jossa sometilejä tulee ja menee tiuhaankin tahtiin. Hyviä tulevia luku- ja blogivuosia sinulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen jäänyt koukkuun tämän vuosikatsauksen tekemiseen. Tosin olen jämähtänyt melko lailla samaan kaavaan, vaikka monena vuotena olen ajatellut listata myös genret ymv. mutta enpä ole saanut aikaiseksi. Ehkä ensi vuonna.

      Kyllä kymmenenkin vuotta on pitkä aika ja erityisesti tässä hektisessä somemaailmassa, jossa uutta tulee ja menee jatkuvalla syötöllä. Mahtavaa, että on meitä pitkän linjan omistautujia myös – jatketaan samalla tiellä!

      Poista
  2. Vuosikatsauksia on kiva lukea. Olen aivan samaa mieltä kanssasi uutuuskirjoista: eivät ne minnekään katoa. Luin seitsemän vuoden 2021 kirjaa.
    Hyvää uutta lukuvuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, uutuuksia ehtii lukea sittenkin kun eivät ole enää niin uusia. Moni kirja kestää kyllä aikaa ja jaksaa odottaa edellyttäen, että lukija jaksaa odottaa. :D Toki on kirjoja, jotka haluaa lukea mielellään heti, mutta eipä niitä näytä kovin paljon olevan.

      Hyvää tätä vuotta!

      Poista
  3. Äimistelin jo viime vuonna sitä kuinka monta eri maata lukemasi kirjat edustavat ja äimistelen edelleen! Oma kirjavuoteni oli taas nolottavan Suomi-Ruotsi-Britti-USA-keskeinen, pitääkin taas ensi vuonna tsempata ja yrittää laajentaa tätä kirjarepertuaariani...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulta jäi Ruotsi kokonaan taas pois lukemistosta. Mieluusti lukisin jotain Ruotsista, mutta en jaksa dekkareita, joita olisi kyllä tarjolla yllin kyllin. Paljon muuta ei sitten ole tai jos on, niin niitä ei saa kirjastosta. Esim. Ebba Witt-Brattsrömin kirja Vuosisadan rakkaussota olisi saatavilla enkuksikin, mutta ei kirjastosta. Pitäisi ostaa, jos haluaa lukea. Tai sitten lainata Suomessa kirjastosta, mutta nämä lukemisten dumppaamiset suomireissuille alkaa olla aika koomisia sinänsä, kun en minä siellä ehdi pelkästään lukea ja suomilista on aina sadan kilsan pituinen :D

      Poista
  4. Mitä kirjoja sun hyllyssä on suomeksi? Oisko niistä mitään, mitä luettais yhessä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea, voisi ehkä ollakin! Ei tosin meidän lukupiiriteemalla, mutta emmehän me ole niin tarkkoja :D Jutellaan keskiviikkona, kaivan kirjoja esille!

      Poista
  5. "Sallin kaikenlaiset muutokset bloggaustyyliini ja periaatteisiini, koska muutunhan minä itsekin." Noin se menee minullakin. Itse muuttuu ja maailma muuttuu, myös kirjamaailma on muutoksessa.
    En jaksa laskea omia lukemiani kirjoja enkä tehdä niistä mitään tilastoja. Osasta olen kirjoittanut. Joissakin blogeissa on etsitty joka kuukauden mieluisin kirja, sellaisen voisin itsekin tehdä tässä vuodenvaihteessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki muuttuu, mikään ei ikuisuuksiin pysy samana. Ei edes metsässä kasvava kuusi, vaikkei sitä kaadettaisikaan.

      Tilastointi on helppoa, jos käyttää Goodreadsia: se laskee kirjat. Muun tilastoinnin hoidan pitkin vuotta sitä mukaan kun luen. Vie maksimissaan minuutin per kirja eli helppoa ja nopeaa on. Toki jos ei kiinnosta eikä jaksa, niin eihän näitä tarvitse tehdä. Minusta tämä vuosittaisen koosteen tekeminen on hauskaa.

      Minultakin on vielä tulossa vuoden vaikuttavimmat kirjat -listaus, mutta katselen koko vuotta kokonaisuutena, koska en tiedä olenko lukenut esim. maaliskuussa yhtään niin mieleenpainuvaa tai vaikuttavaa kirjaa, että haluaisin sen listalle nostaa.

