Hae tästä blogista

perjantai 11. maaliskuuta 2022

Mitä on luettu ja mitä ei

Kerroin tammikuussa lukeneeni mangan, joka taisi olla ensimmäinen manga, jonka olen koskaan lukenut. Kyseessä on Nagaben The Girl from the Other Side, joka koukutti heti ensimmäisestä kirjasta alkaen.

Olen nyt lukenut sarjan kaikki kuusi kirjastossa saatavilla olevaa kirjaa. Sarjassa on (ainakin tällä hetkellä) yksitoista kirjaa, joten olisi kiva lukea ne loputkin.

En viitsisi niitä ostaa, koska en halua omistaa hajanaisia kirjasarjoja. En koe myöskään järkeväksi ostaa koko sarjaa sen takia, että olisi sitten kaikki, koska tuskin luen näitä kirjoja uudelleen.

Noh, elämä on valintoja – pieniä ja suuria. Voi sentään valita.

Tällä hetkellä minulla on ”julkisesti” kesken viisi kirjaa. Luen myös ”salaa” eli en koe aiheelliseksi merkitä jokaista lukemaani kirjaa edes Goodreadsiin saati että bloggaisin niistä. Salalukemisiin on useita syitä, tässä muutamia niistä:

- En lue kirjaa kronologisessa järjestyksessä.
- Luen kirjaa hyvin pitkään ja hartaasti tai selaillen tai muuten epämääräisellä tavalla.
-  Kirja on matkakirja, valokuvakirja tmv.
- Kirja on tyyliltään selailukirja.
- En vain halua kertoa (enkä aio avata näitä henkilökohtaisia syitä).

*

En yleensä kirjoittele keskeneräisistä kirjoista, mutta nyt teen poikkeuksen, koska olen kirjassa aivan loppusuoralla. Kyseessä on Debora MacKenzien tietokirja Covidista: Covid-19 – The pandemic that never should have happened, and how to stop the next one (The Bridge Street Press 2020, s. 280)

Kirja on ollut minulla kesken pari kuukautta ja lukenen sen tänään loppuun. Vaikka kirjan nimi ja alaotsikko viittaavat vahvasti tähän pandemiaan, MacKenzie käsittelee viruksia laajemminkin – eikä vain korona- vaan muitakin viruksia. Hän selostaa kansantajuisella kielellä eri virusten synty- ja tarttumismekanismeja ja muuta perustietoa viruksista.

Hän esittää myös mielenkiintoisen (tutkimuksiin perustuvan, kuten kaikki tässä kirjassa: jos on mutua ja spekulointia, se kerrotaan selkeästi) väitteen siitä, että ihmisen elimistö kehittää voimakkaimman vastustuskyvyn sitä virusmuotoa kohtaan, jonka ihminen sairastaa ensimmäisenä eli lapsena. Tätä on voitu tutkia liittyen espanjantautiin: tosin espanjantauti on flunssavirus kun taas koronavirus ei ole.

Erittäin sivistävä teos ainakin minulle, koska en ole aiemmin ollut järin kiinnostunut viruksista. Nähtävästi tarvittiin pandemia, että alkoi kiinnostaa. Kirjan siivin tulee kerrattua muutkin merkittävimmät kulkutaudit. Pidän MacKenzien kiihkottomasta ja asiallisesta tyylistä ja tämä kirja osoittautui huomattavasti monipuolisemmaksi ja perusteellisemmaksi kuin oletin. Ja siis pelkästään hyvässä mielessä. 

Nyt olen kyllä niin täynnä koko Covidia, että kun tämän kirjan loppuun rykäisen, jätän aiheen toistaiseksi rauhaan. Tosin Covid ei muutenkaan ole ollut mielessä aikoihin, koska täällä ei ole enää viikkoihin ollut mitään rajoituksia eikä sitäkään ennen kuin jotain pieniä, jotka eivät minun elämääni mitenkään vaikuttaneet.

Toki seuraan uutisia ja medioissa kerrotaan edelleen tartuntaluvut jne. jotka ovat taas nousussa. Mutta olen kohtuullisen turta jo tähän. Suhtautumiseni Covidiin on ”tulee jos on tullakseen”. Ja pakko todeta vielä, että jos on jo tullut niin enpä ole huomannut.

6 kommenttia:

  1. Minun lukemistossani covid on ollut pienessä roolissa, lähinnä taustana joissain teoksissa. Kirjastossa oli esillä tietokirja Wuhangista ja sen sulkemisesta, mutta ei nyt oikein tee mieli lukea koronasta. Yhtä koronaa on ollut koko elämä pari vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En olisi itsekään aikaisemmin jaksanut tähän aiheeseen tarttua, kun on arki tosiaan ollut pelkkää koronaa viimoset pari vuotta. Mutta kun aika kului ja itse turtui, niin alkoi kiinnostaa aihe ihan puhtaasti tieteelliseltä kannalta. Kuten kirjoitin, niin tämä kirja ei käsittele pelkästään tätä pandemiaa. Itse en ole toistaiseksi tätä kirjaa lukuun ottamatta lukenut mitään “koronakirjallisuutta” enkä ole aikeissa ihan heti lukea.

      Poista
  2. Voih, ihania magnolioita <3 Luin jossain vaiheessa Risto Isomäen tietokirjan koronapandemiasta, en muista kirjan nimeä. Sekin oli hyvin informatiivinen ja kertoi viruksten synnystä ym. Ei kiinnosta tällä erää enempi aiheesta. Niin ovat nämä yli kaksi vuotta kypsyttäneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, taitaa aika moni olla melko kypsä koko Covidiin. Onhan tästä saatu "nauttia" jo ihan riittävästi. Pakko kyllä sanoa, että erästä asiaa pandemiassa ikävöin: vapaita katuja! Tänne ovat turistit palanneet ja Lontoon ydinalueilla fillarointi on yhtä tuskaa nykyään, kun turistit tukkivat pyörätiet, vaikka ne (pyöräkaistat) on selkeästi erotettu. Todella röyhkeää.

      Poista
  3. Mua ei tietokirjat eikä elämänkertatyyliset kirjat covidista kiinnosta, mutta esim. se sulle mainitsemani sarjakuva oli kiinnostava. Ehkä sarjakuva on sopivan hallittava määrä covidia mulle tällä hetkellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin riittää nyt tietokirjallisuus viruksista: tuo lukemani oli erittäin kattava. Mitkään Covid-muistelmat eivät myöskään kiinnosta enkä ole sellaisia lukenut. Ainakin toistaiseksi riittää ihan nämä omat covid-kokemukset täältä totaalisine lock downeineen jne. Ei huvita palata niihin enää missään muodossa. Ehkä joskus sadan vuoden kuluttua voi mieli olla toinen… :D

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.