Sivut

perjantai 25. joulukuuta 2020

Kynä on miekkaa mahtavampi...


Chan Ho-Kei: Second Sister
alkuper. -
Head of Zeus 2020
kiinasta englannintanut Jeremy Tiang
s. 495

Hong Kong.

Kahdeskymmenestoinen kerros. Ikkuna aukeaa ja Siu-Man antaa itsensä pudota kuolemaan.
Poliisin mielestä kyseessä on itsemurha eikä tapaus vaadi enempää tutkimista.
Siu-Manin isosisko Nga-Yee on eri mieltä: Siu-Man ei missään nimessä tekisi itsemurhaa.

Koska poliisi pitää tapausta selvitettynä, kääntyy Nga-Yee ykistyisetsivän puoleen. Etsivän taidot ovat rajalliset, mutta hän vinkkaa Nga-Yeelle henkilöstä, joka voisi mahdollisesti auttaa. Tuo henkilö on salaperäinen hakkerinero N, joka ei halua paljastaa nimeään ja jonka käytöstavatkin ovat mitä ovat.

Töykeä, erakkomainen, sosiaalisesti kömpelöltä vaikuttava, sotkuinen. Toisin sanoen perinteisen kliseinen kuva nörtistä. Nga-Yee vaikuttaa hänen rinnallaan melko tietämättömältä ja naiivilta. Asetelma lienee tarkoituksellinen, jotta tiettyjä teknisiä asioita voidaan selittää sen varjolla lukijoille. Osa teknisistä yksityiskohdista on peruskamaa, tyyliin ip-osoitteiden selittäminen.

Kirjailija Chan Ho-Kei on itse työskennellyt it-alalla muun muassa ohjelmistoinsinöörinä, joten hänelle moderni teknologia on tuttua. Chanin osaaminen näkyy kirjassa: tietoja kaivetaan kyseenalaisinkin menetelmin tietotekniikkaa hyödyntäen. Tarinan kulmakivenä on teknologia ja sen hyödyntäminen milloin missäkin ja mitenkin.

Kyseessä on siis puhdasverinen teknologiatrilleri, joka pureutuu ihmismieleen ja kritisoi rivien välissä ja hieman muutenkin nykyaikaista älyphelin- ja nettikulttuuria.

Nyt voi huolettaa joutuuko lukemaan saarnausta. Ei joudu, vaan perusteltuja mielipiteitä, näkökulmia ja ajatuksia. Minusta hurjan kiinnostavaa enkä kokenut tekstiä missään kohdin saarnaavana.

We always talk too much and listen too little, which is why the world is so noisy. Only when we understand this will we finally see progress in the world.

Jos katsoo N:n stereotyyppistä persoonaa ja Nga-Yeen ”tyhmyyttä” sormien läpi (Nga-Yee kävi ajoittain hermoilleni, samoin tosin N mutta eivät kumpikaan niin paljon, että romaani olisi siitä varsinaisesti kärsinyt), eteen avautuu kiehtova Hong Kong erilaisine ihmisineen.

Kirjassa onkin useita kiinnostavia henkilöitä ja juoni, joka edetessään vaihtaa suuntaa. Missä vaiheessa tiedonhalu muuttuu kostonhaluksi? Ja kenelle oikeastaan pitäisi kostaa?

Jos ei juuri it-trillerit kiinnostele, niin tälle kannattaa silti antaa mahdollisuus. Tässä on nimittäin niin paljon muutakin. Todella runsas romaani, jossa sorkitaan ihmismieltä ja pohditaan moraalia.

Hajanaisia huomiota kirjasta:

- Useita kirjaviittauksia erityisesti japanilaiseen kirjallisuuteen. Minua nuo viittaukset ilahduttivat, koska osan kirjoista olin lukenut. Mainitaan muun muassa Kanae Minato ja Keigo Higashino. Siihen on syynsä, miksi ne mainitaan. Higashinon kirjaa ei mainittu nimeltä, mutta otaksun tietäväni, mitä kirjaa tarkoitettiin.
- Eräällä kirjan henkilöistä on kirjablogi.
- Kirjassa pääsee lukemaan muun muassa tekstiviestejä ja keskustelupalstan kirjoituksia.

Ovela ja rikas kirja kaikin puolin! En kertonut juuri mitään juonesta, koska siitä ei kannata tietää tämän enempää. Juoruilu. Huhut. Kosto. Jep, niitä kirjassa esiintyy.