      Poista
  6. Kunnioitettava ja monipuolinen kirjavuosi Sinulla takana!
    Kun tämä on vapaaehtoinen harrastus, niin pakottomuus ja muuttuvaisuus ovat yksi sen iloista ja kulmakivistä sekä fakta, että voimme ja saamme itse valita, mistä kirjoitamme ja mikä jää kesken jne.

    Kiitos kiinnostavista avauksistasi ja mainiota vuotta 2022!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, olen luonteeltani utelias joten monipuolinen lukeminen tulee melko itsestään. Olen havainnut, että lukeminen merkitsee minulle eri aikoina eri asioita ja parasta juuri onkin, kun voi kulkea omien intressisyklien mukaan.

      Kiitos itsellesi edellisestä vuodesta ja paljon hyvää tähän nykyiseen!

      Poista
  7. Mukava koonti! Sinun blogissasi on mukavan erilaisia kirjoja, johtuen jo vähän elämisestäsi Briteissä. Tuleepahan edes joku hatara käsitys englanninkielisestä kirjallisuudesta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asuinmaa vaikuttaa kyllä todella paljon lukemisiin ja eniten se näkyy valitettavasti suomalaisen kirjallisuuden puuttumisena.

      Täällä Briteissäkään en edusta ns. valtavirtaa eli täkäläisestä peruslukijasta poiketen luen melko paljon käännöskirjallisuutta. Täällä käännöskirjallisuuden asema on mielestäni edelleen aika heikko: kirjoja kyllä käännetään paljon, mutta ne saavat yleensä aika vähän näkyvyyttä eri medioissa. Ainoastaan muutamat yksittäiset poikkeukset nousevat kirkkaasti esille (esim. Haruki Murakamin kirjat tuodaan aina ryminällä markkinoille ja samaan aikaan julkaistaan paljon muita käännöksiä, joiden löytäminen jää lukijan tehtäväksi). Lehtien ja kirjakauppojen listauksissakin käännöskirjallisuus usein loistaa lähinnä poissaolollaan.

      Poista
  8. Hyvä kooste, tuo maiden monipuolisuus on kyllä hyvä seurattava asia, ja blogistasi sitten löytyykin sellaisia kirjoja joihin ei muuten niin helposti kirjamedioissa törmäisi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua eri kulttuurit kiinnostavat, niin tulee aika helposti otettua lukuun vähän mitä tahansa ei-tuttua. Pitäisi kyllä kunnostautua Etelä-Amerikan suhteen, koska sieltä olen lukenut hävyttömän vähän mitään.

      Poista
  9. Mukava kooste! Luettujen kansikuvista pisti silmään Jane Harperi The Survivors, jonka ostin pokkarina syksyn ainoalla pidemmällä reissullani (kohteena Helsinki :D). Kirjan lukeminen tosin jäi ko. reissulla ja muutenkin, mutta alun vilkuilin perusteella vaikutti lupaavalta. Harperista on tullut aivan minun suosikkini, hänellä on hyvää henkilökuvauta ja no, australialainen miljöö kiehtoo myös. Heidankin luin ja tykkäsin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, näitä koosteita mukava tehdä!

      Harperista on tullut minullekin sellainen “luottokirjailija”. Pidän hänen tyylistä ja miljööstä saa myös plussaa. Tuosta The Survivorsista pidin kovasti ja se edustaa samaa tyyliä kuin muutkin Harperin kirjat eli vahvaa luonne- ja miljöökuvausta, ei mitään äksönpläjäyksiä vaan hiljaa kytevää jännitettä. Juuri mun makuun!

      Heida oli omintakeinen ja inspiroivakin.

      Poista
  10. Kiva koonti! Hyvä idea listata myös noi maat. Itse olen listannut niitä lähinnä vain silloin, kun on tullut uusi. Ja silloinkin olen merkinnyt sen erikseen karttaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään seurailla mistä maista tulee kirjallisuutta luettua. Osin siksi, että pyrin välttämään sitä, että taannun lukemaan kirjallisuutta vain tietyistä (yleensä enkunkielisistä) maista.

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.