Sivut

sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

Kaikki elämäni pedofiilit


Alexandria Marzano-Lesnevich: The Fact of a Body – Murder and Memoir
Macmillan 2017
S. 326


This moment that had changed everything inside me had change nothing for him.


Toiselle merkittävä voi olla toiselle yllättävän merkityksetön. Ehkä jopa järkyttävyyteen asti, kun kyse on insestistä joka muuttaa lapsen elämän mutta vanhempien ei lainkaan. Kyseessä ei ole isä (eikä äiti) insestin toteuttajana, vaan isoisä. Mutta miten voi vain vaieten sivuuttaa lapsensa tuskan? Kyseessä on monumutkainen asia ja vaikeneminen ja silmien sulkeminen tuntuu joskus parhaalta vaihtoehdolta – tai ainakin helpommalta, itselle. Oikeudenmukaiselta? No ei helvetissä.

Marzano-Lesnevichin muistelmateos käsittelee insestiä ja pedofiliaa hyvin hienovaraisesti ja pohtivasti niin sanotusti kahdella tasolla: sekä henkilökohtaisella että Langleyn kautta. Lakiopiskelija Marzano-Lesnevich saa kesätyössään lakifirmassa tutkittavakseen pienen pojan murhanneen pedofiilin, Ricky Langleyn, tapauksen.

Marzano-Lesnevich kirjoittaa kaunista ja maalailevaa kieltä, hän spekuloi ja pohtii, kuvittelee ja pistää lukijankin kuvittelemaan. Langleyn tapaus perustuu faktoihin ja tietenkin Marzano-Lesnevihcin omiin tulkintoihin, jotka jäävät luonnollisesti repsottamaan osin avoimina, koska toisen pään sisälle ei kenelläkään ole päästyä. Voimme tietää faktat, mutta emme koskaan sitä, mitä jonkun päässä tapahtuu.

The Fact of a Body on kaunokirjallisesti tyylikäs ja taidokas sekoitus true crimea ja muistelmaa. Syvällisen tyylinä takia se johdattaa ajattelemaan ja kutsuu syvälle tapahtumiin, mutta ei liiskaa allensa. Huikea lukukokemus, joka ei hevin unohdu.

Kirjaa ei ole ainakaan toistaiseksi suomennettu.

~~~

Minulla on nykyään toinenkin blogi, MieliBidee (joo, rakastan sanaleikkejä). Sinne lätkin reissujuttuja, taidetta, ja kaikenlaista kokeiluja, ehkä jopa mielipiteitä (!) ja muuta shittiä. Tällä hetkellä väännän sinne kuvapainotteista sarjaa patikkareissusta.

2 kommenttia:

  1. Ai kauhea. Pedofilia ja vieläpä tositarinaan perustuva. Yritän vieläkin toipua Edvard St Aubyn Loistavasta menneisyydestä. Pedofilia on niin sairasta ja yököttävää. Yleensä lapsiin sekaantuminen on sellaista, että yritän laistaa sellaiset kirjat, mutta kirjallisuus on täynnä sitä. Mielenterveyteen liittyvät kirjat kiinnostavat minua, mutta siellä sitten on niitä faktajuttuja pedofiliasta jne. Luin jossakin vaiheessa Torey Haydenin kirjoja ja hänellä ne liittyviä aiheeseen. Kiinnostuin hänestä, koska hän toimi erityislasten opettajana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja on hyvin asiallisesti, analyyttisesti ja älykkäästi kirjoitettu, joten ei murskaa lukijaa alleen, vaikka paljon tunteita ja ajatuksia herättääkin. Todella vaikuttava kirja kaikkinensa.

      St. Aubynin Melrose-sarjasta olen lukenut kaksi ensimmäistä. Kepeän ja kuivakkaan ironisen tyylinsä takia en kokenut sitä liian iholle tulevana. Pitäisi jatkaa sarjan lukemista, kun se tuossa hyllyssä odottelee. :)

      Minuakin kiinnostaa mielenterveyteen liittyvä kirjallisuus. Torey Heydenin kirjoja luin parikymppisenä, mutta Haydenin persoona ja tyyli alkoi jossain vaiheessa ärsyttää. Hyviä kirjoja silti, etenkin ne vanhemmat.

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.