Chan Ho-Keiltä on aiemmin julkaistu englanniksi teos The Borrowed, joka kiinnostaa myös. Harmikseni sitä ei saa kirjastosta ja kauppojen ollessa kiinni, ei pääse sitä mistään etsimäänkään. Tilata tietty voisi ja varmaan tilaankin sen jossain vaiheessa.


 Huom. Lumisade on lavastettu.

10 kommenttia:

  1. Vaikka tuo lumisade on lavastettu, se näyttää kivalle. Turussa satoi 5 min. lunta jouluaamuna, ja just isoja hiutaleita. Ihana näky.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumisade on kaunista katsella, totta – olkoon feikki tai tosi :D

      Täällä ei lunta ole näkynyt, vettä satelee nyt.

      Poista
  2. Ooo, minä jo ihmettelin olettwko saaneet lumisadetta! Eihän se maahan jäisi, mutta jos leijailisi... nyt ennustetaan tosin lunta jopa etelän lomakohteisiin, apua... miten siellä pärjäilevät jos kovin pakastuukin...

    Kirjasta, nyt ollaan minun epämukavuusalueella kyllä juonen tai ainakin henkilöiden perusteella, niin että tällä kertaa en ala etsimään 😅 Ja sitten kävi niin, että mulla vaihtui taloudellisteknisistä syistä äänikirjasovellus pari vk sitten eikä nykyisestä löydy sitä The Leaversia, mikä kismittää nyt todella kun en muutenkaan pidä tästä sovelluksesta.... (ärräpäitä, lotsosti), mutta kunhan pääsen takaisin siihen "omaan" sovellukseeni niin se menee kyllä kuunteluun 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täällä vuoden ekana päivänä sateli räntää ihan reippaastikin. Toki suli heti pois. Satuin olemaan ulkoilemassa silloin ja oli aika jännä olo, kun niin harvoin Lontoossa tulee taivaalta mitään valkoista. :D

      Minä tykkäsin kovasti tästä Chan Ho-Kein kirjasta, mutta ei se varmasti kaikkien kakkupala ole :D Harmillista, että äänikirjasovellus temppuilee, toivottavasti saat homman kuntoon! Meillä on ollut viime aikoina hurjan paljon nettikatkoja, mikä vaikuttaa myös toosan katseluun kun kaikki meidän ohjelmapalvelut (eli siis Netflix ja AmazonPrime) striimataan netin kautta. En paljon telkkaria katsele, mutta viikonloppuisin tykkään katsella tiettyjä sarjoja.

      Poista
  3. Mielenkiintoista!
    Tuosta nörtistä tuli heti mieleeni se Lisbeth Salanderin kaveri, joka hoiteli projekteja Lisbethille. Ja minä olen niin it-toope, ettei toinen samanmoinen ehkä edes ärsyttäisi ;-)

    Helmetistä löytyy The Borrowed parinakin painoksena (2016 ja 2017), Storytelistä sekä Second Sister että The Borrowed e- ja äänikirjoina. On tämä hieno maailma, kun käytännössä kaikki (tai ainakin melkein kaikki) kirjat on ihan käden ulottuvilla.

    Tämä meni siis e-/äänikirjahyllyyni, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut ne kolme alkuperäistä Stieg Larssonin kirjaa eli Millennium-trilogian. Niitä Lagercrantzin kirjoittamia jatko-osia en ole lukenut, vaikka minulla se ensimmäinen (eli neljäs) kirja onkin. En oikein tiedä kiinnostaako lukea keinotekoista jatkoa sarjalle. Tämä Chan Ho-Kein kirja on tyyliltään hyvin erilainen kuin Larssonin kirjat.

      Ihailen kyllä Helmetin mahtavaa valikoimaa. Joskus huvikseni katson saako sieltä jotain tiettyä (enkunkielistä) kirjaa ja monesti saa – jopa ihan uutuuksiakin! Suomalainen kirjastolaitos on kyllä ihan omaa luokkaansa.

      Poista
  4. Kieltämättä teknologiatrilleri ei just lähtökohtaisesti kuulosta minun kirjalta! Tosin onhan sitäkin aihepiiriä tullut luettua ja tykättyäkin, joten miksipä ei tämäkin voisi maistua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on sellainen kirja, että on vaikea arvailla kuka voisi pitää ja kuka ei. Periaatteessa kirja on melko “tavanomainen” eli jos kiinnostaa eri maihin ja kulttuureihin sijoittuvat trillerit, niin tämä voisi soveltua lukemistoon.

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.