Hae tästä blogista

lauantai 7. tammikuuta 2017

Tokiolainen taskuntyhjentäjä

Fuminori Nakamura: The Thief
Alkuper.  掏摸(スリ)2009
Corsair 2012
englannistanut Satoko Izumo ja Stephen Coates
S. 211

Taas Japanissa, tarkemmin Tokiossa. Nishimura on taskuvaras, joka hengailee Tokion ihmisiä tursuavilla kaduilla etsien sopivia "putsauskohteita".

Nishimura toimii yksin ja on yksin: ei ole perhettä, ei ystäviä, ei siteitä mihinkään. Mutta meillä kaikilla on menneisyys, Nishimurallakin.

Ja menneisyys on ikävä asia taskuvarkaalle. Etenkin se on ikävä asia, jos menneisyydessä on tapahtunut jotakin ikävää. Etenkin jos haluaa pitää menneisyyden siellä, minne se kuuluu: menneessä. Mutta se ei nyt valitettavasti onnistu.

Ennen kuin pääsemme menneisyyteen asti, elämme Nishimuran kanssa tätä päivää. Nishimura tutustuu sattumalta äitiin ja poikaan, jotka hekin varastavat - eivät tosin ihmisten taskuista, vaan kaupasta ruokaa. Nishimuran ja pojan välille suntyy erikoinen ystävyys ja Nishimura yrittää tuuppia poikaa paremmille raiteille. Hän ei toivo pojalle samaa kohtaloa kuin itselleen: pojan voisi vielä pelastaa, palauttaa yhteiskunnan toimivaksi osaseksi.

Mutta se menneisyys tulee ja laittaa narun kaulaan, alkaa vetää. Näyttää, mitä pitää tehdä tai ei tarvitse enää ikinä tehdä mitään.

The Thief on koukuttava trilleri, joka avautuu  kerroksittain, mutta jättää yksityiskohtia selittämättä.  Ei järin jännittävä, mutta pientä kihelmöintiä aiheuttava. Tietyllä tapaa koskettava, mutta ei sitten kuitenkaan. Olisin halunnut mennä syvemmälle Nishimuraan ja hänen ajatuksiinsa. Sen olisi mahdollistanut minämuotoinen kerronta, mutta valitettavasti kovin syvälle ei päästy. Ehdottomasti kuitenkin lukemisen arvoinen kirja ja voin lukea lisää Fuminoria.

~~~

Tähän postaukseen on hyvä ujuttaa pari japanilaisen kirjailijan kirjaa, joiden enkkukäännökset julkaistaan tänä vuonna (en taida jaksaa erikseen vääntää koostetta, johon summaan tämän vuoden uutuuskiihottimet, joita on kyllä useita - tosin saatan muttaa mieltäni vielä). Vesi kielellä odottelen jo!Keigo Higashino: The Name of the Game is Kidnapping (2.2.2017)

Kanae Minato: Penance (6.4.2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikkiin kommentteihin (paitsi mahdollisiin epäasiattomuuksiin en välttämättä jaksa), vaikka joskus vastaaminen voi vähän kestää.