Sivut

maanantai 28. tammikuuta 2013

Nurkkaan ajettu

Elizabeth Haynes: Into the Darkest Corner
Myriad 2011
S. 403

Eipä tiennyt Catherine millaiseen ansaan lankesi tutustuessaan ja myöhemmin rakastuessaan komeaan Lee Brightmaniin.

Lee hurmaa kaikki niin totaalisesti, että Catherinen valituksia ei viitsi kukaan enää ottaa vakavasti. Eihän nyt Lee...

Vaan kylläpä vain Lee aiheuttaa sellaisen sotkun ja itkun Cathyn elämään, että ainoaksi keinoksi jää pakeneminen. Muulla tavalla ei miehestä oikein eroon pääse. Ja pääseekö pakenemallakaan?

Tässäpä vaihteeksi psykologinen trilleri, jossa oli jopa sitä jännitystä. Ei tosin ihan niin paljon, että olisin ryhtynyt tarkistelemaan kämpän lukitusta tai muutenkaan menettänyt yöuniani (paitsi siinä mielessä, etten olisi malttanut lopettaa lukemista). Mutta tällaisena kauhu(leffa)fanaattikona minua onkin hieman vaikea pelotella.

Tarina etenee kahdessa tasossa, mikä on toimiva ratkaisu. Cathyn elämän hajoamiseen johtavat tapahtumat kuoriutuvat hiljalleen esille. Selviää, miksi Cathystä tuli sellainen kuin tuli. Selviää, miksi painajainen ei jätä häntä rauhaan, vaikka siitä on jo vuosia.

Kirja ronkkii uskottavasti parisuhdeväkivaltaa ja hyväksikäyttöä. Kuinka vaikeaa on lähteä suhteesta, jossa noita molempia esiintyy.

Minua häiritsi hieman sellainen stereotypinen asetelma, että psykiatri/psykologi pystyy sen kummemmin ihmistä tuntematta määrittää hänelle diagnoosit. Siis ihan ilman terapiaistuntoja.

Mielenterveyteen liittyvien diagnoosien määritteleminen ei ole mitenkään yksioikoista ja monesti diagnoosien tekeminen vie aikaa. Tässä kirjassa esillä on etenkin OCD, Obsessive–compulsive disorder.

Hyvin mielenkiintoista luettavaa fiktiivisessa muodossa. Kirjan vahvasti mielenterveydellisen aspektin takia osallistun tällä kirjalla Mieleni on rajaton -haasteeseen. Osallistun tällä myös Kirjavuori Mount Everestille -haasteseen.

Tämä kirja on Elizabeth Haynesin esikoinen ja täytyy sanoa, että pidin tästä huomattavasti enemmän kuin hänen toisesta kirjastaan, Revenge of the Tide.

Harmi, ettei tätä ole käännetty suomeksi. Mielestäni potentiaalia menestyä suomalaisilla markkinoilla on (tämä toki amatöörin mutuhuttu-mielipide). Englantia taitavat voivat tietty lukea tämän alkuperäiskielelläkin. Kirjan saa ainakin AdLibriksestä ja varmaan joistain kirjastoistakin.

~~~


Yritän saada haasteet, joihin tänä vuonna osallistun, koottua asap omalle sivulleen. Tällä hetkellä se on vielä tyhjä, vaikka sivu onkin jo luotu.

6 kommenttia:

  1. Minä meinasin jo tuulettaa, että nyt on Mental cases polkaistu juuri lukemani kirjan myötä käyntiin, kunnes muistin, että fiktio ei ollutkaan sallittua, arg! Tää kirja olisi vienyt saman tien suljetulle :D No, yritän nyt löytää Sybiliä, kirjaston varastossa voipi olla tai sitten jostain nettidivarista?

    VastaaPoista
  2. Annika, faktat tosiaan vain kelpaa. Mutta sitten on tuo Mieleni on rajaton -haaste, johon kelpaa myös fiktiiviset teokset :)

    Pikainen tutkimus osoitti, että Sybil on käännetty suomeksi ja sen saa ainakin joistain kirjastoista Helsingissä. Mutta sinähän et taida asua Helsingissä. En osaa etsiä muista kirjastoista, mutta ehkä kannattaa kokeilla kysellä sieltä omasta kirjastosta. :)

    http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1502884__SFlora%20Rheta%20Schreiber__P0%2C1__Orightresult__X4;jsessionid=FB3647F3130621569375BF3FAF3D2D29?lang=fin&suite=cobalt

    VastaaPoista
  3. Mun pitäisi varmaan lukea tämä. Tai olisi ehkä pitänyt ennen Pintanaarmujen valmistumista. Noin niin kuin parisuhdeväkivallan takia...ei niinkään jännityksen :)

    VastaaPoista
  4. Löytyy Sybil kotikirjaston varastosta! :)

    VastaaPoista
  5. Helmi-Maaria, Voihan sen lukea jälkikäteenkin. Ei tässä kirjassa tosin mitään uusia tai maatamullistavia ajatuksia parisuhdeväkivallan tiimoilta herätelty eli ei ehkä pelkästään sen takia kannata lukea ;)

    Annika, kiva! Odotan innolla, mitä kirjasta pidät :)

    Hannele, näin on :)

    VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.